Turvallisempi huominen lapsille

Tule mukaan vaikuttamaan!

Järjestämme syksyllä 2024 vaikuttamiskampanjan yhdessä lasten kanssa. Tälle sivulle on koottu kampanjaan liittyvää tietoa sekä siihen kuuluvia sisältöjä.

Aikuisilla on mahdollisuus vaikuttaa pienten ja erityisesti haavoittavassa asemassa olevien lasten turvallisuuden lisäämiseen. Siksi järjestämme syyskuussa toteutettavan vaikuttamiskampanjan, jossa esimerkiksi haastamme kaikki aikuiset ja erityisesti päättäjät konkreettisiin tekoihin lasten turvallisuuden vahvistamiseksi. 

Missionamme on, että lasten kokemukset tuodaan esille ja huomioidaan päätöksenteossa entistä paremmin. 

Pelastakaa Lapset ry:n Lapsilta opittua hankkeessa 0–12-vuotiaat ja haavoittavassa asemassa olevat lapset kertoivat turvattomuuden, väkivallan sekä kiusaamisen kokemuksistaan esimerkiksi seuraavaa:

  •  “Mua on lyöty tänään (päiväkodissa).”
  • “Ip-kerhokaveri alkoi jankkaa et sä et voi olla tän lapsen äiti, koska sä oot niin erivärinen.” 
  • “Olen nähnyt väkivaltaa.”

Lapset kokevat turvattomuutta päivittäin

Lapset kertovat nähneensä ja kokeneensa kiusaamista, rasismia, syrjintää, fyysistä väkivaltaa, vähättelyä, yksityisyyden puutetta, pelkoa satuttamisesta, asuinympäristön turvattomuutta sekä aikuisten pelottavaa ja arvaamatonta käytöstä.

Lasten kokemat väkivallan ja turvattomuuden kokemukset tuovat esille sen, että lapsen oikeus turvalliseen ja väkivallattomaan elämään ei toteudu YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen velvoittamalla tavalla.  Lapsilta opittua –hankkeessa lapset kertoivat ratkaisuehdotuksia, jotka lisäisivät heidän turvallisuuden tunnettaan:

  • “Kukaan ei ammu lasta.” 
  • “Asumisympäristö pitäisi olla rauhallinen.” 
  • “Se meni normaalin miehen luo ja sai apua.” 

Vaikuttamiskampanja yhdessä lasten kanssa

Toteutamme vaikuttamiskampanjan 2.–8.9.2024 yhdessä lasten kanssa. Kampanjassa välitämme lasten kokemuksia ja tietoa aikuisille sekä haastamme päättäjiä tekemään konkreettisia toimia väkivallan ja turvattomuuden ehkäisemiseksi.

Turvallisempi huominen lapsille -kampanjamme näkyy monipuolisesti eri viestintäkanavissa ja päättäjille suunnattuna haasteena. Syyskuun kampanjaviikon huipentaa 6.9. järjestettävä webinaari, jossa kuulemme puheenvuoroja sekä kokemusnuorilta että lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkariselta.

Tutustu kampanjaan tarkemmin

Tulevan kampanjan tavoitteena on, että lasten kokemat epäkohdat huomioidaan paremmin päätöksenteossa. Lisäksi tavoitteena on, että pienten ja haavoittavassa asemassa olevien lasten kokemukset tulevat aikuisille tietoon.

Haastamme päättäjät kertomaan, kuinka he edistävät lasten turvallisuutta ja millaisiin toimiin he ryhtyvät. Jaamme heille myöhemmin lasten turvallisuuteen liittyvän haasteen, ja kerromme eri tahojen toimista turvallisuuden edistämiseksi sosiaalisessa mediassa. Voit seurata kampanjan etenemistä ja haasteisiin vastaamista syksyllä 2024 #turvallisempilapsuus.

Vaikuttamiskampanjamme huipentuu perjantaina 6.9. webinaarin teemalla Lasten viestejä päättäjille – Miten vahvistaa turvallisuuden kokemusta? 

Tilaisuudessa kuulemme ajankohtaisia puheenvuoroja lasten turvallisuuden kokemuksesta ja sen edistämisestä. Missionamme on, että lasten kokemukset tuodaan esille ja huomioidaan päätöksenteossa entistä paremmin.

Tilaisuudessa puhuvat kokemusnuoret ja lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Ääneen pääsevät myös Lapsilta opittua -hankkeen toimintaan osallistuneet lapset videon muodossa.

Lähetämme lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet elokuun aikana. Kannattaa siis pysyä kuulolla ja varata kalenterimerkintä jo nyt!

Kirjoitimme huhtikuussa järjestetyn Kansallisen dialogin tuloksista. Tilaisuudessa syvennyimme pienten lasten turvallisuuden ja turvattomuuden kokemuksiin ja siihen, miten turvallisuuden kokemuksiin voidaan vaikuttaa.

Lue lisää blogista!

Lapsilta opittua –hankkeessa (STEA:n rahoittama hanke 2022–2024) tavattiin vuonna 2023 64 haavoittavassa asemassa olevaa lasta. Lapsilta kysyttiin asioita, joita he haluaisivat muuttaa elämässään sekä selvitettiin heidän elämänsä epäkohtia lapsen oikeuksien näkökulmasta.

Yhteystiedot

Satu Vasenius

Suunnittelja

Johanna Vinberg

Suunnittelija