Lapsi touhuaa tabletin ääressä.

5 vinkkiä vanhemmille: Näin voit suojella lastasi netin haitoilta

Kokosimme asiantuntijoidemme kanssa konkreettiset vinkit, joiden avulla voit suojella lastasi netin haitoilta, tukien turvallista ja hyvinvoivaa digiarkea.

1. Ole kiinnostunut

Lapset kaipaavat mahdollisuutta keskustella digiarjen tilanteista ja mieltä askarruttavista asioista.

  • Kysele lapsen nettikuulumisia samoin kyselet muitakin arkipäiväisiä kuulumisia.
  • Kysy ja tutustu siihen, mitä kaikkea lapsi tekee, kokee ja kohtaa verkossa.
  • Juttele lapsen kanssa netin hyödyistä ja mahdollisuuksista. Pyydä lasta näyttämään sinulle esim. millaisia pelejä hän pelaa tai keitä tubettajia hän seuraa.

2. Auta lasta pysymään turvassa

Lapset kaipaavat selkeää tietoa verkkoturvallisuudesta, eri alustojen ja verkkosisältöjen ikärajoista sekä ymmärrystä näiden rajoitusten merkityksestä.

  • Opeta lapselle henkilötietojen ja kuvien jakamiseen liittyvistä riskeistä. Muistuta lasta pysähtymään ja miettimään aina ennen sisältöjen jakamista. Ilman lupaa ei saa jakaa toisten kuvia. Kuvien jakaminen sisältää myös aina riskin kuvien hallitsemattomasta leviämisestä. Tietoja, jotka tulisi pitää yksityisinä, ovat esimerkiksi koko nimi, osoite, puhelinnumero, koulu ja itsestä otetut valokuvat.
  • Hyödynnä alustojen ja laitteiden yksityisyysasetuksia, ja tue lasta turvallisten salasanojen asettamisessa sekä kameran käytön rajoittamisessa.
  • Tarkista ikärajat. Varmista, käyttääkö lapsi ikäiselleen soveltuvia digialustoja ja pelaako hän ikäiselleen soveltuvia pelejä.
  • Huom! Mieti, millaisen digitaalisen jalanjäljen itse haluat lapsesta jättää. Ennen kuin jaat kuvia lapsesta, mieti hänen turvallisuuttaan ja yksityisyyttään.

3. Tue tasapainoista digiarkea

Aikuisten tehtävä on huolehtia lasten hyvinvoinnista.

  • Tarkastele lapsen arkea kokonaisuudessaan ja pohdi: syökö, nukkuuko ja liikkuuko lapsi tarpeeksi, viettääkö hän aikaa toisten kanssa myös ruutujen ulkopuolella, hoitaako hän velvollisuutensa, vaikuttaako hän hyvinvoivalta ja mitä hän tekee digilaitteilla ollessaan.
  • Muista, että asianmukaisesti käytettynä teknologia on lapselle tärkeä kanava oppimiselle ja sosiaaliselle kanssakäymiselle.
  • Keksikää säännöllisesti mukavaa yhteistä puuhaa vaihtoehdoksi ruutuajalle.
  • Sopikaa laitteiden käyttöä koskevista säännöistä yhdessä koko perheen kesken. Lopullinen vastuu sääntöjen noudattamisen valvonnasta on aina aikuisella. Mikä tärkeintä: Näytä itse esimerkkiä ja pidä kiinni sopimistanne rajoista!

4. Tarjoa tietoa ja kannusta kertomaan

Lapset toivovat aikuisilta opastusta yksityisyydensuojasta, vastuullisesta verkkokäyttäytymisestä ja mahdollisten riskien ja uhkien tunnistamisesta.

  • Samaan tapaan kuin opetat lasta toimimaan oikein liikenteessä, tulee lapselle tarjota ikä- ja kehitystasoon sopivaa tietoa ja taitoja siitä, millainen toiminta netissä on sallittua ja mikä kiellettyä tai vaarallista. Mitä enemmän lapsella on tietoa verkon riskeistä ja vaaroista, sitä paremmin hän osaa suojella itseään ja muita.
  • Muistuta, että netissä ei voi koskaan tietää täysin varmasti, kuka yhteydenottaja on. Varmista lapsen tietävän, että hämmentävistä tai oudolta tuntuvista yhteydenotoista ja tilanteista pitää aina kertoa aikuiselle.
  • Muista kuitenkin, että lapsella on oikeus yksityisyyteen ja ikätovereiden kanssa oleiluun netissä. Älä toimi lapsen selän takana ilman painavaa syytä. Älä esimerkiksi lue lapsen viestejä tai seuraa hänen sijaintiaan keskustelematta ensin lapsen kanssa.

5. Tiedä, mistä hakea apua

Navigoimme nopeasti muuttuvassa maailmassa, älä pelkää pyytää apua.

