Uusi opas antaa vanhemmille toimintaohjeita, kun nuori kohtaa groomingia netissä

Lapsiin ja nuoriin kohdistuva seksuaaliväkivalta digitaalisissa ympäristöissä on kasvava haaste. Pelastakaa Lapset julkaisee Turvaa ja tue -oppaan nuorten vanhemmille. Opas lisää vanhempien tietoa nuorten kohtaamista seksuaaliväkivallan muodoista ja antaa vanhemmille vinkkejä turvataito- ja seksuaalikasvatukseen. Opas on tarkoitettu 11–17-vuotiaiden vanhemmille.

Turvaa ja tue -opas vastaa tarpeisiin, jotka nousivat esiin Pelastakaa Lasten Grooming lasten silmin -selvityksessä (2021). Selvityksen mukaan netissä tapahtuva grooming, eli houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin, on yleistä. Moni lapsi ja nuori saa netissä yhteydenottoja tuntemattomilta aikuisilta. Aikuiset voivat esimerkiksi pyytää lapsilta kyseenalaisia kuvia tai lähettää seksuaalissävytteisiä viestejä. Lapset ja nuoret tarvitsevat tietoa ja aikuisen tukea pystyäkseen suojautumaan netissä entistä paremmin.

”Opas tarjoaa vanhemmille ohjeita, miten keskustella nuoren kanssa groomingista ja seksuaaliväkivallasta. Oppaassa olevat esimerkit auttavat tunnistamaan netissä tapahtuvaa seksuaaliväkivaltaa. Nuoren on tärkeää pystyä kertomaan kokemuksistaan turvalliselle aikuiselle, kuten omalle vanhemmalle”, kertoo Pelastakaa Lasten Nettivihjeen asiantuntija Eveliina Karhu.

Vanhemman on tärkeää kysyä nuoren nettikuulumisia

Lapset ja nuoret eivät kuitenkaan usein kerro aikuiselle netissä tapahtuneesta groomingista. Vanhemman tehtävä on pyrkiä madaltamaan kertomisen kynnystä. Ottamalla seksuaaliväkivallan ja groomingin puheeksi vanhempi osoittaa nuorelle, että näistä asioista voi tulla hänelle kertomaan.

“Nettikuulumisia kysyvää vanhempaa voi myös olla helpompi lähestyä, jos netissä tapahtuu jotain ikävää. Läsnäolo ja kiinnostus digilaitteilla vietettyyn aikaan ovat tärkeä keino suojata nuorta”, Eveliina Karhu jatkaa.

Vanhemman on tärkeää pysyä rauhallisena ja olla nuorelle tukena. Tilanteet voivat aiheuttaa myös vanhemmille vaikeita tunteita. Oppaassa on vanhemmille neuvoja omien tunteiden käsittelyyn sekä ohjeita, mistä hakea apua sekä nuorelle että itselle.

Pelastakaa Lasten selvityksen (2021) mukaan lapset ja nuoret haluaisivat myös kertoa kokemuksistaan nimettömästi netissä. Pelastakaa Lasten Nettivihje-palveluun lapset ja nuoret voivat matalalla kynnyksellä ilmoittaa, jos epäilevät kohdanneensa groomingia tai seksuaalista häirintää netissä.

Lisätietoja:

Eveliina Karhu, asiantuntija, Pelastakaa Lapset ry, puh. 050 412 6729, eveliina.karhu@pelastakaalapset.fi