Pelastakaa Lapset (Save the Children) on yksi maailman suurimmista humanitaarista työtä tekevistä kansalaisjärjestöistä. Pyrimme varmistamaan, että lasten tarpeet asetetaan etusijalle kriisitilanteissa ja että heidän oikeuttaan eloonjäämiseen, kasvuun ja kehitykseen kunnioitetaan ja suojellaan.

Kaikissa kriiseissä, niin aseellisissa konflikteissa kuin luonnonkatastrofeissakin, lapset ovat aina kaikkein haavoittuvimpia. Vuonna 2019 Pelastakaa Lapset vastasi lasten ja heidän perheidensä hätään yli 130 katastrofissa 64 maassa. Avustustyömme sekä toimintamme katastrofiriskien vähentämiseksi saavutti yli 10,6 miljoonaa lasta  ja 7,3 miljoonaa aikuista. Suomen Pelastakaa Lapset osallistuu tähän humanitaariseen työhön.

esitys1

Pelastakaa Lapset toimii noin 120 maassa.

Avullamme katastrofin uhreiksi joutuneet lapset ja heidän perheensä saavat suojaa, ravintoa, terveydenhoitoa, puhdasta vettä ja välttämättömiä perustarvikkeita. Perheiden perustarpeiden turvaamisessa käytämme enenevissä määrin raha-apua, joka myös auttaa paikallistaloutta elpymään kriisin jälkeen. Huolehdimme siitä, että lapset saavat suojelua myös kriisiolosuhteissa.  Autamme esimerkiksi vanhemmistaan eroon joutuneita lapsia palaamaan takaisin perheidensä luo ja yksin Eurooppaan tulleita alaikäisiä pääsemään viranomaisten huostaan.

Lasten toipumisen kannalta on tärkeää, että järjestämme heille psykososiaalista tukea sekä mahdollisuuden leikkiä ja opiskella turvallisessa ympäristössä. Turvalliset leikki- ja opetustilat ovatkin tärkeä painopiste humanitaarisessa työssämme. Lisäksi koulutamme esimerkiksi opettajia tunnistamaan ja kohtaamaan lapsia, jotka tarvitsevat psykososiaalista apua. Johdamme myös globaalia koulutusklusteria yhdessä Unicefin kanssa. Koulutusklusteri on avoin foorumi koulutukseen liittyvään koordinointiin ja yhteistyöhön humanitaarisissa kriiseissä. Koulutusklusterin osapuolten tavoitteena on varmistaa ennakoitava, hyvin koordinoitu ja tasapuolinen koulutus väestölle, joka on kärsinyt humanitaarisesta kriisistä.

Tuemme yhteisöjen katastrofivalmiutta. Teemme yhdessä paikallisten kanssa paikallisiin olosuhteisiin soveltuvat katastrofivalmiussuunnitelmat, kouluttamme lapsia ja aikuisia oikeanlaiseen toimintaan katastrofin sattuessa ja edistämme erilaisia toimenpiteitä katastrofiriskien pienentämiseksi. Osana maailmanlaajuista Pelastakaa Lapset -verkostoa, Suomen Pelastakaa Lapset on viime vuosina keskittynyt humanitaarisessa työssään Syyriaan, Irakiin, Somaliaan ja Burkina Fasoon sekä Euroopan pakolaiskriisiin.

Autamme lapsia selviytymään koronakriisistä

Koronakriisi mullisti lasten elämän kaikkialla. Teemme kaiken voitavamme suojellaksemme lapsia ja puolustaaksemme lapsen oikeuksia. Tuemme terveydenhuoltoa ja levitämme tietoa koronasta ja virukselta suojautumisesta.  Esimerkiksi Sudanissa autamme terveysministeriötä perustamaan karanteeniyksiköitä eri puolille maata ja toimitamme terveysasemille hengityssuojaimia. Autamme köyhiä lapsia ja perheitä selviytymään koronaepidemian aiheuttamista talousvaikeuksista ja ruokaturvan järkkymisestä. Vahvistamme ja ylläpidämme lastensuojelua erityisesti maailman köyhimmissä maissa.

