Humanitaarinen työ

Jokaisella lapsella on oikeus selviytyä. 

Tästä huolimatta konfliktin tai kriisin puhjetessa kaikista heikoimmassa asemassa ovat lapset. Lapsen fyysinen kehitys voi pysähtyä aliravitsemuksen seurauksena, lapsen oppiminen keskeytyä kun kouluun ei enää pääse tai lapsen mielen kärsiä tämän kohdatessa väkivaltaa ympärillään. 

Pelastakaa Lapset (Save the Children) on yksi maailman suurimmista humanitaarista työtä tekevistä kansalaisjärjestöistä. Vuonna 2021 Pelastakaa Lapset vastasi lasten ja heidän perheidensä hätään humanitaarisella avulla tavoittaen suoraan 18 miljoonaa lasta. Suomen Pelastakaa Lapset osallistui tähän työhön. 

Miten Pelastakaa Lapset auttaa lapsia kriiseissä ja konflikteissa? 

  • Turvaamme lasten ja perheiden perustarpeet. Autamme perheitä selviämään tilanteessa, jossa he ovat esimerkiksi menettäneet kotinsa tai joutuneet pakenemaan. Toimitamme hätäapuna elintärkeitä perustarvikkeita, kuten ruokaa, puhdasta vettä, terveydenhuoltoa ja lämpimiä vaatteita. 
  • Autamme lapsia oppimaan kriisin keskellä. Järjestämme pakolais- ja siirtolaisleireille opetustiloja ja tuemme lasten etä- sekä tukiopetusta. Varmistamalla opintojen jatkumisen ehkäisemme lasten riskiä joutua lapsityövoimaksi tai varhaisiin avioliittoihin.  
  • Annamme psykososiaalista tukea. Tarjoamme lapsille ammattiapua, kuten keskustelua psykologien kanssa. Järjestämme lapsiystävällisiä tiloja, joissa lapset ja perheet voivat leikkiä, hengähtää ja kerätä voimia.  
  • Tuemme yhteisöjen katastrofivalmiutta. Toimimme ennaltaehkäisevästi suunnittelemalla yhdessä paikallisten viranomaisten ja asiantuntijoiden kanssa katastrofivalmiussuunnitelmia alueilla, joissa erilaiset luonnonkatastrofit ovat maantieteellisesti yleisiä. Koulutamme lapsia toimimaan oikein katastrofin sattuessa. 

Lue lisää humanitaarisesta työstämme sekä ilmastonmuutoksen, pitkään jatkuneiden konfliktien ja COVID-19:n vaikutuksista lasten elämiin ajankohtaisista julkaisuistamme 

Haluatko auttaa heti? Lue lisää ajankohtaisista kampanjoistamme Jemenissä ja Syyriassa. 

Suomen Pelastakaa Lapset on Euroopan komission pelastuspalvelun ja humanitaarisen avun pääosaston (ECHO) kumppani. EU Humanitarian Partnership Certificate 2021 (pdf).