Hae sporttikummia

Nainen ja tyttö juoksevat ja nauravat.

Kaipaako lapsesi kannustusta liikkumiseen?

Sporttikummit ovat vapaaehtoisia aikuisia, jotka kannustavat lapsia liikkumaan ja harrastamaan. Lapsi tapaa hänelle nimetyn sporttikummin kanssa 1-3 kertaa kuukaudessa muutaman tunnin ajan liikunnallisen tekemisen parissa.  

Sporttikummitoiminta on tarkoitettu 4 –17 -vuotiaille lapsille ja nuorille, jotka tarvitsevat elämäänsä lisää turvallisten ja huomioivien aikuisten seuraa sekä kannustusta liikkumiseen.

Sporttikummitoiminta on osa Pelastakaa Lasten varhaista tukea, ja se on perheille täysin maksutonta.

Lapsi ja aikuinen pelaavat jalkapalloa.

Kenelle voit hakea sporttikummia? 

Sporttikummia voi hakea 4-17-vuotiaille lapsille ja nuorille, joilla on oma halu lähteä mukaan toimintaan. Toiminta sopii parhaiten lapsille, joilla ei ole erityisen tuen tarvetta, sillä vapaaehtoisilla ei ole alan erityisosaamista.   

Nainen ja tyttö istuvat puistonpenkillä juttelemassa.

Mitä sporttikummin kanssa tehdään?

Sporttikummin kanssa voi tehdä kaikenlaista: ulkoilla, uida, pelata, tai vaikka kalastaa. Toiminnan sisältöä mietitään yhdessä sporttikummin kanssa ja lapsi voi ehdottaa häntä kiinnostavia aktiviteetteja.  

Mikä on ollut kivointa sporttikummin kanssa ?

“Kaikki, mut padel on ykkönen!”

“Erilaisissa tapahtumissa käyminen.”

“Yhdessäolo”

“Kivaa on ollut Hoplop.”

“Mökkeily ja kalastus”

“Tehdä kaikenlaista kivaa sporttikummin kanssa.”

Usein kysytyt kysymykset

Sporttikummia voi hakea 4-17-vuotiaille lapsille ja nuorille, joilla on oma halu lähteä mukaan toimintaan. Toiminta sopii parhaiten lapsille ja nuorille, joilla ei ole erityisen tuen tarvetta, sillä vapaaehtoisilla ei ole alan erityisosaamista.   

Toiminta on tarkoitettu lapsille ja perheille, joiden arjessa haasteita aiheuttavat muun muassa vähäiset tai etäällä olevat tukiverkosto, pienituloisuus tai uupumus. 

Sporttikummi ei ole vastaus akuuttiin tuen tarpeeseen, sillä sopivaa vapaaehtoista voi joutua odottamaan joskus pitkänkin aikaa​. Akuutissa tuen tarpeessa voit olla yhteydessä oman asuinalueesi hyvinvointialueeseen.   

Mikäli lapsella on sosiaalihuollon- lastensuojelun- tai vammaispalvelulain mukainen suunnitelmallinen asiakkuus, hänelle ei voi hakea varhaisen tuen tukea. Näissä tilanteissa lapsi on oikeutettu hyvinvointialueiden kautta järjestettäviin lakisääteisiin palveluihin.

Sporttikummitoiminta tarjoaa lapselle liikkumisen riemua ja mukavia kokemuksia. Tuttu ja turvallinen aikuinen kannustaa ja tukee lasta liikkumisen maailmaan.  

Lapset saavat sporttikummilta aikaa, yksilöllistä huomiota sekä kokemuksia. Samalla sinä saat välillä hengähtää ja ladata akkuja.   

Toimintaa toteutetaan pääosin isoimmissa kaupungeissa (Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Tampere, Jyväskylä, Oulu, Joensuu, Kuopio) ja aluekohtaisesti myös niiden lähikunnissa. Ennen hakemista kannattaa tarkistaa järjestetäänkö toimintaa sinun asuinpaikkakunnallasi.  

Tukisuhteen aikaiset lapsen ja vapaaehtoisen tapaamiset onnistuvat parhaiten, kun etäisyys vapaaehtoisen ja lapsen välillä on kohtuullinen.

Sporttikummina toimivat tavalliset vapaaehtoiset aikuiset, jotka valmennetaan tehtäväänsä.  

Edellytämme vapaaehtoiselta vakaata elämäntilannetta, yhteistyökykyä ja vähintään vuoden sitoutumista vapaaehtoisena toimimiseen.  

Toiminnassa on tärkeää huolehtia lasten turvallisuudesta, joten tarkastamme kaikkien vapaaehtoisten rikosrekisterin. Edellytämme kaikkia vapaaehtoisia myös suojelemaan lasta väkivallalta ja kaltoinkohtelulta. 

Kun haluat hakea lapsellesi sporttikummin:  

  1. Ota meihin yhtyettä verkkosivun lomakkeella  
  2. Saat meiltä hakemuksen  
  3. Täytä hakemus ja lähetä se meille   
  4. Työntekijät etsivät lapselle sopivan vapaaehtoisen 

Lapsen ja vapaaehtoisen yhdistämisessä huomioimme molempien toiveet ja sijainnit.  Valitettavasti sopivaa vapaaehtoista voi joutua odottamaan joskus pitkänkin aikaa. 

Sopivan sporttikummin löydyttyä järjestetään tutustumistapaaminen. Sporttikummi sitoutuu toimimaan lapsen ja perheen tukena vähintään vuoden ajan. Tapaamisista tehdään yhteinen suunnitelma, jota arvioidaan yhdessä perheen ja vapaaehtoisen kanssa noin vuoden välein.  

Näin haet sporttikummia lapsellesi

1. Ota meihin yhteyttä lomakkeella

2. Lähetämme sinulle hakemuksen

3. Täytä hakemus ja palauta se meille

4. Etsimme sopivaa vapaaehtoista

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Nainen ja tyttö kävelevät koripallokentällä.

Sporttikummiksi

Sporttikummit ovat vapaaehtoisia aikuisia, jotka liikkuvat yhdessä heille nimetyn lapsen tai nuoren kanssa

Aikuinen ja nuori veneessä virvelöimässä

Hae lomakotia

Lomakodit ovat vapaaehtoisia perheitä, pariskuntia tai yksin asuvia aikuisia, jotka tarjoavat lapselle lomanviettopaikan joko kotonaan tai vapaa-ajan asunnollaan.

Yhteystiedot