5 tarinaa vapaaehtoisuudesta – Mikä vapaaehtoistoiminta sopisi sinulle?

Tuhannet Pelastakaa Lasten vapaaehtoiset edistävät lasten hyvinvointia ympäri Suomea. Niin sporttikummit, digivapaaehtoiset kuin tukiperheet rakentavat juuri nyt parempaa tulevaisuutta lapsille. Olisiko sinulla aikaa toimia lasten ja nuorten tukena?

Paikallisyhdistyksen vapaaehtoinen – Omalla paikkakunnalla lasten puolella

Nainen leikkipuistossa taputtaa käsiä yhteen, etualalla lapset katsovat häntä.

Anita toimii vapaaehtoisena paikallisyhdistyksessä. Paikallisyhdistykset edistävät lasten ja nuorten hyvinvointia mm. tukemalla harrastamista ja opiskelua sekä järjestämällä tapahtumia ja toimintaa lapsille ja perheille.

– Meillä on mukana monen ikäisiä ja monenlaisissa ammateissa toimivia ihmisiä. Itse toimin paikallisyhdistyksen kriisivastaavana ja valmiustoiminnan kehittäjänä eri verkostoissa, kertoo Anita.

Pelastakaa Lasten 73 paikallisyhdistystä toimivat pääosin vapaaehtoisvoimin. Yhdistykset ovat Pelastakaa Lapset ry:n jäsenyhdistyksiä ja myös osa kansainvälistä Pelastakaa Lapset -järjestöä.

Minulle vapaaehtoistoiminta merkitsee iloa ja lasten kanssa toimimista. Ihmiset, jotka tekevät hyviä tekoja voivat itsekin paremmin

paikallisyhdistyksen vapaaehtoinen, Anita

Anita toivoisi yhä useampien innostuvan vapaaehtoistyöstä lasten hyvinvoinnin ja yhteiskunnallisen edun suojelijoina. Sitä paikallisyhdistystoiminta syvimmiltään on.

– Minulle vapaaehtoistoiminta merkitsee iloa ja lasten kanssa toimimista. Ihmiset, jotka tekevät hyviä tekoja voivat itsekin paremmin, sanoo Anita

Tukihenkilöt – Apuna lasten ja perheiden arjessa

Okko toimii tukihenkilönä kuusivuotiaalle Sohville. Tämä tarkoittaa sitä, että parivaljakko tapaa joka toinen torstai mukavan tekemisen parissa.

– Me ollaan tehty Sohvin kanssa vaikka mitä! Käyty eväsretkillä, kesäteattereissa, luistelemassa ja hiihtämässä. 

Okko ja Sohvi ovat olleet nyt ystäviä lähes kolme vuotta. Tapaamisista on pidetty kirjaa, ja niitä on kertynyt jo yli kuusikymmentä. Kesäisin tapaamisia on normaalia vähemmän.

Jos pystyy antamaan 1–3 iltaa kuukaudessa tällaiselle hauskanpidolle, niin kannattaa lähteä mukaan.

tukihenkilö, Okko

– Parasta tässä on ehdottomasti se, että tämä on kivaa. Tämä on kivaa mulle, ja tämä on kivaa Sohville, kertoo tukihenkilö Okko.

Tukihenkilötoiminta on osa Pelastakaa Lapset ry:n varhaista tukea, jonka tavoitteena on tarjota tukea lapsiperheille varhaisessa vaiheessa, jotta arjen ongelmat eivät pääse kasautumaan. Toiminta on perheille täysin maksutonta.

– Jos pystyy antamaan 1–3 iltaa kuukaudessa tällaiselle hauskanpidolle, niin kannattaa lähteä mukaan, kannustaa Okko.

Digivapaaehtoiset – Nuorten tukena netissä

Maria toimii digivapaaehtoisena Suomen suurimmassa nettinuorisotalossa, Netarissa. Digivapaaehtoiset antavat keskustelutukea lapsille ja nuorille netissä Netarin eri palveluissa.  

