Lapsen pää kääntyneenä pois kamerasta.

Lasten suojeleminen

Kaikilla lapsilla on oikeus kasvaa turvassa.

Työmme ytimessä on lasten suojeleminen kaikenlaiselta väkivallalta, kaltoinkohtelulta ja laiminlyönniltä.

Jokaisella on oikeus turvalliseen lapsuuteen

Lapset Suomessa ja maailmalla kokevat ja todistavat moninaista henkistä ja fyysistä väkivaltaa, kaltoinkohtelua ja laiminlyöntiä. Tällä on vahingoittavia seurauksia lasten kasvulle, kehitykselle ja hyvinvoinnille.

Digitaalisilla alustoilla lapsiin voi kohdistua väkivaltaa tai sen uhkaa monella tavalla. Lapset tarvitsevat turvallisia aikuisia kulkemaan rinnalla myös verkossa.

Maailmalla lapsia uhkaa väkivalta, hyväksikäyttö, lapsiavioliitot ja lapsityö. Arvion mukaan puolet maailman lapsista on kokenut väkivaltaa elämänsä aikana.

Turvaamme työllämme jokaisen lapsen oikeutta väkivallattomaan lapsuuteen kaikkialla maailmassa.

Näin suojelemme lapsia väkivallalta

Nettivihje ja lasten suojelu

Teemme tinkimättömästi työtä lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjumiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi erityisesti digitaalisissa ympäristöissä.

Tavoitteenamme on edistää lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan kuvamateriaalin nopeaa poistumista netistä ja ennaltaehkäistä lasten ja nuorten joutumista seksuaaliväkivallan uhriksi.

Väkivallan vastainen työ

Väkivaltainen ekstremismi vahingoittaa lapsen oikeutta tasa-arvoiseen kohteluun ja turvalliseen kasvuympäristöön. Se altistaa lapsen vihamielisille asenteille ja väkivaltaiselle puheelle, minkä vaikutuksia lasten ja nuorten elämään me Pelastakaa Lapsilla ehkäisemme.

Pelastakaa Lasten työntekijä lasten ympäröimänä, joilla on kirjoja käsissä, koulun pihalla Ugandassa.

Lasten suojelun vahvistaminen globaalisti

Lasten suojeluun on panostettava kaikkialla maailmassa. Edistämme lasten oikeutta suojeluun väkivallalta, laiminlyönniltä ja hyväksikäytöltä, kuten varhaisilta aviolitoilta ja haitalliselta lapsityöltä. Tuemme lapsia, jotka ovat joutuneet kokemaan väkivaltaa tai hyväksikäyttöä.

Epäiletkö todistaneesi lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa tai häirintää verkossa?

Ilmoita meille lapseen kohdistuneesta seksuaalisesta häirinnästä, houkuttelusta tai seksuaaliväkivallasta netissä tai lapseen kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyvästä kuva- tai videomateriaalista.

Ilmoittaminen on täysin anonyymia. Toimi matalalla kynnyksellä, sinun ei tarvitse tietää onko kyseessä rikos.

Ilmoittamalla suojelet lasta.

Työmme lukuina

22 584
vihjettä käsitelty epäillystä lapseen kohdistuneesta seksuaaliväkivallasta tai sitä todistavasta materiaalista vuonna 2023.
62 %
selvitykseemme vastanneista lapsista on kertonut heihin olleen netin välityksellä yhteydessä henkilö, jonka he tietävät tai epäilevät olleen aikuinen tai vähintään lasta 5 vuotta vanhempi henkilö.
yli 20
vuotta työtä Suomessa lapsiin netissä kohdistuvan seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisemiseksi.
3,3
miljoonaa lasta suojeltiin maailmanlaajuisesti vuonna 2023.

