
Lapsen oikeudet
Toimintamme perustuu lapsen oikeuksien sopimukseen ja lapsen oikeuksien edistämiseen. Vaikutamme niin kotimaassa kuin maailmanlaajuisesti edistääksemme lapsen oikeuksien toteutumista, yhteistyössä muiden kanssa.
Tavoitteenamme on saada aikaan myönteisiä ja pysyviä muutoksia lasten elämässä.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus on maailman ratifioiduin ihmisoikeussopimus, mikä tarkoittaa, että lapsen oikeuksien merkitys on laajasti tunnustettu. Pelastakaa Lapset -liikkeen perustaja Eglantyne Jebb laati ensimmäisen lapsen oikeuksien julistuksen ja raivasi tietä lapsen oikeuksien sopimukselle, joka hyväksyttiin YK:ssa 1989.
Teemme vaikuttamistyötä niin Suomessa kuin maailmalla edistääksemme lapsen oikeuksien toteutumista kaikkialla, kaikille lapsille.

Lapsen oikeuksien sopimus
YK:n lapsen oikeuksien sopimus sisältää yhteensä 54 artiklaa, jotka kattavat hyvin laajasti lapsen oikeudet eri tilanteissa. Sopimus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Sopimusvaltiot ovat vastuunkantajia, eli niiden tulee taata oikeuksien täytäntöönpano.

Vaikutamme monella tasolla
Teemme työtä edistääkseen lapsen oikeuksien toteutumista niin kotimaassa kuin maailmanlaajuisesti yhteistyössä muiden kanssa. Nostamme rohkeasti esiin vaikeimmatkin lapsen oikeuksiin liittyvät kysymykset.
Vaikutamme esimerkiksi näissä teemoissa
Digitaalinen lapsuus
Haluamme varmistaa, että lapset ovat turvassa ja heidän oikeutensa toteutuvat digitaalisessa maailmassa.
Lapsiperheköyhyys
Teemme vaikuttamistyötä Suomessa lapsiperheköyhyyden ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi. Nostamme lasten ääntä päätöksentekoon ja julkiseen keskusteluun.
Lapsen oikeudet globaalisti
Edistämme lapsen oikeuksia osana Suomen kehityspolitiikkaa ja globaalisti, jotta jokaisen lapsen oikeudet toteutuisivat
Seksuaaliväkivalta ja väkivallaton elämä
Jokaisella lapsella on oikeus väkivallattomaan elämään.

Lasten suojelun toimintaperiaatteet
Pelastakaa Lasten toimintaperiaatteet liittyen lasten pahoinpitelyn ja hyväksikäytön ehkäisemiseen.

Lapsen oikeudet liiketoiminnassa
Yritys voi toiminnallaan suoraan edistää lapsen oikeuksien toteutumista esimerkiksi varmistamalla, että tuotteet ovat turvallisia lapsille sekä toimimalla haitallista lapsityötä vastaan ja huolehtimalla alle 18-vuotiaiden nuorten työntekijöiden työoloista.

Lapsilla on oikeus osallisuuteen
Lapsella on oikeus ilmaista vapaasti omat näkemyksensä kaikissa itseään koskevissa asioissa.
Edistämme lapsen osallisuutta ja tarjoamme työkaluja lasten osallistamiseen.
Ajankohtaista aiheesta

6 vinkkiä: Näin suojaat nuorta harhaanjohtavan tiedon vaikutuksilta
Verkon informaatiotulvan edessä lapset ja nuoret ovat muita heikommassa asemassa, sillä he vasta harjoittelevat luotettavan tiedon tunnistamista. Siksi meidän aikuisten tehtävä on suojella lapsia ja nuoria harhaanjohtavan tiedon haitallisilta vaikutuksilta. Lue 6 vinkkiä.

Ekstremismiä ennaltaehkäisemässä
Olemme saaneet toimintamme kautta tavata nuoria ja nuorten kanssa toimivia ammattilaisia ympäri Suomen ja kuulla heidän kokemuksiaan nuorten tilanteesta, sekä nuoriin ja lapsiin vaikuttavasta ekstremismistä ja siihen liittyvistä ilmiöistä, kuten rasismista, vihapuheesta ja yhteiskunnallisesta polarisaatiosta.

“Jos laitettaisiin systeemi, että ei pysty kirjoittaa mitään rumaa” – Lasten näkemyksiä turvallisemmasta netistä
Digimaailmassa navigointi vaatii lapsilta uusien taitojen haltuunottoa, kuten laitteiden ja sovellusten käyttöosaamista, ymmärrystä tietoturvasta ja yksityisyysasetuksista sekä kriittistä medialukutaitoa. Netin ja digilaitteiden turvallista ja hyvinvointia tukevaa käyttöä voikin harjoitella, mutta vastuu lapsen digioikeuksien toteutumisesta ei ole lapsilla itsellään, vaan meillä aikuisilla.