Lapsiköyhyys

Teemme työtä lapsiköyhyyden vähentämiseksi Suomessa ja maailmalla.

Maailmalla toimimme erityisesti äärimmäisen köyhyyden ja eriarvoisuuden poistamiseksi.

Suomessa tuemme pienituloisia lapsiperheitä. Teemme vaikuttamistyötä lapsiperheköyhyyden ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi.

Köyhyys rikkoo lapsen oikeuksia

Lapsella on oikeus hyvinvointiin. Lapsen oikeudet turvaavat sekä riittävän elintason että sosiaaliturvan ja hyvinvointia tukevan ja syrjimättömän kasvuympäristön.

Silti miljoonat lapset ympäri maailman elävät köyhyydessä. Konfliktit ja kriisit lisäävät köyhyyttä. Köyhyydestä kärsivät erityisesti eriarvoisimmassa asemassa olevat lapset, kuten vähemmistöt, vammaiset, tytöt ja pakolaiset.

Maailman lapsista kaksi viidestä elää köyhyydessä. Äärimmäisestä köyhyydestä elävien lasten määrä on viime vuosien aikana kasvanut.

Suomessa noin 12 % lapsista elää pienituloisissa perheissä. Suomalaisista lapsiperheistä kaikkiaan noin 9 % perheistä turvautuu toimeentulotukeen, jotta arjesta selvitään. Toimeentulotuki kuvaa sekä koettua että objektiivista köyhyyttä.

Köyhyyden seurauksena arki rajoittuu ja elämäntilanne on perheissä raskas. Lapsiperheköyhyyden seuraukset voivat vaikuttaa lasten tulevaisuuden mahdollisuuksiin pitkälle aikuisuuteen asti.

Näin toimimme köyhyyden vähentämiseksi

Kaksi tyttöä hymyilee vukassa. Toisella värikäs paita ja toisella keltainen toppi.

Loppu lapsiköyhyydelle globaalisti

Pelastakaa Lapset tekee töitä maailmanlaajuisesti äärimmäisen köyhyyden ja eriarvoisuuden poistamiseksi vähentämiseksi.

Neljä lasta istuu hymyillen lähekkäin

Pienituloisten perheiden tukena Suomessa

Tuemme pienituloisia perheitä ympäri Suomen jakamalla ruokalahjakortteja, antamalla harrastustukea ja tarjoamalla apua opintoihin.

Lapsen ääni 2023, neljä lasta istuu koulun portailla.

Lapsen ääni -kysely

Pelastakaa Lasten vuosittain toteuttaman Lapsen ääni -kyselyn tulokset kertovat lasten ja nuorten omin sanoin minkälaista on olla lapsi tämän päivän Suomessa. Kyselyssä lapset ja nuoret kertovat arjestaan ja hyvinvoinnistaan sekä perheensä taloudellisesta toimeentulosta. Kyselyn tuloksia raportoidaan vuosittain.

Pelastakaa Lasten työntekijä istuu suomalaisen koulun pihalla yhdessä nuoren kanssa.

Vahvaa vaikuttamistyötä

Vaikutamme päättäjiin ja rakenteisiin, jotta lasten oikeus hyvinvointiin ja syrjimättömyyteen toteutuisi. Vaikuttamistyön avulla viemme lasten kokemuksia ja näkemyksiä päättäjille tiedoksi ja päätöksenteon tueksi.

Avainlukuja lapsi- ja lapsiperheköyhyydestä

121 800
lasta elää pienituloisessa perheessä Suomessa.
24 %
lapsista on köyhyys- ja syrjäytymisvaarassa Euroopassa.
1,2
miljardia lasta elää köyhyydessä globaalisti.
365
miljoonaa lasta elää äärimmäisessä köyhyydessä.

Ajankohtaista aiheesta

Uutiset 14.2.2024

Tuore tilasto: 1,4 miljardia lasta ei ole sosiaaliturvan piirissä

Alle kymmenen prosenttia lapsista matalan tulotason maissa saa lapsilisiä, käy ilmi järjestöjen julkistamista tilastoista. 

Lapsi vaaleanpunaisessa takissa seisoo lumisateessa.
Uutiset 16.1.2024

Yhä useammalle lapselle apua – Pelastakaa Lasten joulukeräys ylsi ennätyslukemiin

Suomalaiset lahjoittivat Pelastakaa Lasten Anna lahjaksi tulevaisuus -joulukeräykseen ennätyssumman koko maata pitkään koetelleesta heikosta taloustilanteesta huolimatta. Yritykset ja yksityishenkilöt lahjoittivat 3,3 miljoonaa euroa auttaakseen kaikkein heikoimmassa asemassa olevia lapsia ja nuoria.

Kaksi nuorta koulun pihalla selin kameraan.
Uutiset 11.12.2023

Pelastakaa Lapset huolissaan: yhteiskunnan turvaverkot pettämässä pienituloisten perheiden lapsilta

Lapsen ääni 2023 -kysely paljastaa, että pienituloisten perheiden lapset kokevat huolta, osattomuutta ja mielenterveyden haasteita paljon muita lapsia enemmän. Kyselyn tulosten mukaan taloudellinen epävakaus ja toimeentulovaikeudet aiheuttavat lapsille huolta, stressiä ja pelkoa. Lapsuudessa koettu köyhyys voi johtaa pitkittyneisiin, jopa ylisukupolvisiin ongelmiin.

Pelastakaa Lasten työntekijä istuu suomalaisen koulun pihalla yhdessä nuoren kanssa.
Olemme tukenasi

Apua vähävaraisille perheille

Etsitkö apua ja tukea elämäntilanteeseesi? Voimme auttaa monin eri tavoin.

Surullisen näköinen poika ulkona hiekkakentän laidalla.
Sinä voit auttaa

Lahjoita köyhyyden lopettamiseksi

Lahjoituksellasi autamme köyhyydessä eläviä lapsia maailmalla ja vähävaraisia perheitä Suomessa. Löydä oma lahjoituskohteesi ja auta rakentamaan lapsille pysyvästi parempi tulevaisuus.