Digitaalinen hyvinvointi ja turvallisuus

Kuvassa 2 nuorta tietokoneella

Digitaalisen hyvinvoinnin kulmakivet

Lapsilla on oikeus turvallisuuteen, hyvinvointiin ja osallisuuteen myös digitaalisissa ympäristöissä. Aikuisten tehtävä on huolehtia lasten tasapainoisesta ja hyvinvoivasta arjesta, tukea mielekkäitä mahdollisuuksia osallistua sekä varmistaa, että lapset ovat turvassa ja heidän oikeutensa toteutuvat digitaalisessa maailmassa.

Kuvituskuva, jossa koululainen katsoo kannettavan tietokoneen näyttöä. Vieressä penaali ja muita koulutarvikkeita.

Tukea ammattilaiselle

Tarjoamme lasten ja nuorten kanssa toimiville ammattilaisille työkaluja, materiaaleja sekä tietoa lasten digiturvallisuuden ja -hyvinvoinnin taitojen vahvistamisen työhön.

Lue lisää tuesta ammattilaiselle
Kuvituskuva, jossa lapsi istuu pöydän ääressä ja käyttää tablettia.

Tukea huoltajalle

Tuemme huoltajia digitaalisen arjen kasvatustyössä tarjoamalla tietoa, työkaluja ja materiaaleja lapsen tasapainoisen ja turvallisen digiarjen vahvistamiseen.

Lue lisää tuesta huoltajille
Kuvituskuva, jossa oppilaat viittaavat koululuokassa.

Huippula

Huippula-palvelumme vahvistaa lasten digiturvallisuuden ja -hyvinvoinnin taitoja. Se tarjoaa viidesluokkalaisten opettajille tuntisuunnitelmia sekä laajasti tukimateriaaleja kaikenikäisten lasten digiarjen kasvatustyöhön.

Tutustu Huippulaan

Käynnissä olevat kehittämishankkeet

Työskentelemme ahkerasti erilaisissa hankkeissamme 6–17-vuotiaiden lasten turvallisemman ja tasapainoisemman digitaalisen arjen eteen. Kehitämme ja tarjoamme menetelmiä, palveluita ja materiaaleja lapsille, huoltajille ja ammattilaisille. Teemme yhteiskunnallista vaikuttamistyötä sekä valtakunnallista ja pohjoismaista yhteistyötä. Keskitymme hankkeissamme myös erityisen haavoittuvissa asemissa oleviin lapsiin, kuten vammaisiin sekä maahanmuuttaja- ja pakolaistaustaisiin lapsiin. 

Kolme lasta katsoo puhelinta

Digital Citizenship -hanke

Digital Citizenship on kaksivuotinen yhteispohjoismainen ohjelma, jonka tavoitteena on luoda jokaiselle lapselle turvallinen ja syrjimätön pääsy digitaalisten mahdollisuuksien äärelle.

Kuvituskuva, jossa kaksi lasta istuu katukivetyksellä vierekkäin ja katsovat puhelimia käsissään.

Kippari-hanke

Kippari on kolmivuotinen kehittämishanke, jonka aikana vahvistamme 6–12-vuotiaiden lasten digitaalista resilienssiä ja hyvinvointia.

Kuvituskuva, jossa kaksi lasta makaa maassa ja katsovat nauraen puhelimia käsissään.

Toppen-hanke

Toppen on Brita Maria Renlundin muistisäätiön rahoittama hanke, jossa kehitetään Toppen-oppimispalvelua.

Ajankohtaista

Nuori tyttö pimeässä huoneessa katsoo kännykkää.
Tarinat 25.9.2023

Verkko näyttää synkän puolensa haavoittuvassa asemassa oleville lapsille

Jo valmiiksi heikommassa asemassa oleva lapset ja nuoret kokevat muita enemmän ikäviä tilanteita verkossa. On tärkeää huolehtia yhdessä siitä, että verkko on turvallinen paikka ihan kaikille lapsille.

Blogit 22.9.2023

6 vinkkiä: Näin suojaat nuorta harhaanjohtavan tiedon vaikutuksilta

Verkon informaatiotulvan edessä lapset ja nuoret ovat muita heikommassa asemassa, sillä he vasta harjoittelevat luotettavan tiedon tunnistamista. Siksi meidän aikuisten tehtävä on suojella lapsia ja nuoria harhaanjohtavan tiedon haitallisilta vaikutuksilta. Lue 6 vinkkiä.

Lapsi selaa älypuhelinta syksyisessä maisemassa.
Tarinat 20.9.2023

“Jos laitettaisiin systeemi, että ei pysty kirjoittaa mitään rumaa” – Lasten näkemyksiä turvallisemmasta netistä  

Digimaailmassa navigointi vaatii lapsilta uusien taitojen haltuunottoa, kuten laitteiden ja sovellusten käyttöosaamista, ymmärrystä tietoturvasta ja yksityisyysasetuksista sekä kriittistä medialukutaitoa. Netin ja digilaitteiden turvallista ja hyvinvointia tukevaa käyttöä voikin harjoitella, mutta vastuu lapsen digioikeuksien toteutumisesta ei ole lapsilla itsellään, vaan meillä aikuisilla. 

Kysy meiltä lisää

Laura Sillanpää

Tiimivastaava, digitaalinen hyvinvointi ja turvallisuus

Antti Järventaus

Kehittämispäällikkö, digitaalinen lapsuus