3+1 keinoa auttaa lapsia ja nuoria nyt

Koronapandemia, Ukrainan sota ja viimeisimpänä hintojen nousu: 2020-luku on ollut erityisen raskas lapsille ja nuorille. Pelastakaa Lapset ry:n kyselyyn vastanneista lapsista lähes puolet tunsi, että korona on vienyt heidän lapsuudestaan vuosia.

Listasimme sinulle keinoja, joilla voit auttaa lapsia ja nuoria Suomessa juuri nyt.

1. Kuuntele, keskustele, ole läsnä

Lapset tarvitsevat turvallisia aikuisia, joiden kanssa jakaa elämän ilot ja surut. Kun lapsella on paha olla, hän tarvitsee aikuisen tukea.

Kuuntele, keskustele, halaa ja vietä aikaa nuorten kanssa, sillä jokainen lapsi haluaa tulla kuulluksi ja nähdyksi. Puhuminen ja ajatuksien jakaminen usein jo helpottaa lapsen oloa.

Jos lapsi tai nuori ei halua puhua, älä pakota häntä siihen. Tärkeintä on olla läsnä eli tehdä lapsen kanssa yhdessä arkisia asioita, vaikka katsoa telkkaria, ulkoilla tai pelata lautapelejä. Yhdessä tekemisen myötä lapsi voi kertoa, mikä hänen mieltään painaa.

Voit myös toimia lasten ja nuorten tukena Pelastakaa Lasten vapaaehtoisena. Digivapaaehtoiset antavat nuorille keskustelutukea etänä Suomen suurimmassa nettinuorisotalossa Netarissa. Tukihenkilöt tapaavat lasta tai nuorta 1–4 kertaa kuukaudessa yhteisen puuhastelun parissa.

Ryhdy vapaaehtoiseksi

2. Harrasta ja liiku lapsen kanssa

Lapset viettävät yhä enemmän aikaa ruutujen edessä. Meidän aikuisten tehtävä on motivoida lapsia liikkumaan ja harrastamaan. Harrastukset ovat tärkeitä lapsen kehitykselle, itsetunnolle, ystävyyssuhteille ja terveydelle.

Parhaiten saat lapset ja nuoret liikkeelle näyttämällä itse esimerkkiä, joten älä rajoita vain lasten ruutuaikaa vaan myös omaasi. Lähde lapsen tai nuoren kanssa pulkkamäkeen, uimaan, luistelemaan tai kävelylle. Liikkumisen ei tarvitse olla hikijumppa, vaan tärkeää on vapaa-aika mielekkään tekemisen parissa.

Voit tukea lasten ja nuorten liikkumista ryhtymällä Pelastakaa Lasten sporttikummiksi. Sporttikummina autat lasta, jonka omat vanhemmat eivät kykene tukemaan lapsen liikuntaharrastusta vähävaraisuuden tai muun haastavan elämäntilanteen vuoksi.

Ryhdy sporttikummiksi

3. Ole uupuneiden vanhempien tukena

Elämän aallokot ja ruuhkavuodet koettelevat vanhempia, eikä yksikään perhe pärjää ilman tukiverkkoja. Tutkimusten pohjalta tiedetään, että suomalaiset vanhemmat ovat uupuneita, joten muista kuulostella läheisten vointia ja kysyä välillä voitko jotenkin auttaa.

Ota ystäviesi ja sukulaistesi lapsia hoitoon, sillä mikään ei ole niin jumalaista vanhemmalle kuin päästä edes välillä sohvalle hengähtämään. Lapselle taas kyläily voi olla kokemus, jonka hän muistaa vielä aikuisenakin.

Voit auttaa lapsiperheitä, joilla ei ole omia tukiverkostoja Pelastakaa Lasten tukiperheenä. Lapsi vierailee tukiperheessä keskimäärin yhden viikonlopun kuukaudessa. Tukiperheiden ansiosta vanhempi saa hetken levähtää ja koko perhe voi paremmin.

Ryhdy tukiperheeksi

4. Lahjoita vähävaraisille lapsiperheille

Voit lahjoittaa Pelastakaa Lasten joulukeräykseen. Lahjoituksilla tuemme vähävaraisten perheiden lapsia opinnoissa ja harrastuksissa, jaamme ruokalahjakortteja, tarjoamme tukihenkilöitä ja tukiperheitä haastavassa elämäntilanteessa olevien perheiden lapsille sekä annamme keskustelutukea lapsille ja nuorille verkossa.

Osallistu joulukeräykseen

Lähde: Pelastakaa Lasten ylilääkäri Kirsi Kettunen