Hae kummikotia

Lapsi katsoo kameraan hymyillen. Samalla, kun nainen pitää lapsesta kiinni.

Kaipaako lapsesi kivaa kotia, jossa kyläillä ?

Kummikodit ovat vapaaehtoisia perheitä tai aikuisia, joiden luona lapsi voi kyläillä 1-3 päivää kuukaudessa. Lapsi voi vierailla kummikodissa päivisin tai olla myös yötä.

Kummikotien avulla lapsi saa lisää turvallisia aikuisia elämäänsä ja mukavaa tekemistä. Samalla sinä saat hetken levähtää.  

Toiminta on osa Pelastakaa Lasten varhaista tukea, ja se on perheille täysin maksutonta. 

Aikuinen ja lapsi leirinuotiolla

Kenelle voit hakea kummikotia?

Kummikodit on tarkoitettu 1-12 vuotiaille lapsille, jotka tarvitsevat lisää turvallisia ja huomioivia aikuisia elämäänsä tai toisten lasten seuraa.

Pieni lapsi ruokapöydässä perheen kanssa

Mitä kummikodissa tehdään?

Kummikodissa lapsen kanssa tehdään arkisia kivoja asioita. Lapselle jo pelkkä  kyläily on uusi ja kiva elämys.

Mikä on kivointa kummikodissa?

“Trampoliinilla pomppiminen, ohjelman katsominen ja toinen lapsi.”

“Minusta kivaa on päästä kummikotiin yleensäkkin. Ikävöin heitä aina.”

“Leikkiä sisarusten kanssa, ratsastaa hevosilla, leikkiä kissojen ja koirien kanssa, karkin syönti.”

Usein kysytyt kysymykset

Kummikotia voi hakea yli 1-vuotaille lapsille. Toiminta sopii parhaiten lapsille, joilla ei ole erityisen tuen tarvetta, sillä vapaaehtoisilla kummikodeilla ei ole alan erityisosaamista. 

Kummikodit eivät ole vastaus akuuttiin tuen tarpeeseen, sillä sopivaa vapaaehtoista voi joutua odottamaan joskus pitkänkin aikaa. Akuutissa tuen tarpeessa voit olla yhteydessä oman asuinalueesi hyvinvointialueeseen.   

Mikäli lapsella on sosiaalihuollon- lastensuojelun- tai vammaispalvelulain mukainen suunnitelmallinen asiakkuus, hänelle ei voi hakea kummikotia. Näissä tilanteissa lapsi on oikeutettu hyvinvointialueiden kautta järjestettäviin lakisääteisiin palveluihin. 

Kummikodit mahdollistavat lapsille lisää turvallisia aikuisia. Kummikodissa lapset saavat aikaa, yksilöllistä huomiota sekä kokemuksia.  Samalla lapsen vanhemmat saavat välillä hengähtää ja levätä.   

Tuki on tarkoitettu erityisesti lapsille ja vanhemmille, joilla on vähäiset tukiverkostot, uupumusta tai taloudellisia haasteita.  

Kummikoteina toimivat tavalliset vapaaehtoiset perheet ja aikuiset, jotka valmennetaan tehtäväänsä.  

Edellytämme vapaaehtoiselta vakaata elämäntilannetta, yhteistyökykyä ja vähintään vuoden sitoutumista vapaaehtoisena toimimiseen.  

Toiminnassa on tärkeää huolehtia lasten turvallisuudesta, joten tarkastamme kaikkien vapaaehtoisten rikosrekisterin. Edellytämme kaikkia vapaaehtoisia myös suojelemaan lasta väkivallalta ja kaltoinkohtelulta.    

Toimintaa toteutetaan pääosin isoimmissa kaupungeissa (Helsinki, Vantaa, Kerava, Tampere, Oulu, Joensuu, Jyväskylä) ja niiden läheisyydessä. Etelä-Suomen alueella toimintaa järjestetään vain Helsingissä, Vantaalla ja Keravalla asuville lapsiperheille. Ennen hakemista kannattaa varmistaa järjestetäänkö toimintaa sinun asuinpaikkakunnallasi.  Yhteystiedot löytyvät sivun alareunasta.

Kun haluat hakea lapsellesi kummikotia:  

  1. Ota meihin yhtyettä verkkosivun lomakkeella  
  2.  Saat meiltä hakemuksen  
  3. Täytä hakemus ja lähetä se meille   
  4. Työntekijät etsivät lapselle sopivan vapaaehtoisen 

Lapsen ja vapaaehtoisen yhdistämisessä huomioimme molempien toiveet ja sijainnit.  Valitettavasti sopivaa vapaaehtoista voi joutua odottamaan joskus pitkänkin aikaa. 

Sopivan kummikodin löydyttyä järjestetään tutustumistapaaminen. Kummikoti sitoutuu toimimaan lapsen ja perheen tukena vähintään vuoden ajan. Tapaamisista tehdään kirjallinen suunnitelma, jota arvioidaan yhdessä perheen ja kummikodin kanssa noin vuoden välein. 
  

Näin haet kummikotia lapsellesi

1. Ota meihin yhteyttä lomakkeella

2. Lähetämme sinulle hakemuksen

3. Täytä ja palauta hakemus

4. Etsimme sopivaa vapaaehtoista

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lapsi tasapainoilee leikkipuistossa ja nainen pitää lapsesta kiinni.

Hae sporttikummia lapsellesi

Lue lisää
Poika ja tyttö halaavat toisiaan.

Hae lomakotia

Lue lisää

Yhteystiedot: