Digitaalinen hyvinvointi ja turvallisuus
Digitaalisen hyvinvoinnin kulmakivet
Lapsilla on oikeus turvallisuuteen, hyvinvointiin ja osallisuuteen myös digitaalisissa ympäristöissä. Aikuisten tehtävä on huolehtia lasten tasapainoisesta ja hyvinvoivasta arjesta, tukea mielekkäitä mahdollisuuksia osallistua sekä varmistaa, että lapset ovat turvassa ja heidän oikeutensa toteutuvat digitaalisessa maailmassa.
Käynnissä olevat kehittämishankkeet
Työskentelemme ahkerasti erilaisissa hankkeissamme 6–17-vuotiaiden lasten turvallisemman ja tasapainoisemman digitaalisen arjen eteen. Kehitämme ja tarjoamme menetelmiä, palveluita ja materiaaleja lapsille, huoltajille ja ammattilaisille. Teemme yhteiskunnallista vaikuttamistyötä sekä valtakunnallista ja pohjoismaista yhteistyötä. Keskitymme hankkeissamme myös erityisen haavoittuvissa asemissa oleviin lapsiin, kuten vammaisiin sekä maahanmuuttaja- ja pakolaistaustaisiin lapsiin.
Digital Citizenship -hanke
Digital Citizenship on kaksivuotinen yhteispohjoismainen ohjelma, jonka tavoitteena on luoda jokaiselle lapselle turvallinen ja syrjimätön pääsy digitaalisten mahdollisuuksien äärelle.
Kippari-hanke
Kippari on kolmivuotinen kehittämishanke, jonka aikana vahvistamme 6–12-vuotiaiden lasten digitaalista resilienssiä ja hyvinvointia.
Toppen-hanke
Toppen on Brita Maria Renlundin muistisäätiön rahoittama hanke, jossa kehitetään Toppen-oppimispalvelua.
Ajankohtaista
Lausunto koskien hallituksen esitystä tekoälyasetuksen toimeenpanoa koskevaksi lainsäädännöksi
Pelastakaa Lapset on antanut 4.12.2024 lausunnon koskien hallituksen esitystä tekoälyasetuksen toimeenpanoa koskevaksi lainsäädännöksi. Hallituksen esitysluonnos käsittelee EU:n tekoälyasetuksen ((EU) 2024/1689) implementointia kansalliseen lainsäädäntöön. Pelastakaa Lapset toteaa lausunnossaan, että lapsen oikeudet yksityisyyteen ja siihen liittyvät kysymykset, kuten myös muut lapsen oikeudet, tulisi huomioida uudessa lainsäädännössä. Tekoälyjärjestelmien valvonnassa ja riskikartoituksessa yksi keskeinen ohjaava tarkastelu tulisi olla lapsivaikutusten arviointi.…
Pienituloisten perheiden lapset kohtaavat enemmän uhkia netissä
Pienituloisten perheiden lapset kohtaavat netissä muita enemmän uhkia, selviää Lapsen ääni 2024 -raportistamme. Erityisesti haitalliset sisällöt, nettikiusaaminen ja kokemus vanhempien kiinnostuksen puutteesta lapsen somen ja netin käyttöä kohtaan ovat heidän keskuudessaan yleisempiä kuin muilla lapsilla.
Huippula-palvelulle turvallisuuspalkinto
Alakoululaisten digiturvataitojen vahvistamiseksi vuonna 2023 lanseerattu maksuton ja kaksikielinen Huippula-palvelumme palkittiin marraskuussa Finnish Security Award -turvallisuuspalkinnolla. Huippula on neljän finalistin joukossa myös Opetushallituksen ja Kuntaliiton Cygnaeus-palkinnon saajaksi.
Kysy meiltä lisää
Lauri Sundberg
Tiimivastaava, digitaalinen hyvinvointi ja turvallisuus
- +358 50 442 1041
- lauri.sundberg@pelastakaalapset.fi
- Koskelantie 38, 00610 Helsinki