Autamme sodan jalkoihin jääviä lapsia

ahmad-baroudi-pelastakaa-lapset3Kuvan lapsi on Syyrian sodan viaton uhri. Hän on vasta kolmevuotias, mutta on joutunut jo pakenemaan sodan kauheuksia perheensä kanssa. Hengenvaarallisen pakomatkan jälkeen perhe on asunut hylätyssä kivihiilivarastossa, jossa kaikkialla leijaileva hiilipöly vaarantaa lasten terveyden. Syyrian sodan jalkoihin ovat jääneet kaikista pienimmät ja heikoimmat. Pienet lapset eivät edes tiedä, millaista on elää turvassa omassa kodissa. Teemme kaikkemme, jotta Syyrian lapset saavat ruokaa, terveydenhoitoa ja suojaa. Tuellamme pakolaisleireillä ja hylätyissä rakennuksissa asuvat perheet pystyvät varautumaan kylmyyteen, sillä hankimme näille perheille mm. lämpimiä peittoja, talvivaatteita ja lämmityslaitteita.

Jemenissä on käynnissä maailman pahin humanitaarinen kriisi. Yli viisi vuotta kestänyt konflikti on ajamassa maan nälänhädän partaalle. Me autamme Jemenin lapsia selviämään. Toimitamme aliravitsemuksestä kärsiville lapsille runsasenergistä pähkinätahnaa, annamme toimeentulon kanssa kamppaileville perheille ruokaa ja raha-apua, tuemme terveydenhoitoyksiköitä ja hoidamme sairauksista kärsiviä sekä ylläpidämme lasten omia lapsiystävällisiä tiloja.

Lue lisää työstämme Lähi-idän lasten eteen Syyriassa, Irakissa, ja Jemenissä.

Autamme sotaa ja kurjuutta pakeneviaanna-pantelia-pelastakaa-lapset

Viattomat lapset kärsivät Euroopan rajoilla. He pakenevat sotaa ja nälkää, mutta turvan ja lämmön sijasta heitä on vastassa piikkilanka-aitoja ja jopa kyynelkaasua. Moni lapsi joutuu yöpymään taivasalla, suojanaan vain pressuja tai teltta. He ovat kylmettyneitä ja hädissään. Autamme Eurooppaan saapuvia lapsia esimerkiksi Kreikassa, Makedonian rajalla ja Välimerellä. Vaarallisen pakomatkan varrella me jaamme hädänalaisille lapsille muun muassa ruokaa, kenkiä, sadetakkeja ja vauvanvaatteita. Myös kuvan 3-vuotias poika sai meiltä sadetakin. Lue lisää työstämme Eurooppaan saapuvien maahanmuuttaja lasten eteen.

Myanmarin vainoja paenneet Rohingya-lapset elävät ahtaasti maailman suurimmalla pakolaisleirillä Bangladeshissä. Ylläpidämme leirillä hoitokeskuksia ja klinikoita, joissa aliravitut ja sairaat lapset saavat tarvitsemaansa hoitoa. Lisäksi ylläpidämme leirillä lasten omia tiloja, joissa he saavat oppia, leikkiä ja olla lapsia.

Annamme lapsille ravintoa ja puhdasta vettäcolin-crowley-pelastakaa-lapset

Kuvan puolivuotias Dahir-vauva on Itä-Afrikkaa koetelleen kuivuuden viaton uhri. Hän on syntynyt Somaliassa, missä pitkään jatkunut kuivuus on johtanut ruokapulaan. Dahirin äiti kertoo: ”Meidän perheellä on ollut varaa syödä vain keitettyä maissia kerran päivässä. Olen syönyt niin vähän, etten ole pystynyt imettämään Dahiria kunnolla.”

Hätääntynyt äiti toi Dahirin Pelastakaa Lasten klinikalle, koska pojan oli vaikea hengittää eikä hän jaksanut enää imeä maitoa. Tuellamme hoidetaan esimerkiksi aliravittuja lapsia. Kuvassa Dahir saa hoitoa vakavaan aliravitsemukseen ja hengitystieinfektioon Pelastakaa Lasten terveysklinikalla.

Lue lisää työstämme Afrikan lasten eteen Somaliassa ja Burkina Fasossa.