Puheenjohtaja Roope Salminen luotsaa Mikkelin paikallisyhdistystä. Hän on vaikuttajana vahvasti motivoitunut ja lapsuuden merkitys on hänelle kaikissa tilanteissa mitä mielekkäin puheenaihe. Ja lapsuus aiheena merkityksellinen.
Roope Salminen on nuori paikallisyhdistyksen puheenjohtaja. Hän naurahtaa, ettei järjestöaktivismi ehkä ole äärimoderni vapaa-ajanharrastus, mutta arvopohjaista toimintaa Pelastakaa Lapsissa toimiminen ehdottomasti on. Eikö ilmastoasiakin ollut aikansa outo aihe, kunnes lapsi alkoi puhua ilmaston puolesta, ja äkkiä jokainen oli tietoinen ilmastokysymysten ajankohtaisuudesta, hän mietiskelee.
”Kaikilla ei ole ystävyyden tukiverkostoa, on vain köyhyyden tuottama ulkopuolisuus.”
Roope Salmisen mielestä sama arvokeskustelun esiin nostaminen on mahdollista myös lapsuuden kohdalla. Lasten suojelu on tulevaisuuden turvaamista. Roope Salminen kokee olevansa lasten ja nuorten asialla mielipidevaikuttajana.
– Hyvä lapsuus kysyy myös rahaa, ei siitä mihinkään pääse. En itse kasvanut kovin varakkaassa perheessä, mutta sen verran meillä oli rahaa, että saatoin koulua käydä ja harrastaa. Näin hyvin ei ollut kaikilla kavereillani. Meillä on kavereiden kesken ollut onnea, että meillä on ollut ja on yhä hyvä ystävyys. Se auttaa monissa tilanteissa, muistelee Roope Salminen.
– Kaikilla ei ole tällaista ystävyyden tukiverkostoa, on vain se köyhyyden tuottama ulkopuolisuus.
Koulu kuin selkäranka
Korona-aika on paljastanut Roope Salmiselle, kuinka monitahoisesti koulu vaikuttaa nuoriin. Koululaitos on merkittävä osa hyvin rullaavaa yhteiskuntaa. Opetuksen oheen liittyvät koulun välilliset hyötyvaikutukset, päivärytmi, ruokailu ja sosiaaliset suhteet. Koulupäivä itsessään on sekin jotain jaettavissa olevaa, jo ihan sellaisenaan, oliko hyvä vai huono päivä.
Koulun ulkopuolella alkaa sitten se osa nuoruutta, jossa raha ratkaisee. Kuka lähtee mihinkin harrastukseen, kielikouluun, musaleirille tai kesälomamatkalle. Roope Salminen sanoo, että Mikkelissä on lapsille ja nuorille todella monipuoliset harrastusmahdollisuudet, ja Eväitä Elämälle -ohjelman harrastustuki on siksi paikallisyhdistyksen tarjoamista tukimuodoista merkittävin.
– Ajattelen, että mahdollisuus osallistua harrastuksiin vapaa-ajalla vahvistaa lasten ja nuorten tulevaisuudenuskoa. Siksi olemme keskittyneet juuri harrastustuen jakamiseen. Harrastamisen juju on siinä, että on mahdollisuus tehdä sitä, mikä on itselle motivoivaa ja voi iloita omasta kehittymisestään sekä olla kavereiden kanssa, juttelee Roope Salminen.
Lähtisitkö mukaan?
Roope Salmisesta tuli ”pelalainen” samalla metodilla kuin useimmista muistakin on tullut Pelastakaa Lasten jäseniä: häntä pyydettiin mukaan.
– Kollegani Helena Vitikainen kertoi töissä olevansa mukana paikallisten lasten hyväksi tehtävässä vapaaehtoistyössä. Koska olen hyvin lapsirakas, olin heti valmis tutustumaan kyseiseen toimintaan, kertoo Roope.
”Olen ollut hämmentynyt siitä, miten pienellä panoksella on mahdollista tehdä niinkin isoja tekoja.”
– Olen ollut hämmentynyt siitä, miten pienellä panoksella on mahdollista tehdä niinkin isoja tekoja. En voi sanoa, että paikallisyhdistyshomma olisi kuormittavaa. Sen vaivan, minkä tämä homma vaatii, korvaa moninkertaisesti se, kun näen, miten apu vaikuttaa. Luomme mahdollisuuksia ja se jos mikä tuntuu merkitykselliseltä.
Roope Salminen toivoo muidenkin nuorten innostuvan mahdollisuudesta päästä vaikuttamaan ison kansainvälisen järjestön siipien suojassa oman paikkakuntansa lasten ja nuorten tilanteeseen. Paikallisyhdistystoiminta on kansalaisaktivismia konkreettisimmillaan.