Oppimateriaalituki

Nuori tietokoneella kirjastossa.

Yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskeluun

Oppimateriaalitukea myönnetään toisella asteella opiskeleville nuorille kattamaan opinnoista aiheutuvia kustannuksia. Vaikka nykyisen lain mukaan toisen asteen opiskelu on maksutonta, eivät kaikilla alueilla kouluista saatavat materiaalit ja tarvikkeet kata kokonaisuudessaan opintoihin liittyviä tarpeita. Nuorille on edelleen jäänyt kustannuksia, jotka heidän tulee pystyä itse kattamaan.

”Oppimateriaalituki mahdollistaa lapseni etenemisen opinnoissaan, elämässään ja haaveissaan kohti tulevaisuutta aikuisena.”

Oppimateriaalituella voidaan tukea esimerkiksi oppikirjojen, kannettavan tietokoneen tai ammattiin keskittyviin opintoihin oleellisena osana kuuluvien työkalujen ja tarvikkeiden hankintaa. Tukea on mahdollista saada harkinnanvaraisesti myös opintoretkiin tai koulun tapahtumiin liittyviin kustannuksiin.

Oppimateriaalitukea voit hakea suoraan kotikuntasi omasta tai lähimmästä Pelastakaa Lasten paikallisyhdistyksestä.

Näin haet oppimateriaalitukea

Löydä lähin paikallisyhdistyksesi

Tutustu hakuohjeisiin

Valitsemasi paikallisyhdistyksen nettisivuilla.

Tee hakemus

Ja osoita se suoraan paikallisyhdistykselle hakuohjeiden mukaisesti.

Päätös tuesta

Vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistyksemme palaa sinulle, kun hakemuksesi on käsitelty.

Paikallisyhdistyksemme myöntävät oppimateriaalitukea tarveharkintaisesti ja käytettävissään olevien avustusvarojen puitteissa. Koska paikallisyhdistyksemme toimivat pääasiassa täysin vapaaehtoisvoimin, voi yhteydenottoihin reagointi ja hakemusten käsittely ottaa joskus hieman aikaa. 

  1. Etsi oman paikkakuntasi paikallisyhdistys. Oppimateriaalituen hakuohjeet ja yhteystiedot löytyvät jokaisen paikallisyhdistysten omilta sivuilta. Hakuajoissa on paikkakuntakohtaisia eroja.
  2. Jos paikkakunnallasi ei ole omaa paikallisyhdistystä, katso sinua lähinnä sijaitsevan yhdistyksen sivuilta onko sinulla ulkopaikkakuntalaisena mahdollisuus hakea tukea. Jos yhdistyksen sivuilla ei ole tästä mainintaa, voit ottaa yhdistykseen yhteyttä ja kysyä asiaa.

Yhdistykset myöntävät tukea tarveharkintaisesti ja käytettävissään olevien avustusvarojen puitteissa. Koska paikallisyhdistyksemme toimivat pääasiassa täysin vapaaehtoisvoimin, voi yhteydenottoihin reagointi ja hakemusten käsittely ottaa joskus hieman aikaa.

Tukea myönnetään tarveharkintaisesti toisen asteen opiskelijoille ammatillisessa oppilaitoksessa tai lukiossa.

Oppimateriaalituki on varhaisen tuen muoto niille nuorille, joiden oppimateriaalikustannusten kattaminen on haasteellista perheen vähävaraisuuden vuoksi.

Hakemukset käsitellään tarve- ja tapauskohtaisesti.

Tuki suhteutetaan aina tarpeellisiksi arvioituihin ja kohtuullisiin kuluihin.

Tukea ei voi myöntää stipendeinä tai käyttää muuhun kohdentamattomaan tarkoitukseen. Tuen käyttö pitää pystyä osoittamaan kuittien tai muun hyväksyttävän tositteen avulla. 

“Kiitollisuuden määrää ei ole edes mahdollista saada sanoiksi. Nallekarkit ei ole mennyt ihan tasan lapsuudessani vanhempieni sairastuessa, mutta teidän ansiosta olen saanut mahdollisuuden käydä lukion loppuun ja edes unelmat eivät ole rajoina.”

Vuonna 2023

137
nuorta sai oppimateriaalitukea
35
paikallisyhdistystä jakoi oppimateriaalitukea
34 622
eurolla tuimme nuorten toisen asteen opintoja
13 909
lasta ja nuorta sai tukea Eväitä Elämälle -ohjelman kautta

Eväitä Elämälle -ohjelma

Vuonna 2023 Eväitä Elämälle -ohjelman kautta tuettiin 13 909 vähävaraisen perheen lasta ja nuorta harrastus- ja oppimateriaalituen sekä mentoroinnin kautta. Ruoka-apua sai 10 993 lasta.

Ohjelmassa mukana olevat noin 60 Pelastakaa Lasten paikallisyhdistystä jakavat tukea lapsille ja nuorille, joiden mahdollisuus harrastamiseen tai toisen asteen opintoihin on uhattuna perheen vähävaraisuuden tai muiden sosiaalisten haasteiden vuoksi. Ruoka-apua jaetaan lahjakortteina vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen joutuneille lapsiperheille.

Eväitä Elämälle -ohjelma ei toteutuisi ilman vapaaehtoistemme ja lahjoittajiemme arvokasta tukea. Yhdessä voimme tarjota harrastus- ja koulutusmahdollisuuksia sekä apua ruokakuluihin heille, jotka niitä kipeimmin tarvitsevat!

Eväitä Elämälle -ohjelma – Pelastakaa Lapset

Haluatko tukea Eväitä Elämälle -ohjelmaa?

Lahjoita

Auta lapsia, nuoria ja lapsiperheitä lahjoituksella.

Liity jäseneksi

Jäsenenä tuet suoraan tukea jakavan yhdistyksen toimintaa.

Vapaaehtoiseksi

Vapaaehtoisena voit olla jakamassa tukea yhdistyksessä.

Eväitä elämälle

Autamme mielellämme harrastus- ja oppimateriaalitukeen sekä mentorointiin ja ruoka-apuun liittyvissä kysymyksissä. Hakemusasioissa voit olla yhteydessä suoraan siihen paikallisyhdistykseen, josta tukea haet.

Sinua voisi kiinnostaa myös