Sijaisvanhemmaksi

hymyilevä tyttö katsoo kameraan äidin sylissä

Sijaisvanhemmuus – lapsen arvoinen tehtävä

Sijaisperhe antaa huostaanotetulle lapselle tai nuorelle kodin ja perheen joko lyhyt- tai pitkäaikaisesti ja ryhtyy hänen perhehoitajaksi. Tarkoituksena on tarjota lapselle turvallinen ja kodinomainen kasvu- ja kehitysympäristö silloin, kun lapsen kotona asuminen ei ole mahdollista.

Perhehoidon työmme tavoitteena on löytää lapselle hänen yksilöllisiä tarpeitaan vastaava sijaisperhe sekä tukea lasta ja sijaisperhettä kaikissa tilanteissa. Olemme perhehoidon pitkäaikaisin osaaja Suomessa ja kokeneet työntekijämme saavat paljon kiitosta työstään lasten ja sijaisperheiden parhaaksi. Työskentelymme lähtökohtana on lapsen etu, oikeudet ja osallisuus.

Jos olet kiinnostunut ryhtymään sijaisvanhemmaksi tai haluat saada lisätietoa sijaisvanhemmuudesta, ole yhteydessä – autamme mielellämme!

vanhemmat nostaa nauravaa vihreä takkista tyttöä käsistä ylös ulkona
Mitä sijaisvanhemmuus on?

Lapselle turvallinen koti

Sijaisvanhemmuus on merkityksellistä,  mutta vaativaa työtä. Sijoitetut lapset tarvitsevat  erityistä tukea, luotettavia ihmissuhteita sekä pysyvyyttä.

Sijaisvanhemmuus ei kuitenkaan vaadi ammatillista koulutusta tai erikoiskykyjä. Tärkeintä on tarjota tavallista ja turvallista perhe-elämän arkea sekä työskennellä sitoutuneesti lapsen hyvinvoinnin eteen.

Iloinen tyttölapsi pitää isiensä käsistä kiinni
kuka voi ryhtyä sijaisvanhemmaksi?

Tarvitaan paljon aikaa, tahtoa ja hoivaa

Lasten turvallisuus ja hyvinvointi ovat aina etusijalla. Tämän takia sijaisvanhempien elämäntilanteen ja terveydentilan tulee olla tasapainoinen sekä heiltä edellytetään hyvää yhteistyökykyä ja joustavuutta.

Sijaisvanhemmiksi voivat ryhtyä niin lapsiperheet, pariskunnat kuin yksinasuvatkin. Myös sukulais- tai läheisperhe voi toimia sijaisperheenä.

 

“Työntekijät ovat aina sijaisperheen puolella ja ymmärtävät meitä, kiitos siitä! Teidät on myös aina helppo tavoittaa.”

Sijaisvanhempi
Kaksi naista istuu sohvalla pikkutytön kanssa ja lukee hänelle
Miten tuemme sijaisvanhempia?

Autamme sijaisvanhempia jatkuvalla arjen tuella

Sijaisvanhempien tukena on oma nimetty työntekijämme, joka auttaa kaikissa tilanteissa. Sijaisperheillä on mahdollisuus saada tuekseen myös kokenut sijaisvanhempi sekä laaja asiantuntijaverkostomme. Tukeemme kuuluu myös monenlaista virkistys- ja vertaistoimintaa, työnohjausta sekä täydennyskoulutusta.

Sijaisvanhemmuudesta maksetaan aina palkkio sekä kulukorvaus.

“Olemme erittäin tyytyväisiä kaikkeen! Ihanaa, kun tullaan kuulluksi ja yhteyden saa helposti. Koemme, että jaksamisestamme ollaan aidosti kiinnostuneita. Jatkakaa samaan malliin!”

Sijaisvanhempi
pieni lapsi äidin sylissä katsoo kameraan
Miten haet sijaisvanhemmaksi?

Ryhdy sijaisvanhemmaksi!

Jos olet kiinnostunut ryhtymään sijaisvanhemmaksi tai haluat saada lisätietoa sijaisvanhemmaksi ryhtymisestä, täytä yhteydenottolomake ja olemme sinuun yhteydessä haluamallasi tavalla. Voit myös olla yhteydessä suoraan lähimpään aluepalveluun.

Olet tervetullut sijaisvanhemmuuden ja tukiperhetoiminnan infotilaisuuteen kuulemaan toiminnastamme lisää.

Sijaisvanhemmaksi ilman perhettään
maahan saapuvalle lapselle?

