
Lapsen oikeudet
Toimintamme perustuu lapsen oikeuksien sopimukseen ja lapsen oikeuksien edistämiseen. Vaikutamme niin kotimaassa kuin maailmanlaajuisesti edistääksemme lapsen oikeuksien toteutumista, yhteistyössä muiden kanssa.
Tavoitteenamme on saada aikaan myönteisiä ja pysyviä muutoksia lasten elämässä.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus on maailman ratifioiduin ihmisoikeussopimus, mikä tarkoittaa, että lapsen oikeuksien merkitys on laajasti tunnustettu. Pelastakaa Lapset -liikkeen perustaja Eglantyne Jebb laati ensimmäisen lapsen oikeuksien julistuksen ja raivasi tietä lapsen oikeuksien sopimukselle, joka hyväksyttiin YK:ssa 1989.
Teemme vaikuttamistyötä niin Suomessa kuin maailmalla edistääksemme lapsen oikeuksien toteutumista kaikkialla, kaikille lapsille.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus sisältää yhteensä 54 artiklaa, jotka kattavat hyvin laajasti lapsen oikeudet eri tilanteissa. Sopimus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Sopimusvaltiot ovat vastuunkantajia, eli niiden tulee taata oikeuksien täytäntöönpano.
Teemme työtä edistääkseen lapsen oikeuksien toteutumista niin kotimaassa kuin maailmanlaajuisesti yhteistyössä muiden kanssa. Nostamme rohkeasti esiin vaikeimmatkin lapsen oikeuksiin liittyvät kysymykset.
Haluamme varmistaa, että lapset ovat turvassa ja heidän oikeutensa toteutuvat digitaalisessa maailmassa.
Teemme vaikuttamistyötä Suomessa lapsiperheköyhyyden ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi. Nostamme lasten ääntä päätöksentekoon ja julkiseen keskusteluun.
Edistämme lapsen oikeuksia osana Suomen kehityspolitiikkaa ja globaalisti, jotta jokaisen lapsen oikeudet toteutuisivat
Jokaisella lapsella on oikeus väkivallattomaan elämään.
Pelastakaa Lasten toimintaperiaatteet liittyen lasten pahoinpitelyn ja hyväksikäytön ehkäisemiseen.
Yritys voi toiminnallaan suoraan edistää lapsen oikeuksien toteutumista esimerkiksi varmistamalla, että tuotteet ovat turvallisia lapsille sekä toimimalla haitallista lapsityötä vastaan ja huolehtimalla alle 18-vuotiaiden nuorten työntekijöiden työoloista.
Lapsella on oikeus ilmaista vapaasti omat näkemyksensä kaikissa itseään koskevissa asioissa.
Edistämme lapsen osallisuutta ja tarjoamme työkaluja lasten osallistamiseen.
Lapsen ääni 2023 -kysely paljastaa, että pienituloisten perheiden lapset kokevat huolta, osattomuutta ja mielenterveyden haasteita paljon muita lapsia enemmän. Kyselyn tulosten mukaan taloudellinen epävakaus ja toimeentulovaikeudet aiheuttavat lapsille huolta, stressiä ja pelkoa. Lapsuudessa koettu köyhyys voi johtaa pitkittyneisiin, jopa ylisukupolvisiin ongelmiin.
Lapsiin ja nuoriin verkossa kohdistuva seksuaaliväkivalta on jatkuvassa kasvussa. Tänä vuonna Pelastakaa Lasten Nettivihje on käsitellyt yli 20 000 ilmoitusta lapsiin netissä kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta ja siihen liittyvästä materiaalista. Uutena ilmiönä vihjeissä näkyy ns. sextortion eli lasten kiristäminen heidän aiemmin itse ottamallaan seksuaalissävytteisellä materiaalilla.
Digitaaliset ympäristöt, kuten internet ja sosiaalinen media voivat tukea vammaisten lasten hyvinvointia ja turvallisuutta. Samanaikaisesti kyseiset ympäristöt voivat kuitenkin sisältää esteitä ja uhkia lapsille.