Lapsi tablettitietokone kädessään, taustalla aikuisen käsi, jossa puhelin.

Digitaalisen lapsuuden keskus Kidital

Lasten turvana digiarjessa

Pelastakaa Lasten digitaalisen lapsuuden keskus Kidital on lasten turvana digiarjessa. Suomen laajimpana digitaalisen lapsuuden osaamiskeskuksena Kidital kokoaa yhteen järjestömme ja kumppaniemme monipuolisen osaamisen lapsen oikeuksien toteutumiseksi digiympäristöissä.

Tarjoamme lapsille ja nuorille tukea useilla digitaalisilla alustoilla. Tuotamme ja jaamme laadukkaita materiaaleja lasten, huoltajien ja ammattilaisten käyttöön. Koulutamme lasten parissa toimivia aikuisia. Viestimme ja vaikutamme digitaaliseen toimintaympäristöön lapsen oikeuksien edistämiseksi.

Monipuolinen digitaalisen lapsuuden asiantuntijatiimimme on käytettävissäsi!

Miksi Kidital?

21 %
lapsista saa seksuaalissävytteisiä viestejä aikuiselta vähintään kerran viikossa
50 %
lapsista on nähnyt väkivaltaista tai muuten ahdistavaa sisältöä
31 %
8.–9.-luokkalaisista on kokenut kiusaamista netissä viimeisen lukukauden aikana
29 %
vanhemmista kertoo viikoittaisista digilaitteisiin liittyvistä riidoista

Kiditalin tehtävät

Kiditalissa toimii noin 20 pääasiassa digitaalisen lapsuuden parissa toimivaa Pelastakaa Lasten asiantuntijaa. Verkostoomme kuuluu lisäksi laaja joukko asiantuntijoita yliopistoista, julkishallinnosta, järjestöistä ja vastuullisista yrityksistä. Olemme osa Finnish Safer Internet Centreä (FISIC) ja Save the Children -liikkeen globaalia Safe Online Taskforcea.

Tarjoamme tukea digitaalisilla alustoilla

Netari-palvelukokonaisuudessamme kohdataan vuosittain noin 15 000 lasta ja nuorta. Koulutetut ohjaajamme tarjoavat luotettavaa seuraa ja psykososiaalista tukea useilla eri alustoilla. Otamme myös vastaan ilmoituksia groomingista, seksuaaliväkivallasta ja siitä todistavasta materiaalista Nettivihje-palvelussa.

Vahvistamme lasten verkkoturvallisuutta

Lapset kohtaavat verkossa erilaisia hyvinvointia, turvallisuutta ja oikeuksia uhkaavia ilmiöitä. Meidän tehtävämme on varmistaa, että lapsilla, vanhemmilla ja ammattilaisilla on ajantasaiset välineet ja taidot näiden uhkien ehkäisemiseen.

Edistämme lasten digitaalista hyvinvointia

Digitaaliset ympäristöt tarjoavat mahdollisuuden sosiaalisten suhteiden ylläpitoon ja luomiseen sekä mielekkääseen tekemiseen kuten pelaamiseen ja uuden oppimiseen. Joskus kuitenkin laitteiden käyttö voi olla liiallista tai muilla tavoin haitata lapsen hyvinvointia. 

Tuotamme ja jaamme tietoa

Toimintamme perustuu aina tutkittuun tietoon. Julkaisemme taajaan tuoretta tietoa ja ohjeita lasten digitaalisen elämän turvaamiseksi ja parantamiseksi. Olemme koonneet Huippula-palveluun alakouluille suunnatun, digitaalista hyvinvointia ja turvallisuutta käsittelevän materiaalipankin.

Parannamme toimintaympäristöä

Olemme aktiivisesti yhteydessä yhteiskunnallisiin ja yritysmaailman päättäjiin ja vaikuttajiin parantaaksemme lasten asemaa ja oikeuksia digitaalisissa ympäristöissä. Vaikutamme myös lainsäädäntöprosesseihin ja poliittisiin ohjelmiin kotimaassa, Euroopassa ja maailmalla.

