Väkivallan vastainen työ

Lasten kokema väkivalta ja turvattomuus ovat vakavia yhteiskunnallisia ongelmia. Väkivallalle ja vihamielisille ideologioille altistuminen murentaa lapsen hyvinvointia, heikentää turvallisuudentunnetta ja synkentää näkymiä tulevaisuuteen.

Väkivaltainen sisältö, kuten vihapuhe ja väkivaltaa todistavat ja ihannoivat videot, leviävät nopeasti erityisesti netissä. Väkivaltaiset toimijat, kuten ekstremistiset ääriliikkeet, myös aktiivisesti levittävät propagandaa ja kohdistavat rekrytointia yhä nuorempiin lapsiin.

Tavoitteenamme on suojella lapsia vihamielisten ideologioiden vaikutuksilta ja väkivaltaiselta ekstremismiltä niin netissä kuin sen ulkopuolellakin, koska jokaisella lapsella on oikeus elämään ilman väkivallan pelkoa.

Työmme lukuina

3530
Lasten ja nuorten parissa työskentelevää ammattilaista koulutettu ekstremismin ennaltaehkäisystä
38
Kuntaa on osallistunut toimintaamme
90%
Koulutetuista kokee kykynsä havaita ja puuttua väkivaltaiseen radikalisoitumiseen parantuneen
863
Nuorta on osallistunut työpajoihimme
90%
Työpajoihin osallistuneista nuorista kokee ymmärtävänsä radikalisoitumista paremmin

Tietoa väkivaltaisesta ekstremismistä

Täältä löydät perustietoa väkivaltaisesta radikalisoitumisesta, ekstremismistä ja vihamielisten ideologioiden syntymekanismeista

Löydä sinulle suunnatut sisällöt

Ammattilaisille

Täältä löydät ammattilaisille suunnattuja materiaaleja vihamielisten ideologioiden ja väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisemisen tueksi

Ajankohtaista

Nuori pitää kädessään älypuhelinta niin että se peittää osittain kasvot.
Blogit 21.2.2024

Solvaavat vitsit voivat johtaa väkivaltaan 

Muistan yläkouluaikani olleen stressaavaa: Murrosikä, uudet kaverit, kokeet ja yhteishaku. Yläasteen sosiaalinen ilmapiiri on kuitenkin sellainen asia, joka minua on erityisesti jäänyt vaivaamaan vielä vuosienkin jälkeen. Olin tekemisissä sellaisten kavereiden kanssa, joiden keskuudessa käytettiin melko väkivaltaista kieltä, ja ryhmäpaine oli todella kovaa.

Sateenkaaren värinen paperisydän kohotettuna kädessä auringonvaloa vasten.
Blogit 14.2.2024

Kolme lausahdusta, joita transnuori on kyllästynyt kuulemaan

Sukupuolivähemmistöihin kohdistuva viha on kasvanut viimevuosina. Yksi syy tähän on antigender-liike. Virheellisen tiedon lisäksi liike levittää myös vihaa ja pelkoa transihmisiä kohtaan. Itse transnuorena olen seurannut tätä keskustelua kauhulla jo pitkään. Haluaisin kuitenkin uskoa, että suurin osa ihmisistä ei halua loukata minua, vaan on yksinkertaisesti huomaamattaan omaksunut vahingollisia asenteita ja puheenparsia.

Tekoälyaiheinen kuva, jossa lapsella on tabletti kädessään ja kasvojen eteen heijastuu verkkomaista kuvitusta.
Blogit 2.2.2024

Tekoäly ekstremismin mahdollistajana ja suojakeinona 

Tekoälyn nopea kehitys tuo uusia haasteita lapsen oikeuksien toteutumiseen. Se vaikuttaa negatiivisesti muun muassa lasten yksityisyyden suojaan, ja lisää ennakkoluuloja ja syrjintää. Tekoälyteknologian kehittyminen edistää myös lasten turvallisuuteen liittyviä haitallisia lieveilmiöitä – kuten väkivaltaista ekstremismiä.

Julkaisut

Milloin vihaamisesta tulee maailmankuva julkaisun kansikuva
Julkaisut 26.2.2024

Milloin vihaamisesta tulee maailmankuva

Nuoren omaksumat vihamieliset asenteet altistavat väkivaltaisiin ympäristöihin ajautumiselle. Vihamielisten asenteiden taustalla voi olla käsittelemättömiä vihan ja epäoikeudenmukaisuuden kokemuksia. On tärkeää tukea lapsia ja nuoria vihan ja muiden epämieluisien tunteiden käsittelemisessä, jotta tunteet eivät purkaudu väkivaltaisella tavalla.

Kansikuva Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa -julkaisusta
Julkaisut 19.9.2023

Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa

Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa -julkaisussamme kerrotaan mitä harhaanjohtavalla tiedolla tarkoitetaan, miksi sitä uskotaan, ketkä sitä levittävät ja mikä suojaa disinformaation vaikutuksilta.

Julkaisut 15.6.2022

Nuorisotyöntekijöiden silmin: Ekstremismi ja vihapuhe Suomessa

Julkaisu käsittelee väkivaltaisen ekstremismin, vihamielisten asenteiden ja vihapuheen välisiä yhteyksiä ja sitä, miten yleinen väkivallan kulttuuri näyttäytyy nuorisotyön ammattilaisten silmin.


Asiantuntijat

Annukka Kurki

Tiimivastaava

Rosa Haavisto

Asiantuntija

Matti Mikkonen

Asiantuntija