Aikuinen ja lapsi tietokoneen äärellä.

Tällä viikolla vietetään Mediataitoviikkoa – ota talteen materiaali- ja tapahtumavinkit opettajille ja huoltajille! 

Mediataitoviikko on mediakasvatuksen oma teemaviikko, jota vietetään 5.-11.2.2024. Pelastakaa Lapset haluaa kiinnittää Mediataitoviikolla erityistä huomiota lasten digiturvataitoihin.  

Digitaaliset ympäristöt ovat nykypäivänä erottamaton osa lasten ja nuorten arkea. Niissä toimiminen on merkittävässä roolissa sekä lapsen hyvinvoinnin mutta myös oikeuksien toteutumisen kannalta.  

Meidän aikuisten tärkeänä tehtävänä on auttaa lapsia navigoimaan digitaalisen arjen aallokossa.   

Digitaalisen hyvinvoinnin ohella mediakasvatukseen liittyy oleellisesti myös lasten suojeleminen verkossa tapahtuvalta ja verkkovälitteiseltä lapsiin kohdistuvalta seksuaaliväkivallalta.  

Aikuisen ei tarvitse olla digiekspertti voidakseen tukea lapsen turvallista kasvua ja kehitystä hyvinvoivaksi digikansalaiseksi. Kommunikaatio sekä aito kiinnostus ja halu ymmärtää lapsen digiarkea ovat hyviä lähtökohtia. 

Pelastakaa Lapset haluaa tukea huoltajia ja ammattilaisia tässä tärkeässä tehtävässä tarjoamalla työkaluja, tietoa sekä valmiuksia lapsen digitaalisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseksi. 

Löydät tämän artikkelin yhteydestä kootusti huoltajille ja opettajille suunnattuja materiaaleja sekä tapahtumia Mediataitoviikon kunniaksi.  

Osallistu Mediataitoviikolla verkkovanhempainiltaan!

Torstaina 8.2.2024 klo 18.30-20.00 Verkkovanhempainilta: Nuoren mieli mediatulvassa. Miten tukea nuoren mielen hyvinvointia somen ja digitaalisten pelien äärellä? Järjestäjinä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset ry osana FISIC-hanketta ja Safer Internet -toimintaa.
***
Mikäli tämä ajankohta ei sovi sinulle, kurkkaa alempaa helmikuussa järjestettävän vanhempainillan tiedot.

Materiaalivinkit huoltajille: 

Vahvista niin omia kuin lapsesi digiturvataitoja:

Miten suojella lasta lapsiin netissä kohdistuvalta seksuaaliväkivallalta:

  • Opas TURVAA JA TUE tarjoaa tietoa nuorten digimaailmasta ja keinoista, miten parhaiten tukea lasta pysymään turvassa verkossa lapsiin kohdistuvalta seksuaaliväkivallalta.
  • Miten puhua lasten ja nuorten kanssa verkon seksuaaliväkivallasta? Lue aihetta käsittele artikkeli tästä
  • Opas Kohtaa ja kuuntele tarjoaa huoltajille tietoa lapsen seksuaalikasvatuksen tueksi. Opas tarjoaa tietoa seksuaalikasvatuksesta ja auttaa ymmärtämään sen merkityksen. Opas kertoo myös, mitä lapseen kohdistuva seksuaaliväkivalta nettiympäristössä on, ja miten sitä voidaan ennaltaehkäistä. 
     

Materiaalivinkit opettajille: 

  • Huippula-päivä innostaa viidesluokkalaiset oppimaan digihyvinvointiin ja -turvallisuuteen liittyvistä tärkeistä teemoista. Huippula-päivää varten saat materiaalipaketin noin kaksi tuntia kestävää oppimiskokonaisuutta varten. 
  • Huippula-palvelusta löydät kattavasti materiaaleja 3.–6.-luokkalaisten digitaalisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden taitojen vahvistamiseksi, mm. viideluokkalaisille suunnatun Huippula-kyselyn. 
  • Opitaan Digiturvallisuutta: Harjoittele Yhdessä Sannin Kanssa -opas tarjoaa lapsille monipuolista tietoa nettiturvallisuuteen liittyen. Ensisijaisesti 9–12-vuotiaille suunnattuja harjoituksia voit soveltaa oppitunneilla ja pienryhmissä.  Löydät opettajan oppaasta ohjeet harjoituskirjan käyttöön. Opas sisältää lisäksi vastaukset harjoituksiin sekä muuta hyödyllistä tietoa. 
  • Miten keskustella nuorten kanssa seksuaaliväkivallasta? Täältä löydät keskustelun tueksi animaatiovideoita ja niiden käsittelyä tukevia ohjeita. 

Tulevia tapahtumia keväällä 2024:

Pelastakaa Lasten Parempaa digiarkea -etävanhempainilta 

Tervetuloa Pelastakaa Lapset ry:n järjestämään maksuttomaan Parempaa digiarkea -etävanhempainiltaan!     
 
Vanhempainilta järjestetään tiistaina 27.2.2024 klo 18.00–19.30 Teamsin välityksellä. Vanhempainilta toteutetaan yhteistyössä Vantaan vanhempainyhdistyksen kanssa. 

Digilaitteet ja netti ovat keskeinen osa useampien perheiden elämää.  Positiivisten puolten lisäksi lapset kohtaavat verkossa runsaasti heidän oikeuksiaan, hyvinvointiaan ja kehitystään uhkaavia ilmiöitä, kuten haitallista sisältöä tai kiusaamista. 

Ensisijaisesti alakouluikäisten lasten huoltajille suunnatusta vanhempainillasta saat tietoa ja työkaluja: 

  • Lasten digitaalisesta turvallisuudesta  
  • Hyvinvoivan digiarken ylläpidosta 
  • Nettikiusaamisesta

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.


Ope – puhututtavatko digiympäristöt ja niihin liittyvät ilmiöt koulussasi?   

Ilmoittaudu maksuttomaan Opettajana digiaikana – tietoa ja työkaluja koulun hyvinvoivaan ja turvalliseen digiarkeen -etäkoulutukseemme!  

Koulutus järjestetään tiistaina 7.5. klo 15.00–16.30, ja se on suunnattu kaikille alakoulujen opettajille. Koulutus järjestetään Teamsin välityksellä.  

Digitaalisuus on muuttanut sekä lasten ja nuorten maailmaa että koulua oppimisympäristönä. Tule keskustelemaan digitaalisen maailman ilmiöistä koulussa ja kuulemaan ratkaisuista koulujen hyvinvoivan ja turvallisen digiarjen mahdollistamiseksi.  

Koulutuksen jälkeen sinulla on ajankohtaista tietotaitoa oppilaiden digiarjen ajankohtaisista ilmiöistä sekä konkreettisia työkaluja eri-ikäisten oppilaiden digitaalisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden vahvistamiseksi.  

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.

Kiinnostuitko yhteistyöstä?

Digitaalisen lapsuuden keskuksemme Kidital on lasten turvana digiarjessa. Kidital on yhteistyöalusta, jolla lasten digitaalisesta hyvinvoinnista ja turvallisuudesta kiinnostuneet toimijat yhdistävät voimansa. Pääyhteistyökumppanimme ovat Accenture, Gigantti, Google-säätiö, Microsoft ja Telia.

Mikäli yhteistyö kiinnostaa, voit lukea lisää täältä.