Hae tukihenkilöä

Mies ja poika istuvat salin lattialla.

Kaipaako lapsesi aikuisen aikaa ja juttuseuraa?

Tukihenkilöt ovat vapaaehtoisia aikuisia, jotka leikkivät, pelaavat, ulkoilevat ja juttelevat lapsen kanssa. Tukihenkilöt viettävät aikaa heille nimetyn lapsen kanssa 1-3 kertaa kuukaudessa muutaman tunnin kerrallaan.

Tukihenkilötoiminta on osa Pelastakaa Lasten varhaista tukea, ja se on perheille täysin maksutonta.  

Tukihenkilöt on tarkoitettu alle 18 -vuotiaille lapsille ja nuorille, jotka tarvitsevat elämäänsä lisää turvallisia ja huomioivia aikuisia.

Äiti tukee lasta, joka tasapainoilee leikkipuistossa.

Kenelle voit hakea tukihenkilöä?

Tukihenkilöä voi hakea kaiken ikäisille alle 18 -vuotiaille lapsille, joilla on oma halu lähteä mukaan toimintaan. Toiminta sopii parhaiten lapsille ja nuorille, joilla ei ole erityisen tuen tarvetta, sillä vapaaehtoisilla ei ole alan erityisosaamista.    

Kaksi lasta ja aikuinen tasapainoilevat leikkipuistossa.

Mitä tukihenkilön kanssa tehdään?

Tukihenkilö kuuntelee, juttelee, nauraa, leikkii ja lohduttaa sekä auttaa arjen askareissa, vaikkapa läksyjen teossa. Tukihenkilö on turvallinen ja hyvä ystävä lapsen elämässä.

”Se on ollut kivaa kun ollaan käyty Hoplopissa, elokuvissa, uimassa, leivottu, piirretty, luistelemassa.”

”Uusi ystävä. Leikkikaveri, uintikaveri. Geokätköily!”

”Teatteri, kahvila, Pelastakaa lasten kaikki retket.”

Usein kysytyt kysymykset

Tukihenkilöä voi hakea kaiken ikäisille alle 18 -vuotiaille lapsille, joilla on oma halu lähteä mukaan toimintaan. Toiminta sopii parhaiten lapsille ja nuorille, joilla ei ole erityisen tuen tarvetta, sillä vapaaehtoisilla ei ole alan erityisosaamista.    

Tukihenkilö ei ole vastaus akuuttiin tuen tarpeeseen, sillä sopivaa vapaaehtoista voi joutua odottamaan joskus pitkänkin aikaa. Akuutissa tuen tarpeessa voit olla yhteydessä oman asuinalueesi hyvinvointialueeseen.   

Mikäli lapsella on sosiaalihuollon- lastensuojelun- tai vammaispalvelulain mukainen suunnitelmallinen asiakkuus, hänelle ei voi hakea varhaisen tuen tukea. Näissä tilanteissa lapsi on oikeutettu hyvinvointialueiden kautta järjestettäviin lakisääteisiin palveluihin.

Tukihenkilö on turvallinen aikuinen ja ystävä lapsen elämässä.   

Lapset saavat tukihenkilöltä aikaa, yksilöllistä huomiota sekä uusia kokemuksia. Samalla sinä saat välillä hengähtää ja ladata akkuja. 

Toimintaa toteutetaan pääosin isoimmissa kaupungeissa (Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Tampere, Jyväskylä, Oulu, Joensuu, Kuopio) ja aluekohtaisesti myös niiden lähikunnissa. Ennen hakemista kannattaa tarkistaa järjestetäänkö toimintaa sinun asuinpaikkakunnallasi.   

Tukisuhteen aikaiset lapsen ja vapaaehtoisen tapaamiset onnistuvat parhaiten, kun etäisyys vapaaehtoisen ja lapsen välillä on kohtuullinen.

Tukihenkilöinä toimivat tavalliset vapaaehtoiset aikuiset, jotka valmennetaan tehtäväänsä.  

Edellytämme vapaaehtoiselta vakaata elämäntilannetta, yhteistyökykyä ja vähintään vuoden sitoutumista vapaaehtoisena toimimiseen.  

Toiminnassa on tärkeää huolehtia lasten turvallisuudesta, joten tarkastamme kaikkien vapaaehtoisten rikosrekisterin. Edellytämme kaikkia vapaaehtoisia myös suojelemaan lasta väkivallalta ja kaltoinkohtelulta.    

Kun haluat hakea lapsellesi tukihenkilön:  

  1. Ota meihin yhtyettä verkkosivun lomakkeella  
  2. Saat meiltä hakemuksen  
  3. Täytä hakemus ja lähetä se meille   
  4. Työntekijät etsivät lapselle sopivan vapaaehtoisen 

Lapsen ja vapaaehtoisen yhdistämisessä huomioimme molempien toiveet ja sijainnit.   Valitettavasti sopivaa vapaaehtoista voi joutua odottamaan joskus pitkänkin aikaa. 

Sopivan tukihenkilön löydyttyä järjestetään tutustumistapaaminen. Tukihenkilö sitoutuu toimimaan lapsen ja perheen tukena vähintään vuoden ajan.

Tapaamisista tehdään yhteinen suunnitelma, jota arvioidaan yhdessä perheen ja vapaaehtoisen kanssa noin vuoden välein.  

Näin haet tukihenkilöä lapsellesi

1. Ota meihin yhteyttä lomakkeella

2 .Lähetämme sinulle hakemuksen

3. Täytä ja palauta lähettämämme hakemus

4. Etsimme sopivaa vapaaehtoista

Sinua saattaa kiinnostaa

Nainen ja tyttö katsovat kännykkää nauraen.

Tukihenkilöksi

Tukihenkilöt ovat vapaaehtoisia turvallisia aikuisia, jotka leikkivät, pelaavat ja ulkoilevat yhdessä heille nimetyn lapsen kanssa.

Aikuinen ja nuori veneessä virvelöimässä

Hae lomakotia

Lomakodit ovat vapaaehtoisia perheitä, pariskuntia tai yksin asuvia aikuisia, jotka tarjoavat lapselle lomanviettopaikan joko kotonaan tai vapaa-ajan asunnollaan.

Yhteystiedot