Tule kumppaniksi

Kidital on yhteistyöalusta, jolla lasten digitaalisesta hyvinvoinnista ja turvallisuudesta kiinnostuneet toimijat yhdistävät voimansa. Pääyhteistyökumppanimme ovat Accenture, Gigantti, Microsoft ja Telia.

Jos haluat tukea osaamisellasi, taloudellisesti tai jollakin muulla tavalla vaikuttavaa työtä paremman digitaalisen lapsuuden hyväksi, olethan yhteydessä.

Ajankohtaista

Lapsi selaa älypuhelinta syksyisessä maisemassa.
Tarinat 20.9.2023

“Jos laitettaisiin systeemi, että ei pysty kirjoittaa mitään rumaa” – Lasten näkemyksiä turvallisemmasta netistä  

Digimaailmassa navigointi vaatii lapsilta uusien taitojen haltuunottoa, kuten laitteiden ja sovellusten käyttöosaamista, ymmärrystä tietoturvasta ja yksityisyysasetuksista sekä kriittistä medialukutaitoa. Netin ja digilaitteiden turvallista ja hyvinvointia tukevaa käyttöä voikin harjoitella, mutta vastuu lapsen digioikeuksien toteutumisesta ei ole lapsilla itsellään, vaan meillä aikuisilla. 

Kiditalin julkaisut

Kansikuva Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa -julkaisusta
Julkaisut 19.9.2023

Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa

Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa -julkaisussamme kerrotaan mitä harhaanjohtavalla tiedolla tarkoitetaan, miksi sitä uskotaan, ketkä sitä levittävät ja mikä suojaa disinformaation vaikutuksilta.

Kansikuva Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa -julkaisusta
Uutiset 19.9.2023

Netin täyttävät valeuutiset ja salaliittoteoriat ovat erittäin haitallisia lapsille 

Pelastakaa Lasten tuoreessa julkaisussa Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa havaitaan, että lapset ja nuoret ovat erityisen alttiita harhaanjohtavalle tiedolle, jota leviää erityisen paljon verkossa nuorten käyttämissä medioissa. Harhaanjohtavan tiedon tunnistaminen on vaikeaa lapsille ja nuorille. Monet lapset kärsivät lisääntyneen turvattomuuden tunteen vaikutuksista.

Kaksi lasta katsoo älypuhelinta maassa makoillen.
Julkaisut 8.9.2023

Opitaan digiturvallisuutta – harjoituskirja lapsille

Opitaan Digiturvallisuutta: Harjoittele Yhdessä Sannin Kanssa -opas tarjoaa lapsille monipuolista tietoa nettiturvallisuuteen liittyen. Ensisijaisesti 9–12-vuotiaille suunnattuja harjoituksia voi soveltaa oppitunneilla, pienryhmissä tai vaikkapa kotona lapsen kanssa.

Tapahtumat

Lapset istuvat sohvannurkassa ja pelaavat älypuhelimella.
Verkkovanhempainilta, Teams Luento

Perheen turvallisempi digiarki -vanhempainilta

Tervetuloa Pelastakaa Lapset ry:n Perheen turvallisempi digiarki -vanhempainiltaan! Vanhempainilta järjestetään tiistaina 26.9. klo 18:00-19:30 Teamsin välityksellä.  

Lapset istuvat sohvannurkassa ja pelaavat älypuhelimella.
Teams-platform Luento

Kidital: Online parents evening 2023

Welcome to our digital parents evening on 28.9 at 18:00-19:30 via Teams. The presentation is held in English and primarily aimed at guardians of elementary…

Nuori punaisessa hupparissa istuu tuolilla ja katsoo kännykkää
Verkkovalmennus Teams Valmennus

Digifrendien koulutus syksy 2023

Kiinnostaako verkkovapaaehtoisuus? Digifrendi-toiminnan tavoitteena on vahvistaa 15–20 -vuotiaiden nuorten jaksamista ja voimavaroja tarjoamalla heille matalan kynnyksen pitkäaikaisempaa keskustelutukea.

Yhteistyössä

Ota yhteyttä

Antti Järventaus

Kehittämispäällikkö, digitaalinen lapsuus

Tanja Simola

Kehittämispäällikkö, Nettivihje

Elina Pitkäranta

Viestinnän asiantuntija (kotimaa)