– Kohtaan usein chatissa ahdistuneita tai surullisia nuoria, jotka haluavat jakaa ajatuksiaan esimerkiksi kaveri- ja seurustelusuhteista tai vaikeasta elämäntilanteesta, sanoo Maria.

Ihan parasta on nähdä, kuinka ahdistuneesta nuoresta alkaa pikkuhiljaa nousta esiin ilonpilkahduksia.

digivapaaehtoinen, Maria

Maria kertoo, että pelkkä jutteleminen etänä nuoren kanssa usein jo auttaa.

– Ihan parasta on nähdä, kuinka ahdistuneesta nuoresta alkaa pikkuhiljaa nousta esiin ilonpilkahduksia, kertoo Maria.

Toisinaan nuorten tilanteet ovat vakavampia, mutta silloin on erityisen tärkeää olla läsnä ja opastaa heitä hakemaan apua oikeasta paikasta.

– Välillä tunnen oloni riittämättömäksi. En kuitenkaan takerru vaikeisiin kohtaamisiin, vaan sen sijaan muistelen niitä lukuisia hetkiä, jolloin olen voinut olla avuksi jollekin nuorelle chatissa.

Sporttikummit – Kannustusta lasten liikkumiseen

Emilia on toiminut reilut viisi vuotta Pelastakaa Lasten sporttikummina. Emilialla on koiria, kissoja, vuohia, lampaita, ankkoja ja kaneja, joista tuli niistäkin sporttikummeja!

Eläinten hoitaminen lisää arkiliikunnan määrää melkoisesti.

sporttikummi, Emilia

Pelastakaa Lasten sporttikummitoiminnan idea on liikunnallisuus, pari tuntia kerrallaan, kerran pari kuukaudessa. Kaikenlaiset eläimet ovat oikeastaan aika ovela tapa houkutella lapsia liikkumaan.

– Jos lapsi on ollut itse innostunut vaikkapa ratsastamisesta, olemme olleet ratsastamassa ja tallilla hommissa. Eläinten hoitaminen lisää arkiliikunnan määrää melkoisesti, kertoo sporttikummi Emilia.

Emilia sanoo syntyneensä lapsista ja nuorista huolehtivaan perheeseen. Emilian vanhemmat itse ovat uskoneet aikuisten mahdollisuuksiin tukea lapsia ja nuoria, sekä siihen, että nuoret haluavat voida hyvin, kunhan on heillä joku, joka pohtii elämänmenoa yhdessä heidän kanssaan.

Valmiustoiminnan vapaaehtoiset – Auttajana hädän hetkellä

Pernilla toimii valmiustoiminnan vapaaehtoisena. Pernilla oli vapaaehtoisena vastassa Ukrainasta paenneita lapsia Helsingin Länsisatamassa keväällä 2022.

– Järjestimme lapsiystävällisen tilan satamaan, jotta lapset pääsivät leikkimään pitkän pakomatkan jälkeen, kertoo Pernilla.

Kriisitilanteessa Pelastakaa Lapset voi perustaa lapsille ja perheille viranomaisten tukena lapsiystävällisen tilan esimerkiksi evakuointikeskukseen, hätämajoitukseen tai turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen. Lapsiystävällisen tilan toiminnassa järjestön paikallisyhdistykset ja vapaaehtoiset ovat avainroolissa.

Vapaaehtoistoiminnalla pystyn tuomaan pieniä ilon hetkiä vastaanottokeskuksessa asuville lapsille.

valmiustoiminnan vapaaehtoinen, Pernilla

Tällä hetkellä Pernilla järjestää leikkiä ja askartelua Kirkkonummen vastaanottokeskuksessa asuville lapsille. 

– Vapaaehtoistoiminnalla pystyn tuomaan pieniä ilon hetkiä vastaanottokeskuksessa asuville lapsille, kertoo Pernilla.