Hae lomakotia

Aikuinen ja nuori veneessä virvelöimässä

Kaipaako lapsesi turvallisten aikuisten seuraa kesälomalla?

Lomakodit ovat vapaaehtoisia perheitä, pariskuntia tai yksin asuvia aikuisia, jotka tarjoavat lapselle lomanviettopaikan joko kotonaan tai vapaa-ajan asunnollaan. Lomakotijakso voi kestää muutamasta päivästä viikkoon.  

Lomakodissa lapsi saa mukavaa tekemistä ja iloisia lomamuistoja. Lomakodit auttavat lapsen koko perhettä jaksamaan koulujen ollessa kiinni.

Lomakotitoiminta on osa Pelastakaa Lasten varhaista tukea, ja on perheille täysin maksutonta.

Hakuaika kesän 2024 lomakotitoimintaan on päättynyt.

Lapsi kävelee ison koiran kanssa.

Kenelle voit hakea lomakotia?

Lomakotitoiminta on tarkoitettu yli 3-vuotiaille lapsille. Parhaiten toiminta sopii kouluikäisille lapsille, joilla ei ole muuta lomanviettopaikkaa.

Mitä lomakodissa tehdään?

Lomakodissa tehdään kaikkea mukavaa. Vapaaehtoiset lomakodit antavat lapselle iloisia lomamuistoja sekä auttavat lapsen koko perhettä jaksamaan koulujen ollessa kiinni. Vanhemmat  ja lapset tutustuvat etukäteen lomakotina toimivaan perheeseen.

Mikä on kivointa lomakodissa?

”Oikeastaan kaikki ja varsinkin lomakodin pitäjä ja hänen eläimet.”

”Pianon soitto, piirtäminen, aamu lastenohjelmat, uiminen.”

”Aikalailla kaikki, en ainakaan nyt keksi mitään erityistä.”

Usein kysytyt kysymykset

Lomakotia voi hakea yli 3-vuotiaille lapsille. Parhaiten toiminta sopii kouluikäisille lapsille, joilla ei ole muuta lomanviettopaikkaa eikä saatavilla läheisverkoston tukea, tai joiden perheellä esimerkiksi taloudellisista syistä ei ole mahdollisuuksia lomanviettoon.

Toiminta sopii parhaiten lapsille ja nuorille, joilla ei ole erityisen tuen tarvetta, sillä vapaaehtoisilla ei ole alan erityisosaamista.

Lomakodista lapsi saa uusia, mukavia kesämuistoja ja kokemuksia sekä aikuisen huomiota loma-aikana. Lomakoti voi helpottaa perheen loma-ajan järjestelyjä, eikä lapsen tarvitse viettää aikaa esimerkiksi yksin.  

Toiminta sopii parhaiten lapsille ja nuorille, joilla ei ole erityisen tuen tarvetta, sillä vapaaehtoisilla ei ole alan erityisosaamista.

Mikäli lapsella on sosiaalihuollon- lastensuojelun- tai vammaispalvelulain mukainen suunnitelmallinen asiakkuus, hänelle ei voi hakea varhaisen tuen tukea. Näissä tilanteissa lapsi on oikeutettu hyvinvointialueiden kautta järjestettäviin lakisääteisiin palveluihin.

Lomakoti voi sijaita maalla tai kaupungissa. Toimintaa toteutetaan eri puolilla Suomea. Valmennettuja lomakoteja ei kuitenkaan löydy kaikilta paikkakunnilta. 

Lomakotina toimivat tavalliset vapaaehtoiset aikuiset, jotka tarjoavat lomanviettopaikan joko kotonaan tai vapaa-ajan asunnollaan. Kaikki lomakodit valmennetaan tehtäväänsä.  

Toiminnassa on tärkeää huolehtia lasten turvallisuudesta, joten tarkastamme kaikkien vapaaehtoisten rikosrekisterin. Edellytämme kaikkia vapaaehtoisia myös suojelemaan lasta väkivallalta ja kaltoinkohtelulta. 

Kun haluat hakea lapsellesi lomakotia:  

  1. Ota meihin yhtyettä verkkosivun lomakkeella 
  2. Saat meiltä hakemuksen  
  3. Täytä hakemus ja lähetä se meille   
  4. Työntekijät etsivät lapselle sopivan vapaaehtoisen 

Lapsen ja vapaaehtoisen yhdistämisessä huomioimme molempien toiveet ja sijainnit.

Näin haet lomakotia lapsellesi

1. Ota meihin yhteyttä lomakkeella

2. Lähetämme sinulle hakemuksen

3. Täytä ja palauta hakemus

4. Etsimme sopivaa lomakotia

Kaksi teini-ikäistä kahden aikuisen kanssa kahvipöydässä.
Tarina

Aku ja Liinu käyvät kesäisin lomakodissa

”Meidän äiti tekee kolmivuorotyötä ja isä on asfalttimies, niin kesällä me joutuisimme olemaan aika paljon keskenämme. Sen takia äiti ajatteli, että lomakoti voisi olla hyvä asia meille”, kertoo  Liinu.

Yhteystiedot: