Akun ja Liinun vierailu tarkoittaa sitä, että Katin ja Samin koti muuttuu lomakodiksi. Paikaksi, jossa otetaan yhteinen pieni irtiotto arjesta, ja toteutetaan tälle porukalle sopivinta viihtymistä.
Sataa talven ensimmäinen lumi. Maatilan tienoo muuttuu valkoiseksi. Pihapiirissä ovat talo, navettarakennus ja vanha puuvaja. Pihalla autot ja mönkkäri. Sisällä haukkuu koira, jonka nimi on Kassu. Täällä sijaitsee Kati ja Sami Raunion koti, ja täällä viikonloppua ovat viettämässä Aku, 13, ja Liinu, 11.
– Meidän äiti tekee kolmivuorotyötä ja isä on asfalttimies, niin kesällä me joutuisimme olemaan aika paljon keskenämme. Sen takia äiti ajatteli, että lomakoti voisi olla hyvä asia meille, Liinu kertoo.
Aikuiset humahtavat takaisin lapsuuden menoon
Lomakodit ovat Pelastakaa Lasten valmentamia vapaaehtoisia, jotka tarjoavat lapselle muutamaksi päiväksi tai viikoksi lomanviettopaikan kotonaan tai vapaa-ajan asunnollaan kesällä koulujen ollessa kiinni.
Aku ja Liinu ovat lomakotina toimivan Samin ja Katin luona nyt ensimmäistä kertaa myös talvisaikaan. Lapset ovat käyneet maatilalla viikon kesässä, ja viihtyneet. Viihtymisen myötä mukaan otettiin talviviikonloppu.
Lomakodiksi voi tarjoutua joka kesä, mutta yhtälailla voi toimia ympärivuotisena lomakotina lapsille tarpeiden mukaan.
Lasten kyläillessä Sami ja Kati eivät ei ehdi ajatella työasioita, sillä lasten myötä nuoret aikuiset humahtavat takaisin lapsuuden menoon ja meininkiin.
– Toki viikko on pois omasta kesälomasta, sanoo Kati, mutta toteaa, että kahden työssäkäyvän arki on perin itseään toistavaa, joten lasten tuleminen rikkoo tavanomaiset rutiinit, ja vie heidät aikuisetkin ihan erilaiseen arkeen mukaan.
Lama-aika korosti ehkäisevän lastensuojelun ja lomakotitoiminnan tarvetta
Lomakotitoiminta on saanut alkunsa jo 1930-luvulla. Alkujaan puhuttiin kesälapsista. Tuolloin osa kaupunkilaislapsista vietti koko kesänsä maaseudulla, missä he saivat vahvempaa ruokaa ja enemmän liikuntaa kuin kaupungissa. Monille lapsille kesälapsipaikasta tuli kuin toinen koti, jossa he viettivät useita lapsuutensa kesiä, koska palkkatyöläisillä ei kesälomia ollut.
1990-luvun lama korosti lomakotitoiminnassa aiempaa vahvemmin ehkäisevän lastensuojelun merkitystä. Laman seurauksena vararikot, työttömyys tai ylivelkaantuminen rikkoivat monien lasten kohdalla oman perheen perusturvallisen elämän, jolloin lomakodin juureva arki auttoi vahvistamaan kokemusta, että elämä kantaa, kaikki käy vielä hyvin.
Liinusta Uno-kortit ovat niin parasta. Unoa pelataan joka päivä, joten puhelimella ei ole tarvis viettää aikaa.
Lomakotitoiminnalla vahvistetaan lasten hyvinvointia
Katin ja Samin luona ei ole pelikonsoleita, on Uuno-kortit, maatalon työt ja kesämökki. Aku kertoo jättäneensä viime kesänä puhelimen kokonaan pois matkasta.
– Ei ollut tarve ottaa mukaan, toteaa Aku.
– Minä haluan laittaa äidille viestiä, niin minulla on puhelin, kertoo Liinu.
– Mutta en minä sillä täällä juuri pelaa. Me pelaamme Unoa.
– Sitä me todella pelaamme, nauraa Kati, ja sanoo lopettaneensa laskemisen, kun viideskymmenes kierros alkoi.