Suojelemme lapsia kriiseissä ja konflikteissa

Poika seisoo kädet taskuissaan raunioiden edessä. Isä siivoaa taustalle.

Lapset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa kriisien ja konfliktien keskellä. Ruoan, veden ja perustarvikkeiden rinnalla lapset tarvitsevat suojaa ja turvaa. Lapset ovat aikuisia suuremmassa suojelun tarpeessa. Lapsiin kohdistuu uhkia, kuten lapsityö, lapsikauppa, varhainen avioliitto, joutuminen lapsisotilaaksi tai eroon vanhemmistaan tai huoltajistaan, mitkä eroavat hyvinkin paljon aikuisten kohtaamista uhista. Tästä syystä lasten suojeleminen on oltava humanitaarisen työn ytimessä.

Kiireissä ja konflikteissa lapset ovat joutuneet näkemään asioita, joita yhdenkään lapsen ei pitäisi nähdä. Monilla lapsilla on traumaattisia kokemuksia, joiden käsittelyyn he tarvitsevat akuutisti apua. Teemme kaikkemme suojellaksemme lapsia vaaroilta ja traumoilta.

Näin suojelemme lapsia

Vahvistamme lasten turvaverkkoja

Teemme eri puolilla maailmaa yhteistyötä viranomaisten ja päättäjien kanssa varmistaaksemme, että lakeja, jotka suojelevat lapsia, noudatetaan. Koulutamme lasten huoltajia, opettajia ja sosiaalityöntekijöitä lasten suojeluun ja kriisitilanteisiin liittyen.

Suojelemme vanhemmistaan eroon joutuneita lapsia

Autamme huoltajistaan eroon joutuneita lapsia. Tarjoamme heille turvallisen ja ympärivuorokautisen majoituksen, jossa he voivat syödä, nukkua ja asua, sillä aikaa, kun etsimme lapsen perhettä ja sukulaisia.

Nainen, jolla on Pelastakaa Lasten liivi halaa hymyilevää tyttöä. Vieressä hymyilevä poika ja taustalla mies. Ukrainan ja Romanian rajalla.

Asetamme lapset humanitaarisen työn keskiöön

Teemme vaikuttamistyötä sen puolesta, että lasten suojelu asetetaan humanitaarisen työn keskiöön. Vaikutamme sen puolesta, että lasten suojeluun on tarvittava osaaminen ja resurssit kriiseissä ja konflikteissa. Vaadimme, että vakavat rikkomukset lapsia vastaan tulevat raportoiduiksi ja tuomituiksi. Kun kriisi tai konflikti on ohi, varmistamme, että lasten suojelu jatkuu jälleenrakentamisen aikanakin.

Hymyilevä lapsi on hymyilevän aikuisen sylissä. Taustalla vettä, asutusta ja puita.

Yhdistämme lapset ja huoltajat

Teemme kaikkemme yhdistääksemme lapset ja huoltajat toisiinsa. Rekisteröimme huoltajistaan eroon joutuneet lapset ja lapsistaan eroon joutuneet huoltajat. Teemme yhteistyötä muiden järjestöjen ja paikallisviranomaisten kanssa, jotta etsintä on mahdollisimman laajaa ja tehokasta.

Ajankohtaista

Kolme lasta leikkii lapsiystävällisessä tilassa. Yksi lapsista on hypännyt ilmaan ja yksi seisoo yhdellä jalalla. Laittialla on värikkäitä lappuja.
Lapsiystävällinen tila

Ylläpidämme lapsiystävällisiä tiloja

Perustamme ja ylläpidämme lapsiystävällisiä tiloja, joissa lapset saavat leikkiä, jutella turvallisten aikuisten kanssa ja olla hetken aikaa vain lapsia. Psykososiaalisella avulla lapsia autetaan käsittelemään vaikeita kokemuksiaan ja traumojaan . Lapsiystävälliset tilat tarjoavat myös vanhemmille hetken hengähdystauon ja tukea vanhemmuuteen.

Lapsi pitelee autonrengasta käsissään ja katsoo sivulla. Taustalla näkyy pakolaisleiri ja mies aseen kanssa.
humanitaarinen työ

Lasten tulee olla humanitaarisen avun ytimessä

Mikä saa ihmisen vaarantamaan oman turvallisuutensa, jopa henkensä? Lapset. Näin vastaavat humanitaarisen avun työntekijämme ja vapaaehtoisemme ympäri maailmaa. He ovat ensimmäisten joukossa pelastamassa lapsia pommitusten, luonnonkatastrofien ja vallankaappausten keskeltä, kirjoittaa humanitaarisen työn asiantuntija Tupuna Mäntysaari.