Näin voit auttaa lapsia

Nainen ja tyttö juoksevat ja nauravat.
Vapaaehtoiseksi

Vapaaehtoisena voit auttaa lapsia

Pelastakaa Lasten vapaaehtoisena toimit turvallisena aikuisena lapsille ja nuorille oman elämäntilanteesi mukaan. Löydä oma tapasi olla lasten ja nuorten tukena.

Lapset kriiseissä

Autamme lapsia konfliktien ja kriisien keskellä

Joka kuudes lapsi elää konfliktin keskellä. Autamme lapsia ja perheitä maailman haastavimmissa paikoissa. Olemme ensimmäisten joukossa paikalla ja jatkamme työtämme, kunnes meitä ei enää tarvita.

tyttö ja lentäjänhattuinen poika halaa
Lastensuojelu

Lastensuojelupalvelut

Tarjoamme voittoa tavoittelemattomia lastensuojelupalveluita hyvinvointialueille sekä asiantuntijapalveluita sosiaalihuollon ja lastensuojelun ammattilaisille – yli 100 vuoden kokemuksella.

Ajankohtaista

Näppäilyä tietokoneella. Vihapuhetta kuvaavia nostoja kuvassa.
Blogit 14.10.2024

Mitä aikuiset edellä, sitä nuoret perässä 

Vihamieliset viestit ja ihmisryhmiä halventavat sisällöt leviävät netissä vauhdilla. Aikuiset, joiden tulisi toimia vastuullisina ja toisia kunnioittavina roolimalleina, näyttävät itse usein huonoa esimerkkiä.

Julkaisut 9.10.2024

Nuorten ajatuksia väkivaltaisesta radikalisoitumisesta

Väkivaltaisen radikalisoitumisen ennaltaehkäisemiseen paikallistasolla nuorten osallisuutta vahvistamalla tähdännyt Resilienssi-hankkeemme tuli päätökseensä elokuun lopussa. Hankkeen aikana olemme kohdanneet satoja nuoria ja päässeet keskustelemaan heidän kanssaan väkivaltaisesta radikalisoitumisesta, vihamielisistä asenteista ja yhteiskunnassa viime aikoina paljon puhuttaneesta nuorten välisestä väkivallasta. Nuoret kertovat näkevänsä väkivaltaa ja vihamielisiä asenteita arjessaan toistuvasti. Esimerkiksi rasismi ja syrjintä, mustavalkoisten ajatusten viljely, vihakommentointi ja…

Lapsi ma.koilee selällään sängyllä älypuhelin kädessä
Uutiset 25.9.2024

Kaksi kolmasosaa lapsista on päivittäin verkossa tekemisissä tuntemattomien ihmisten kanssa groomingin uhasta huolimatta 

Yli kuusikymmentä prosenttia lapsista, joilla on pääsy internetiin, on päivittäin tekemisissä tuntemattomien ihmisten kanssa huolimatta groomingiin liittyvistä huolistaan. Tämä käy ilmi Pelastakaa Lasten ja Western Sydneyn yliopiston julkaisemasta uudesta tutkimuksesta. Lapset vaativat turvallisempaa nettiä.  

Tapahtumat

Event banner: From Awareness to Action - Tackling Child Sexual Abuse in Europe through Prevention and Collaboration in Brussels
Brussels

Hybrid Seminar: From Awareness to Action – Tackling Child Sexual Abuse in Europe through Prevention and Collaboration

Hybrid Seminar: From Awareness to Action – Tackling Child Sexual Abuse in Europe through Prevention and Collaboration 30 October, in Brussels.

Koskelantie 38, Helsinki Seminaari

”Mitä nyt tapahtuu?” – avointa puhetta viranomaistyöstä lapsiin kohdistuneissa seksuaalirikostapauksissa 

Pelastakaa Lapset ry järjestää Helsingissä keskiviikkona 20.11.2024 klo 8.30–15.30 seminaarin lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta ja sen torjumisesta. Seminaaria voi seurata myös striimin välityksellä.   Seminaarin puheenvuorot muodostavat…