Digifrendiksi
Tule nuorten tueksi
Digifrendi-toiminnan tavoitteena on vahvistaa 13–21 -vuotiaiden nuorten jaksamista ja voimavaroja tarjoamalla heille matalan kynnyksen pitkäaikaisempaa keskustelutukea.
Toiminnassa nuori ja vapaaehtoinen tapaavat toisiaan etänä säännöllisesti yhteensä 10 kertaa. Yleensä tapaamiset toteutuvat Whatsapp-sovelluksen puitteissa.
Digifrendi-vapaaehtoiset saavat koulutuksen ja perehdytyksen toimintaan, sekä tuen ja ohjauksen toiminnan aikana. Vuonna 2023 koulutimme yli 50 digifrendiä nuorten tueksi. Yli 130 nuorta on saanut henkilökohtaista apua ja tukea toiminnan kautta syksyyn 2024 mennessä. Merkittävä osa vapaaehtoisista jää auttamaan nuoria useamman kerran, ja toisinaan he löytävät muita digivapaaehtoisuuden nettinuorisotalo Netarin katon alla. Kannustamme monipuoliseen ja omaan tilanteeseen sopivaan vapaaehtoisuuteen.
Seuraava koulutus järjestetään 1.10. ja 8.10.2024. Haastatteluajan varaus onnistuu tämän Doodle-linkin kautta. Valitse vain yksi aika. Voit myös vaihtaa aikaa omatoimisesti myöhemmin, mutta ilmoitathan siitä, tai muista muutoksista, digituki@pelastakaalapset.fi. Voit käyttää tuota email-osoitetta myös mahdollisiin kysymyksiin toimintaan liittyen.
Tarkastamme jokaisen valitun vapaaehtoisen soveltuvuuden alaikäisten kanssa toimimiseen Oikeusrekisterikeskuksen kautta. Samoin edellytämme vapaaehtoisilta sitoutumista arvoihimme, mihin lukeutuu poliittinen ja uskonnollinen sitoutumattomuus toimintamme puitteissa.
”Mielestäni digifrendi toiminta on todella hienoa ja tärkeää toimintaa. On tärkeää että nuoret voivat hakeutua tämmöisiin palveluihin matalalla kynnyksellä”
Kuka voi ryhtyä digifrendiksi ?
Digifrendeiksi voivat ryhtyä nuorten hyvinvoinnista ja tukemisesta kiinnostuneet luotettavat aikuiset. Tärkeintä on, että on kiinnostunut nuoren elämästä ja haluaa kohdata tämän arvostaen ja kiireettömästi.
Mitä digifrendit tekevät?
Digifrendi tapaa tukea tarvitsevaa nuorta 10 kertaa etänä. Tapaamisissa voidaan mm. chattailla, käyttää videokuvaa ja/tai ääniyhteyttä. Koska tapaamiset toteutetaan etäyhteydellä, tätä vapaaehtoistyötä voi tehdä vaikka omalta kotisohvalta!
”Todella toimiva palvelu, saa matalan kynnyksen apua välitettyä tehokkaasti nuorille. Mulle osuneen nuoren kohdalla tää oli varmasti just sopiva apu.”
Usein kysytyt kysymykset
Digifrendeiksi voivat ryhtyä nuorten hyvinvoinnista ja tukemisesta kiinnostuneet luotettavat aikuiset. Tärkeintä on, että on kiinnostunut nuoren elämästä ja haluaa kohdata tämän arvostaen ja kiireettömästi.
Digifrendeiksi voivat ryhtyä henkilöt,
- jotka ovat yli 20-vuotiaita luotettavia aikuisia
- joilla on ymmärrystä ja kokemusta verkkokeskusteluista ja sosiaalisen median käytöstä
- jotka ovat itse tasapainoisessa elämäntilanteessa ja pystyvät sitoutumaan tapaamiskertoihin
- jotka ovat kiinnostuneita nuorten hyvinvoinnista ja tukemisesta
-
joilla on riittävä suomen kielen taito.
Vapaaehtoinen nuori yhdistetään Digifrendi-pariksi. Parien yhdistämisessä pyritään ottamaan huomioon yhteiset mielenkiinnon kohteet ja toiveet.
Pari tapaa etäyhteydellä yhteensä 10 kertaa yhdessä sopiminaan aikoina. Yksi tapaaminen kestää noin 1–1,5 h. Suosituksena on muutama tapaaminen kuukaudessa.
Tapaamisten fokus voidaan räätälöidä nuoren toiveiden, tarpeiden ja elämäntilanteen mukaan. Tapaamisissa voidaan mm. chattailla, käyttää videokuvaa ja/tai ääniyhteyttä. Koska tapaamiset toteutetaan etäyhteydellä, tätä vapaaehtoistyötä voi tehdä vaikka omalta kotisohvalta!
Digifrendi-vapaaehtoiset saavat koulutuksen ja perehdytyksen toimintaan, sekä tuen ja ohjauksen toiminnan aikana. Jos verkkovapaaehtoisuus on sinulle jo tuttua, tai olet ollut entuudestaan nettinuorisotalo Netarin verkkovapaaehtoinen, muista kertoa asiasta ottaessasi yhteyttä.
Kaikki Suomen nuoret eivät voi hyvin. Pandemia-aika vahvisti rajavetoja hyvin pärjäävien ja entistä heikommin pärjäävien välillä. Valitettavasti kehitys ei ole muuttanut suuntaa. Auttavat palvelut, kuten Digifrendi, pyrkivät tarjoamaan tukea erityisesti niille nuorille, jotka kokevat kuormitusta elämässään. Usein heillä ei ole turvallisia aikuisia kenelle jutella omista asioistaan. Digifrendi on tällainen turvallinen aikuinen nuorelle, on hänen syynsä hakea palvelun piiriin mikä tahansa.
Miten ryhdyn digifrendiksi?
Seuraavat valmennukset
Etäkoulutus: Nuorten osallisuuden tukeminen
Miten vähentää nuorten yksinäisyyttä ja toivottomuutta verkkotyössä? Koulutus keinoista lasten ja nuorten tukemiseen osallisuutta vahvistamalla.