  • Jos huomaat lapsesi käytöksen muuttuvan, kysy häneltä onko netissä tai muualla tapahtunut jotain, mikä vaivaa mieltä.
  • Jos jotain ikävää on sattunut, lapselle on tärkeää tarjota mahdollisuus keskustella asiasta ja käsitellä sitä rauhassa ja ajan kanssa.
  • Jos epäilet, että lapsi on joutunut rikoksen uhriksi, tee ilmoitus poliisille.

Palvelumme ovat apunasi:

  • Netari-nettinuorisotalossamme on tarjolla keskusteluapua lapsille ja nuorille.
  • Ylläpitämäämme Nettivihje-palveluun kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen, jos epäilee kohdanneensa netissä lapseen kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyvää materiaalia tai toimintaa.

Hyödynnä materiaalejamme digiarjen turvaamiseksi:

  • Vanhempien mediataitokurssi on ilmainen itseopiskelukurssi, josta saat tietoa parempaan aikuisten ja lasten digiarkeen.
  • Perheen digisopimus on uusi työkalumme helpottamaan perheiden digiarkea. Sen avulla voitte keskustella perheenjäsenten kesken digilaitteisiin liittyvistä ajatuksista ja sopia yhteisistä säännöistä.
  • Miten toimia, kun lapsi törmää järkyttäviin ja haitallisiin somesisältöihin? Lue artikkelista Rauhoita ja rajoita – kun somesisältö järkyttää, lapsi tarvitsee turvallista aikuista nuorisopsykiatrimme Kirsi Kettusen neuvot.
  • Turvaa ja tue -opas on tarkoitettu 11–17-vuotiaiden nuorten vanhemmille ja vanhemman asemassa oleville aikuisille. Oppaasta löytyy tietoa nuoren seksuaalisuudesta, netissä tapahtuvasta lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta sekä siitä, miten tukea nuorta turvallisessa netin käytössä ja miten toimia, jos nuori on kohdannut netissä seksuaaliväkivaltaa.
Google: Be Internet Aewsome
Be Internet Awesome

TULOSSA: Keväällä 2024 olemme lokalisoimassa Googlen Be Internet Awesome -materiaalipaketiin kuuluvan oppaan perheille, joka sisältää innostavia ja käytännönläheisiä aktiviteetteja koko perheen tasapainoisen digiarjen tueksi. Pysy kuulolla!

Osallistu tapahtumiimme:

Pelastakaa Lasten Parempaa digiarkea -etävanhempainilta 

Tervetuloa Pelastakaa Lapset ry:n järjestämään maksuttomaan Parempaa digiarkea -etävanhempainiltaan!     
 
Vanhempainilta järjestetään tiistaina 27.2.2024 klo 18.00–19.30 Teamsin välityksellä. Vanhempainilta toteutetaan yhteistyössä Vantaan vanhempainyhdistyksen kanssa. 

Digilaitteet ja netti ovat keskeinen osa useampien perheiden elämää.  Positiivisten puolten lisäksi lapset kohtaavat verkossa runsaasti heidän oikeuksiaan, hyvinvointiaan ja kehitystään uhkaavia ilmiöitä, kuten haitallista sisältöä tai kiusaamista. 

Ensisijaisesti alakouluikäisten lasten huoltajille suunnatusta vanhempainillasta saat tietoa ja työkaluja: 

  • Lasten digitaalisesta turvallisuudesta  
  • Hyvinvoivan digiarken ylläpidosta 
  • Nettikiusaamisesta

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.


Ope – puhututtavatko digiympäristöt ja niihin liittyvät ilmiöt koulussasi?  

Ilmoittaudu Pelastakaa Lasten maksuttomaan Opettajana digiaikana – tietoa ja työkaluja koulun hyvinvoivaan ja turvalliseen digiarkeen -etäkoulutukseen! 

Koulutus järjestetään tiistaina 7.5. klo 15.0016.30, ja se on suunnattu kaikille alakoulujen opettajille. Koulutus järjestetään Teamsin välityksellä. 

Digitaalisuus on muuttanut sekä lasten ja nuorten maailmaa että koulua oppimisympäristönä. Tule keskustelemaan digitaalisen maailman ilmiöistä koulussa ja kuulemaan ratkaisuista koulujen hyvinvoivan ja turvallisen digiarjen turvaamiseksi.  

Koulutuksen jälkeen sinulla on ajankohtaista tietotaitoa oppilaiden digiarjen ajankohtaisista ilmiöistä sekä konkreettisia työkaluja eri-ikäisten oppilaiden digitaalisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden vahvistamiseksi.  

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.

Kiinnostuitko yhteistyöstä?

Digitaalisen lapsuuden keskuksemme Kidital on lasten turvana digiarjessa. Kidital on yhteistyöalusta, jolla lasten digitaalisesta hyvinvoinnista ja turvallisuudesta kiinnostuneet toimijat yhdistävät voimansa. Pääyhteistyökumppanimme ovat Accenture, Gigantti, Google-säätiö, Microsoft ja Telia.

Mikäli yhteistyö kiinnostaa, voit lukea lisää täältä.