Tukiperheeksi

Lapsi pitää vanhemman kädestä, tukiperhe

Lapsen arvoista aikaa – tule tukiperheeksi

Tukiperhetoiminta on sosiaalihuollon tai lastensuojelun lapsille ja asiakasperheille annettavaa tukea, jossa lapsi viettää aikaa tukiperheessä ennalta sovittujen aikojen mukaisesti. Tyypillisesti lapsi vierailee tukiperheessä kerran kuukaudessa, mutta vierailuajat sovitaan aina yhdessä.

Tukiperhe auttaa lasta ja perhettä silloin, kun vanhempien voimavarat ovat heikentyneet. Tukiperhe voi olla avuksi myös lapsen perhettä kohdanneen kriisin tai haastavan elämäntilanteen aikana. Tarkoituksena on tarjota lapselle turvallinen ja merkityksellinen ihmissuhde, huolenpitoa sekä vakaata arkea.

Tukiperheissämme käy eri-ikäisiä lapsia ja nuoria, joista suurin osa on 3-12-vuotiaita. Yhteensovitamme lapsen ja tukiperheen huolellisesti huomioiden lasten ja heidän vanhempiensa tarpeet sekä tukiperheen toiveet ja valmiudet.

Jos olet kiinnostunut ryhtymään tukiperheeksi tai haluat saada lisätietoa tukiperhetoiminnasta, ole yhteydessä – autamme mielellämme!

lapsi ja mies tietokoneen äärellä
Kuka voi ryhtyä tukiperheeksi?

Erilaiset lapset tarvitsevat monenlaisia perheitä

Tukiperheeksi voivat ryhtyä tavalliset aikuiset ja perheet, joilla on vakaa elämäntilanne sekä aikaa ja voimavaroja lapselle. Tukiperheiksi soveltuvat eri ikäiset perheet: yksinelävät, lapsiperheet, pariskunnat sekä mummolan kaltaiset perheet.

Lasten edun mukaisesti edellytämme tukiperheiltämme yhteistyökykyä, vastuullisuutta sekä vuoden sitoutumista tukiperhetoimintaan.

aikuinen kuulokkeet päässä ja lapsi sylissä katsovat kannettavaa tietokonetta
Mitä tukiperheet tekevät?

Tukiperheissä lapset saavat kokea tavallista arkea

Tukiperheenä oleminen ei vaadi erityistaitoja tai erikoisohjelmaa ja lapselle riittää yhdessäolo ja tavallinen arki, sillä pelkkä kyläily tukiperheessä on jo uusi elämys.

Lapsilta kysyttäessä ”Mikä on kivointa tukiperheissä” on usein vastaus ”Kaikki”. Myös tukiperheemme kokevat lapsen vierailun antoisana.

”Trampoliinilla hyppiminen ja leikkiminen legoilla.”

”Pulkkamäki, puisto ja makkaranpaisto.”

”Päiväunet, ulkoilut, leikkiminen nukeilla.”

aikuinen nainenja tyttö
Miten tuemme tukiperheitä?

Tukiperheistä pidetään hyvää huolta

Oma nimetty työntekijämme on helposti tavoitettavissa ja auttaa tukiperhettä kaikissa tilanteissa. Tukiperheet valmennetaan tehtävään ja järjestämme heidän tueksi monenlaista maksutonta virkistys- ja vertaistukitoimintaa sekä täydennyskoulutusta. Tukiperheille maksetaan vierailusta kulukorvaus ja mahdolliset matkakorvaukset.

ulkomainen lapsi ja äiti leikkii leluilla.
Miten haet tukiperheeksi?

Tule tukiperheeksi!

Jos olet kiinnostunut ryhtymään tukiperheeksi tai haluat saada lisätietoa tukiperheeksi ryhtymisestä, täytä yhteydenottolomake ja olemme sinuun yhteydessä haluamallasi tavalla. Voit myös olla yhteydessä suoraan lähimpään aluepalveluun.

Olet tervetullut tukiperhetoiminnan ja sijaisvanhemmuuden infotilaisuuteen kuulemaan toiminnastamme lisää.

Olisiko sinusta ammatilliseksi tukiperheeksi?

