Pelastakaa Lapset on yksi maailman suurimmista humanitaarista työtä tekevistä kansalaisjärjestöistä. Pelastakaa Lapset pyrkii tällä työllä varmistamaan, että lasten tarpeet asetetaan etusijalle kriisitilanteissa ja että heidän oikeuttaan eloonjäämiseen, kasvuun ja kehitykseen kunnioitetaan ja suojellaan.

Kaikissa kriiseissä, niin aseellisissa konflikteissa kuin luonnonkatastrofeissakin, lapset ovat aina kaikkein haavoittuvimpia. Vuonna 2017 Pelastakaa Lapset toteutti 121 avustusoperaatiota 61 maassa. Apumme saavutti yli 8,5 miljoonaa lasta  ja 5,8  miljoonaa aikuista. Suomen Pelastakaa Lapset osallistuu tähän humanitaariseen työhön.

esitys1

Pelastakaa Lapset toimii noin 120 maassa.

Avullamme katastrofin uhreiksi joutuneet lapset ja heidän perheensä saavat suojaa, ravintoa, terveydenhoitoa, puhdasta vettä ja välttämättömiä perustarvikkeita. Perheiden perustarpeiden turvaamisessa Pelastakaa Lapset käyttää enenevissä määrin raha-apua, joka myös auttaa paikallistaloutta elpymään kriisin jälkeen. Huolehdimme siitä, että lapset saavat suojelua myös kriisiolosuhteissa.  Autamme esimerkiksi vanhemmistaan eroon joutuneita lapsia palaamaan takaisin perheidensä luo ja yksin Eurooppaan tulleita alaikäisiä pääsemään viranomaisten huostaan.

Lasten toipumisen kannalta on tärkeää, että järjestämme heille psykososiaalista tukea sekä mahdollisuuden leikkiä ja opiskella turvallisessa ympäristössä. Turvalliset leikki- ja opetustilat ovatkin tärkeä painopiste Pelastakaan Lasten humanitaarisessa työssä. Lisäksi koulutamme esimerkiksi opettajia tunnistamaan ja kohtaamaan lapsia, jotka tarvitsevat psykososiaalista apua. Pelastakaa Lapset johtaa myös globaalia koulutusklusteria yhdessä Unicefin kanssa. Koulutusklusteri on avoin foorumi koulutukseen liittyvään koordinointiin ja yhteistyöhön humanitaarisissa kriiseissä. Koulutusklusterin osapuolten tavoitteena on varmistaa ennakoitava, hyvin koordinoitu ja tasapuolinen koulutus väestölle, joka on kärsinyt humanitaarisesta kriisistä.

Pelastakaa Lapset tukee myös yhteisöjen katastrofivalmiutta. Teemme yhdessä paikallisten kanssa paikallisiin olosuhteisiin soveltuvat katastrofivalmiussuunnitelmat, kouluttamme lapsia ja aikuisia oikeanlaiseen toimintaan katastrofin sattuessa ja edistämme erilaisia toimenpiteitä katastrofiriskien pienentämiseksi. Osana maailmanlaajuista Pelastakaa Lapset -verkostoa, Suomen Pelastakaa Lapset on viime vuosina keskittynyt humanitaarisessa työssään Syyriaan, Irakiin, Somaliaan ja Burkina Fasoon sekä Euroopan pakolaiskriisiin.

Pienimmät jäävät sodan jalkoihin

ahmad-baroudi-pelastakaa-lapset3Kuvan lapsi on Syyrian sodan viaton uhri. Hän on vasta kolmevuotias, mutta on joutunut jo pakenemaan sodan kauheuksia perheensä kanssa. Hengenvaarallisen pakomatkan jälkeen perhe on asunut hylätyssä kivihiilivarastossa, jossa kaikkialla leijaileva hiilipöly vaarantaa lasten terveyden. Syyrian sodan jalkoihin ovat jääneet kaikista pienimmät ja heikoimmat. Pienet lapset eivät edes tiedä, millaista on elää turvassa omassa kodissa.

Pelastakaa Lapset tekee kaikkensa, jotta Syyrian lapset, kuten tämä kuvassa oleva, saavat ruokaa, terveydenhoitoa ja suojaa. Tuellamme pakolaisleireillä ja hylätyissä rakennuksissa asuvat perheet pystyvät varautumaan kylmyyteen, sillä hankimme näille perheille mm. lämpimiä peittoja, talvivaatteita ja lämmityslaitteita. Lue lisää työstämme Lähi-idän lasten eteen Syyriassa ja Irakissa.

Sotaa ja kurjuutta paetaan Eurooppaananna-pantelia-pelastakaa-lapset

Viattomat lapset kärsivät Euroopan rajoilla. He pakenevat sotaa ja nälkää, mutta turvan ja lämmön sijasta heitä on vastassa piikkilanka-aitoja ja jopa kyynelkaasua. Moni lapsi joutuu yöpymään taivasalla, suojanaan vain pressuja tai teltta. He ovat kylmettyneitä ja hädissään.

Pelastakaa Lapset auttaa Eurooppaan saapuvia lapsia esimerkiksi Kreikassa, Makedonian rajalla ja Välimerellä. Vaarallisen pakomatkan varrella me jaamme hädänalaisille lapsille muun muassa ruokaa, kenkiä, sadetakkeja ja vauvanvaatteita. Myös kuvan 3-vuotias poika sai meiltä sadetakin. Lue lisää työstämme Eurooppaan saapuvien maahanmuuttaja lasten eteen.

Lapset eivät saa riittävästi ravintoa ja puhdasta vettäcolin-crowley-pelastakaa-lapset

Kuvan puolivuotias Dahir-vauva on Itä-Afrikkaa koetelleen kuivuuden viaton uhri. Hän on syntynyt Somaliassa, missä pitkään jatkunut kuivuus on johtanut ruokapulaan. Dahirin äiti kertoo: ”Meidän perheellä on ollut varaa syödä vain keitettyä maissia kerran päivässä. Olen syönyt niin vähän, etten ole pystynyt imettämään Dahiria kunnolla.”

Hätääntynyt äiti toi Dahirin Pelastakaa Lasten klinikalle, koska pojan oli vaikea hengittää eikä hän jaksanut enää imeä maitoa. Tuellamme hoidetaan esimerkiksi aliravittuja lapsia. Kuvassa Dahir saa hoitoa vakavaan aliravitsemukseen ja hengitystieinfektioon Pelastakaa Lasten terveysklinikalla. Lue lisää työstämme Afrikan lasten eteen Somaliassa ja Burkina Fasossa.