Lapsen houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin eli grooming

Grooming tarkoittaa lapsen houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin. Tavoitteena groomingissa on kohdistaa lapseen seksuaaliväkivaltaa. 

Groomingissa aikuisen tarkoituksena on houkutella lapsi  tilanteeseen, jossa kohdistaa lapseen seksuaaliväkivaltaa joko netissä, netin ulkopuolella tai molemmissa ympäristöissä. Grooming on moniulotteinen ilmiö, joka pitää sisällään kaikki sanat ja teot, jotka groomaaja kohdistaa lapseen tai lapsen lähipiiriin. 

Grooming voi edetä nopeasti tai hitaasti

Grooming voi olla hyvinkin nopeasti etenevää viestittelyä, jossa groomaaja pyrkii saamaan lapsen toimimaan spontaanisti tilanteessa. Joissain tapauksissa voi olla kyse vain yksittäisestä yhteydenotosta tai sen yrityksestä. Grooming voi kuitenkin olla myös hitaasti etenevä prosessi. Groomaaja saattaa esimerkiksi luoda lapseen luottamuksellisen suhteen ja vähitellen ujuttaa seksuaalissävytteistä sisältöä osaksi arkipäiväistä keskustelua. 

Jos joku yrittää houkutella lasta seksuaalisiin tarkoituksiin, hän saattaa:  

  • sinnikkäästi yrittää saada lasta viestittelemään ja/tai jakamaan kuviaan 
  • lähettää lapselle paljon viestejä ja pyytää pitämään keskustelut salassa  
  • yrittää ohjata lapsen chat- tai pelialustoilta tai vastaavilta yksityisiin kanaviin  
  • kehua lapsen ulkonäköä tai kysyä, onko hän koskaan suudellut 
  • pyytää että lapsi jakaa salaisuuksia tai henkilökohtaisia tietoja, kuten osoitteen tai koulun nimen 
  • pyytää lasta olemaan yhteydessä jatkuvasti ja kertomaan, missä hän on 
  • lähettää seksuaalissävytteisiä viestejä ja/tai pornografista kuvamateriaalia 
  • uhkailla ja kiristää lasta lähettämään  seksuaalissävytteisiä kuvia itsestään  
  • uhata jakaa lapsen kuvia nettiin tai näyttää ne lapsen tutuille, jos hän ei lähetä niitä lisää  
  • uhata lasta väkivallalla 

Vastuu on aina tekijällä

Groomingia tapahtuu sekä netissä että netin ulkopuolella. Netin välityksellä tekijä voi olla yhteydessä useisiin lapsiin samanaikaisesti ja hänen voi olla helppo esiintyä anonyymisti tai valeprofiililla. Tekijä voi valehdella esimerkiksi ikänsä ja sukupuolensa. Tekijä voi myös esiintyä aikuisena ja tarjota lapselle esimerkiksi ystävyyttä, ihailua, lahjoja tai opastusta seksiin liittyvissä kysymyksissä. Groomingia voi tapahtua kaikilla netin tai sosiaalisen median alustoilla, joissa lapset viettävät aikaa.

Grooming lasten silmin -selvitys

Pelastakaa Lasten julkaisemassa Grooming lasten silmin -selvityksessä (2021) kerrotaan lasten ja nuorten kokemasta groomingista netissä.

Groomingin tunnistaminen voi olla vaikeaa

Lapsen voi olla vaikea tunnistaa groomingia tai häneen groomingin seurauksena kohdistettua seksuaaliväkivaltaa. Grooming voi esimerkiksi johtaa siihen, että aikuinen saa lapsen lähettämään itsestään alastonkuvia tai -videoita. Lapsi voi myös olla viestittelyssä aloitteellinen tai aktiivinen. Kaikki tämä voi saada lapsen kokemaan syyllisyyttä ja häpeää. Lapsi ei kuitenkaan koskaan ole syyllinen häneen kohdistettuun groomingiin tai seksuaaliväkivaltaan.

Grooming on rikos!

Alle 18-vuotiaan houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin on Suomessa laitonta (Rikoslaki 1889/39 20. luku 18 §). Aina, jos epäilee lapseen kohdistuneen groomingia, tulee siitä tehdä ilmoitus suoraan poliisille tai Nettivihjeelle.


Tutustu myös Koordinaatin julkaisemaan oppaaseen Kysy, kohtaa ja kuuntele – Opas seksuaalisen houkuttelun ja seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisyyn nuorisotyössä (pdf). Oppassa on myös Lasten suojelu ja Nettivihje -toiminnon kirjoittamia artikkeleita.

Euroopan unionin osarahoittama logo

Tämän julkaisun sisällöstä vastaa yksinomaan Pelastakaa Lapset, eikä se välttämättä vastaa Euroopan unionin näkemystä.