Mikäli sinulla tai puolisollasi on sosiaali-, terveydenhuolto- tai kasvatusalan koulutus ja kokemusta lasten kanssa toimimisesta, voit toimia myös ammatillisena tukiperheenä erityistä tukea tarvitseville lapsille.

Tukiperheet valmennetaan tehtävään

Tukiperheiksi ryhtyville järjestetään säännöllisesti eri puolella Suomea maksuttomia ryhmä- tai perhekohtaisia valmennuksia. Valmennus valmistelee tukiperheenä toimimiseen eikä sido toimintaan. Valmennus sisältää ennakko- ja kotitehtäviä sekä henkilökohtaisia keskusteluja kotikäynnillä. Valmennuksia järjestetään sekä Teams-verkkovalmennuksina että paikanpäällä.

Katso tulevat infotilaisuudet ja tukiperhetoiminnan valmennukset tapahtumakalenterista! Jos olet kiinnostunut perhekohtaisesta valmennuksesta, ole yhteydessä lähimpään aluepalveluun ja kerromme mielellämme lisää.

nainen valkoisessa paidassa ja saparopäinen pikkutyttö istuvat sohvalla ja piirtävät
Länsi-Suomi Teams Valmennus

Tukiperhevalmennus

Tukiperheet tuovat lapsen elämään turvallista arkea ja merkityksellisiä ihmissuhteita. Lapsi vierailee tukiperheessä tavallisesti kerran kuukaudessa ja heidän kanssaan tehdään arkisia, tavallisia asioita. Tukiperheiksi voivat ryhtyä…

Keltapipoinen tyttö katsoo kameraan ja hymyilee naisen sylissä
Teams Infotilaisuus

Infotilaisuus: tukiperhetoiminta ja sijaisvanhemmuus

Tunnin mittaisessa valtakunnallisessa infotilaisuudessa saat kattavan käsityksen tukiperhetoiminnasta ja sijaisvanhemmuudesta,

Äiti ja poika leikkii pöydän ympärillä
Pohjois-Suomi Teams Valmennus

Tukiperhevalmennus

Tukiperheiden pienryhmävalmennus Varsinais-Suomen alueella asuville – tervetuloa mukaan.

Nainen ja lapsi hymyilevät pelastaliivit päällä veneessä.
Keski- ja Itä-Suomi Teams (& Jyväskylä) Valmennus

Tukiperhevalmennus

Tukiperheet tuovat lapsen elämään turvallista arkea ja merkityksellisiä ihmissuhteita. Lapsi vierailee tukiperheessä tavallisesti kerran kuukaudessa ja heidän kanssaan tehdään arkisia, tavallisia asioita. Tukiperheiksi voivat ryhtyä…

Keltapipoinen tyttö katsoo kameraan ja hymyilee naisen sylissä
Teams Infotilaisuus

Infotilaisuus: tukiperhetoiminta ja sijaisvanhemmuus

Tunnin mittaisessa valtakunnallisessa infotilaisuudessa saat kattavan käsityksen tukiperhetoiminnasta ja sijaisvanhemmuudesta.

Hinni Pekkarinen henkilökuva
Tarinat 13.7.2023

Saadulle tuelle kiitos

Kun Hinni Pekkarinen kolmen lapsen äitinä oli tilanteessa, jossa omat voimat eivät enää riittäneet, hän haki apua lastensuojelusta. Näin lasten elämään löytyivät turvalliset tukiperheet.

ammatillinen tukiperheen vanhemmat tukiperheessä käyvät tyttö ja poika sohvalla
Tarinat 4.7.2023

Nämä lapset ovat ilo

Leevi ja Isla ovat Lotvosen perheen ilo seitsemänä päivänä kuukaudessa. Päätös ryhtyä tukiperheeksi tehtiin Lotvosilla vanhempien ja kotona vielä asuvien lasten yhteispäätöksellä, eikä päätöstä ole tarvinnut katua.

kuva tukiperheenä toimivasta Sirkku Varjosesta
Tarinat 4.7.2023

Älä jahkaile, jos tukiperheeksi ryhtyminen kiinnostelee

Olen toiminut puolisoni kanssa tukiperheenä kaksi vuotta. Halusimme tukiperheeksi, koska toivoimme, että voimme tukea muutaman lapsen kasvua ja saamme itse maistiaisia lapsiperhe-elämästä. Kokemus on ollut hieno.