Kotouttava perhehoito tarjoaa lapselle erityistä suojelua, tukea ja hoitoa sellaisissa tilanteissa, joissa lapsi tai nuori saapuu Suomeen yksin ilman vanhempiaan hakemaan turvapaikkaa. Kotouttavan perhehoidon sijaisperheissä lapset saavat mahdollisuuden kodinomaiseen ja turvalliseen kasvu- ja kehitysympäristöön, oppivat kielen sekä kotoutuvat uuteen kotimaahan.

Lasten ikä, taustat ja tarpeet ovat erilaisia ja monenlaiset perheet voivat toimia kotouttavan perhehoidon sijaisperheenä. Toivomme sijaisvanhemmiksi joustavia ja kulttuurista moninaisuutta arvostavia perheitä, joiden elämäntilanne on tasapainoinen. Kotouttavan perhehoidon sijaisvanhemmiksi haluaville on oma valmennusmalli.

Tutustu kotouttavaan perhehoitoon ja ole yhteydessä – kerromme mielellämme lisää!

Sijaisvanhemmat valmennetaan tehtävään hyvin

Kaikki sijaisvanhemmuutta harkitsevat perheemme käyvät maksuttoman PRIDE-ennakkovalmennuksen tai perhekohtaisen valmennuksen. Sijaisvanhemmuuden PRIDE-valmennuksia järjestetään säännöllisesti eri puolella Suomea. Valmennus kestää noin 3-4 kuukautta, jonka jälkeen tehdään yhteinen arvio sijaisvanhemmaksi ryhtymisestä. Lue lisää sijaisvanhemmuuden valmennusmuodoista.

Tulevat infotilaisuudet ja PRIDE-sijaisvanhemmuuden valmennukset löytyvät tapahtumakalenterista! Jos olet kiinnostunut perhekohtaisesta valmennuksesta, ole yhteydessä lähimpään aluepalveluun ja kerromme lisää.

Keltapipoinen tyttö katsoo kameraan ja hymyilee naisen sylissä
Teams Infotilaisuus

Infotilaisuus: tukiperhetoiminta ja sijaisvanhemmuus

Tunnin mittaisessa valtakunnallisessa infotilaisuudessa saat kattavan käsityksen tukiperhetoiminnasta ja sijaisvanhemmuudesta,

Keltapipoinen tyttö katsoo kameraan ja hymyilee naisen sylissä
Teams Infotilaisuus

Infotilaisuus: tukiperhetoiminta ja sijaisvanhemmuus

Tunnin mittaisessa valtakunnallisessa infotilaisuudessa saat kattavan käsityksen tukiperhetoiminnasta ja sijaisvanhemmuudesta.

vanhemmat nostaa nauravaa vihreä takkista tyttöä käsistä ylös ulkona
Pohjois-Suomi Hybridi: Oulu ja Teams Valmennus

Sijaisvanhempien PRIDE-valmennus

Tervetuloa Pohjois-Pohjanmaan ja Meri-Lapin alueilla asuville tarkoitettuun PRIDE-sijaisvanhempien ennakkovalmennukseen.

pikkupojalla kädet täynnä värikkäitä lehtiä perheen syksyisellä kävelyretkellä.
Keski-Suomi Itä- ja Keski-Suomen aluepalvelut Jyväskylä: Kauppakatu 32, 40100 Jyväskylä Valmennus

Sijaisvanhempien PRIDE-valmennus

Sijaisvanhempien PRIDE-valmennus Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon alueilla asuville alkaa lokakuussa.

Tutustu sijaisvanhemmuustarinoihin

Tyttö seisoo asunvaunun edessä ja pitää vanhempiaan kädestä kiinni
Artikkelit 9.7.2024

Sijaisperhe tukee lapsen elämää

Sijaisperheessä lapsi asetetaan lapseksi lapsen paikalle. Lapseksi takaisin toipuminen ei aina ole ongelmatonta, mutta usein perhehoidossa elävän lapsen oirehdinta lieventyy ja mieli elpyy.

Sijaisvanhemmat Jere Jarkko kotitalonsa edessä
Tarinat 10.6.2024

Ensimmäinen vuosi sijaisperheenä

Jarkolla ja Jerellä on takanaan vuosi sijaisvanhemmuutta. Sijaisperhe-elämässä onnellisinta on lapsiarki, he sanovat. Kolmen hengen perheenä he ovat luoneet toistensa seurasta mukavan arjen.

Lapsi ja äiti pitävät kädestä kiinni
Tarinat 17.7.2023

Sijaisvanhemmat ovat vain ihmisiä

"Täytyy muistaa että sijaisvanhemmat ovat vain ihmisiä eikä meillä tarvitse olla mitään superkykyjä", kertoo sijaisvanhempana toimiva Taina kokemuksestaan.