Materiaalipankki

Tältä sivulta löydät koottuna kaikki Pelastakaa Lasten tuottamat materiaalit ja julkaisut väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisystä.

Tapahtumat

Ajankohtaista

Nuori ihminen pitää kädessään älypuhelinta niin että se peittää osittain kasvot.
Blogit 21.2.2024

Solvaavat vitsit voivat johtaa väkivaltaan 

Muistan yläkouluaikani olleen stressaavaa: Murrosikä, uudet kaverit, kokeet ja yhteishaku. Yläasteen sosiaalinen ilmapiiri on kuitenkin sellainen asia, joka minua on erityisesti jäänyt vaivaamaan vielä vuosienkin jälkeen. Olin tekemisissä sellaisten kavereiden kanssa, joiden keskuudessa käytettiin melko väkivaltaista kieltä, ja ryhmäpaine oli todella kovaa.

Sateenkaaren värinen paperisydän kohotettuna kädessä auringonvaloa vasten.
Blogit 14.2.2024

Kolme lausahdusta, joita transnuori on kyllästynyt kuulemaan

Sukupuolivähemmistöihin kohdistuva viha on kasvanut viimevuosina. Yksi syy tähän on antigender-liike. Virheellisen tiedon lisäksi liike levittää myös vihaa ja pelkoa transihmisiä kohtaan. Itse transnuorena olen seurannut tätä keskustelua kauhulla jo pitkään. Haluaisin kuitenkin uskoa, että suurin osa ihmisistä ei halua loukata minua, vaan on yksinkertaisesti huomaamattaan omaksunut vahingollisia asenteita ja puheenparsia.

Tekoälyaiheinen kuva, jossa lapsella on tabletti kädessään ja kasvojen eteen heijastuu verkkomaista kuvitusta.
Blogit 2.2.2024

Tekoäly ekstremismin mahdollistajana ja suojakeinona 

Tekoälyn nopea kehitys tuo uusia haasteita lapsen oikeuksien toteutumiseen. Se vaikuttaa negatiivisesti muun muassa lasten yksityisyyden suojaan, ja lisää ennakkoluuloja ja syrjintää. Tekoälyteknologian kehittyminen edistää myös lasten turvallisuuteen liittyviä haitallisia lieveilmiöitä – kuten väkivaltaista ekstremismiä.

Julkaisut

Milloin vihaamisesta tulee maailmankuva julkaisun kansikuva
Julkaisut 26.2.2024

Milloin vihaamisesta tulee maailmankuva

Nuoren omaksumat vihamieliset asenteet altistavat väkivaltaisiin ympäristöihin ajautumiselle. Vihamielisten asenteiden taustalla voi olla käsittelemättömiä vihan ja epäoikeudenmukaisuuden kokemuksia. On tärkeää tukea lapsia ja nuoria vihan ja muiden epämieluisien tunteiden käsittelemisessä, jotta tunteet eivät purkaudu väkivaltaisella tavalla.

Kansikuva Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa -julkaisusta
Julkaisut 19.9.2023

Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa

Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa -julkaisussamme kerrotaan mitä harhaanjohtavalla tiedolla tarkoitetaan, miksi sitä uskotaan, ketkä sitä levittävät ja mikä suojaa disinformaation vaikutuksilta.

Julkaisut 15.6.2022

Nuorisotyöntekijöiden silmin: Ekstremismi ja vihapuhe Suomessa

Julkaisu käsittelee väkivaltaisen ekstremismin, vihamielisten asenteiden ja vihapuheen välisiä yhteyksiä ja sitä, miten yleinen väkivallan kulttuuri näyttäytyy nuorisotyön ammattilaisten silmin.

Muut materiaalit