Sateenkaaren värinen paperisydän kohotettuna kädessä auringonvaloa vasten.

Kolme lausahdusta, joita transnuori on kyllästynyt kuulemaan

Sukupuolivähemmistöihin kohdistuva viha on kasvanut viimevuosina, sekä asiantuntijoiden että oman kokemukseni mukaan. Yksi syy tähän on antigender-liike, joka ajaa käsitystä kahdesta toisilleen vastakkaisesta sukupuolesta, jotka määräytyvät puhtaasti biologisten ominaisuuksien perusteella. Tämä ajatus ei pohjaudu tieteeseen, vaan sen kieltämiseen. Virheellisen tiedon lisäksi liike levittää myös vihaa ja pelkoa transihmisiä kohtaan. Somessa leviää esimerkiksi ilmiö, jossa lasten kanssa töitä tekeviä transihmisiä syytetään lasten groomaamisesta (houkuttelusta seksuaalisiin tarkoituksiin).

Itse transnuorena olen seurannut tätä keskustelua kauhulla jo pitkään. Haluaisin kuitenkin uskoa, että suurin osa ihmisistä ei halua loukata minua, vaan on yksinkertaisesti huomaamattaan omaksunut vahingollisia asenteita ja puheenparsia. Siksi haluankin listata tähän kolme sellaista lausahdusta, joita toivoisin cissukupuolisten (kokee sukupuoli-identiteettinsä vastaavan syntymässään määriteltyä biologista sukupuolta) ihmisten välttävän.

1. ”Kuunnellaan kaikki mielipiteet”

Jatkuva keskustelu sukupuolivähemmistöistä ja heidän oikeuksistaan on tehnyt transsukupuolisuudesta aiheen, josta kaikilla saa ja kuuluu olla mielipide. Vaikka transfobiaan kuuluukin puuttua, vuoropuhelu transfobisten ihmisten ja ihmisoikeuksien kannattajien välillä voi johtaa mielikuvaan siitä, että molemmilla puolilla on kuulemisen arvoisia argumentteja. Tämä ei tietenkään ole totta. Samaan tapaan kuin emme kuuntele väittelyitä siitä, onko homous sairaus, ei meidän mielestäni kuuluisi suvaita myöskään väittelyitä siitä, onko muunsukupuolisuutta olemassa.

2. ”Nauroin ääneen sille, kuinka tyhmä tämä transfoobikko on”

Vaikka transfobialle onkin välillä hauska nauraa, jatkuva keskustelu trans-oikeuksista saa joskus cissukupuoliset ihmiset melkein unohtamaan, että puhutaan oikeiden ihmisten ihmisoikeuksista. Minulle jokin järjettömältä kuulostava transfobinen kommentti ei ole huvittava osoitus joidenkin ihmisten todellisuudentajun puutteesta, vaan todellinen uhka ihmisoikeuksilleni. Minulle transfobia ei ole olemassa vain silloin, kun avaan Ylen kommenttikentän, vaan myös silloin kun haen töitä, tarvitsen terveydenhuoltoa tai tutustun uusiin ihmisiin.

3. ”Pitääkö kaikesta loukkaantua”

Antigender-liike on luonut taitavasti kuvan transihmisestä, joka loukkaantuu kaikesta ja on aina valmiina canceloimaan pienenkin virheen tekevän liittolaisensa. Kokemukseni mukaan moni suvaitsevainenkin ihminen on huomaamattaan omaksunut tämän mielikuvan. Moni pelkää keksittyä karikatyyriä transihmisestä, jolla on lyhyt pinna ja loputon määrä poliittista voimaa, jolla syöstä virheen tekijän elämä raiteiltaan. Tämä saa ihmiset ylireagoimaan ystävälliseenkin kritiikkiin. Toisaalta taas transihmisilläkin on oikeus välillä väsyä ajattelemattomiin kommentteihin. Me emme ole yli-ihmisiä, joilla on voimavaroja vastata harkitusti ja ystävällisesti jokaiseen loukkaavaan kommenttiin

Lopuksi haluan painottaa, että sinun ei tarvitse ymmärtää transsukupuolisuutta täydellisesti tai sanoa aina oikeita asioita. Pyydän vain, että muistat, että minäkin olen oikea ihminen, josta on välillä tosi raskasta olla kärkkäiden kahvipöytäkeskustelujen vakioaiheena.

Kirjoittaja on RadicalWeb-hankkeen nuorten ryhmän jäsen

RadicalWeb-hankkeen tavoite on ennaltaehkäistä lasten ja nuorten oikeuksia uhkaavaa väkivaltaista radikalisoitumista ja ekstremismiä. Hankkeessa perustettiin syksyllä 2023 säännöllisin väliajoin kokoontuva aktiivisten nuorten ryhmä, jonka tapaamisissa keskustellaan nuorten kokemuksista ja havainnoista liittyen väkivaltaisen ekstremismin moniin ilmenemismuotoihin.


Tämä kirjoitus on osa Pelastakaa Lasten ekstremismin ennaltaehkäisytyönasiantuntijablogien sarjaa. Asiantuntijablogin tarkoituksena on nostaa esille ajankohtaisia asioita liittyen nuorten väkivaltaiseen radikalisoitumiseen ja ekstremismiin, sekä niihin liittyviin lieveilmiöihin. Kirjoittajina toimivat Pelastakaa Lasten asiantuntijat sekä vierailevat alan asiantuntijat, nuorisotyöntekijät ja nuoret.