Digitaalinen lapsuus

Haluamme varmistaa, että lapset ovat turvassa ja heidän oikeutensa toteutuvat digitaalisessa maailmassa.

Siksi olemme lasten rinnalla digimaailmassa ja rakennamme turvallisempaa digimaailmaa yhdessä heidän kanssaan.

Lapsella on oikeuksia myös digiympäristössä

Lapset kohtaavat verkossa runsaasti heidän oikeuksiaan, hyvinvointiaan ja kehitystään uhkaavia ilmiöitä, kuten kiusaamista, groomingia, haitallisia sisältöjä ja harhaanjohtavaa tietoa.

Pelastakaa Lapset toimii lasten ja nuorten tukena verkossa sekä tarjoaa vanhemmille, ammattilaisille ja kumppaneille tietoa lasten oikeuksista, hyvinvoinnista, turvallisuudesta ja osallisuudesta digimaailmassa.


Näin toimimme digitaalisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden parantamiseksi

Lapsi tablettitietokone kädessään, taustalla aikuisen käsi, jossa puhelin.

Kidital lasten turvana digiarjessa

Kidital on digitaalisen lapsuuden keskus, joka edistää lasten turvallisuutta, osallisuutta ja hyvinvointia digitaalisissa ympäristöissä.

Kidital kokoaa yhteen järjestömme ja kumppaniemme monipuolisen osaamisen lapsen oikeuksien toteutumiseksi digiympäristöissä.

lapset ottamassa selfieta seinan edessa

Netari tukee nuoria

Netari on Suomen suurin nettinuorisotalo. Se tarjoaa nuorten suosimilla nettialustoilla luotettavan aikuisen tukea kahdenvälisissä chateissa sekä erilaisia digitaalisen ryhmätoiminnan muotoja. 

Ohjaajina toimivat Pelastakaa Lasten työntekijät, yhteistyökuntien nuoriso-ohjaajat ja koulutetut vapaaehtoiset.

Neuvoja ja vinkkejä turvalliseen digiarkeen

Tarjoamme huoltajille sekä lasten ja nuorten kanssa toimiville ammattilaisille työkaluja, materiaaleja sekä tietoa lasten digiturvallisuuden ja -hyvinvoinnin taitojen vahvistamiseksi.

Kuvituskuva, jossa joukko koululaisia istuu portailla ottamassa selfietä.

Huippula vahvistaa digiturvataitoja

Huippula on ilmainen palvelu viidesluokkalaisten mediakasvatuksen tueksi. Se on helppo, hauska ja turvallinen tapa vahvistaa lasten digitaalisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden välttämättömiä taitoja.

Näin suojelemme lapsia verkossa

Ilmoita! Nettivihje-palvelussa voit ilmoittaa laittomaksi epäilemästäsi lapsen houkuttelusta seksuaalisiin tarkoituksiin tai seksuaaliväkivaltaan liittyvästä materiaalista. Lue lisää osoitteessa Nettivihje.fi.

Turvassa seksuaaliväkivallalta

Nettivihje tekee työtä lapsiin kohdistuvan seksuaalisen häirinnän, houkuttelun ja seksuaaliväkivallan torjumiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi verkossa.

Turvassa väkivaltaiselta ekstremismiltä

Ekstremismiä ennaltaehkäisevässä työssämme tarkastellaan verkon ja sosiaalisen median roolia väkivaltaisten ekstremististen ideologioiden ja liikehdinnän suhteen.

Työmme lukuina

13 060
kohtaamista nuorten kanssa Netarin palveluissa vuonna 2022.
90 000
viidesluokkalaisen digiturvataitoja parannetaan Huippula-palvelulla.
33 296
vihjettä Nettivihjeelle epäillystä lapseen kohdistuneesta seksuaaliväkivallasta tai sitä todistavasta materiaalista vuonna 2022.

Tue nuoria vapaaehtoisena

Osallistu

Digifrendi

Digifrendeiksi voivat ryhtyä nuorten hyvinvoinnista ja tukemisesta kiinnostuneet luotettavat aikuiset.

Digifrendi tapaa tukea tarvitsevaa nuorta 10 kertaa etänä. Tätä vapaaehtoistyötä voi tehdä vaikka omalta kotisohvalta!

Osallistu

Digivapaaehtoinen

Digivapaaehtoistoiminnan tavoitteena on, että lapsi ja nuori löytää verkosta turvallisen tilan ja aikuisen, jonka kanssa voi luottamuksella keskustella eri asioista sekä mahdollisuuden vertaistuen saamiseen muilta nuorilta eri elämäntilanteissa.

Vapaaehtoisena olet läsnä, kuuntelet ja tuet nuoria nettinuorisotalo Netarin palveluissa!

Ajankohtaista aiheesta

Hymyilevä lapsi
Julkaisut 30.5.2024

Vuosiraportti 2023

Pelastakaa Lasten pitkän tähtäimen globaali visio on, että kaikki lapset jäävät eloon, oppivat ja saavat suojelua. Tämän tavoitteen ohjaamana kansainvälinen liikkeemme tavoitti yli 47,4 miljoonaa lasta vuonna 2023.

Uutiset 5.4.2024

Lasten seksuaaliväkivallan kokemukset kasvussa Pohjoismaissa

Lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta ja lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistava materiaali ovat kasvava ongelma kaikkialla maailmassa ja se on äärimmäisen vakava lapsen oikeuksien rikkomus ja rikos. Pohjoismaiset vihjepalvelut nostavat esiin huolen lasten seksuaaliväkivallan kokemusten kasvusta Pohjoismaissa.  

Nuori ihminen pitää kädessään älypuhelinta niin että se peittää osittain kasvot.
Uutiset 3.4.2024

Somessa leviävät huhut Vantaan tapahtumista lisäävät nuorten ahdistusta

Vantaan tapahtumat ovat herättäneet paljon huolta ja pelkoa erityisesti nuorten keskuudessa. Pelastakaa Lasten asiantuntijat ovat havainneet somessa liikkuvan nyt valtavan määrän huhuja ja väärää tietoa, mikä lisää nuorten ahdistusta. 

Tapahtumat

Kuvituskuva, jossa nuori puhelimen kanssa
Etänä Microsoft Teams

Digifrendien koulutus syksy 2024 

Ryhdy digifrendiksi nuorelle Seuraava koulutus (kaksipäiväinen): 1.10 klo 17.30–21 ja 8.10 klo 17.30–21, Teams. Ilmoittautuminen aukeaa myöhemmin.  Kiinnostaako sinua nuorten tukeminen etänä? Digifrendi-toiminnassa tapaat samaa…

Event banner: From Awareness to Action - Tackling Child Sexual Abuse in Europe through Prevention and Collaboration in Brussels
Brussels

Hybrid Seminar: From Awareness to Action – Tackling Child Sexual Abuse in Europe through Prevention and Collaboration

Hybrid Seminar: From Awareness to Action – Tackling Child Sexual Abuse in Europe through Prevention and Collaboration 30 October, in Brussels.

Ota yhteyttä

Anna-Maija Ohlsson

Kehittämispäällikkö, digitaalinen lapsuus

Tanja Simola

Kehittämispäällikkö, Nettivihje