Lapsi tablettitietokone kädessään, taustalla aikuisen käsi, jossa puhelin.

Digitaalisen lapsuuden keskus Kidital

Lasten turvana digiarjessa

Pelastakaa Lasten digitaalisen lapsuuden keskus Kidital on lasten turvana digiarjessa. Suomen laajimpana digitaalisen lapsuuden osaamiskeskuksena Kidital kokoaa yhteen järjestömme ja kumppaniemme monipuolisen osaamisen lapsen oikeuksien toteutumiseksi digiympäristöissä.

Tarjoamme lapsille ja nuorille tukea useilla digitaalisilla alustoilla. Tuotamme ja jaamme laadukkaita materiaaleja lasten, huoltajien ja ammattilaisten käyttöön. Koulutamme lasten parissa toimivia aikuisia. Viestimme ja vaikutamme digitaaliseen toimintaympäristöön lapsen oikeuksien edistämiseksi.

Monipuolinen digitaalisen lapsuuden asiantuntijatiimimme on käytettävissäsi!

Miksi Kidital?

21 %
lapsista saa seksuaalissävytteisiä viestejä aikuiselta vähintään kerran viikossa
50 %
lapsista on nähnyt väkivaltaista tai muuten ahdistavaa sisältöä
31 %
8.–9.-luokkalaisista on kokenut kiusaamista netissä viimeisen lukukauden aikana
29 %
vanhemmista kertoo viikoittaisista digilaitteisiin liittyvistä riidoista

Kiditalin tehtävät

Kiditalissa toimii noin 20 pääasiassa digitaalisen lapsuuden parissa toimivaa Pelastakaa Lasten asiantuntijaa. Verkostoomme kuuluu lisäksi laaja joukko asiantuntijoita yliopistoista, julkishallinnosta, järjestöistä ja vastuullisista yrityksistä. Olemme osa Finnish Safer Internet Centreä (FISIC) ja Save the Children -liikkeen globaalia Safe Online Taskforcea.

Tarjoamme tukea digitaalisilla alustoilla

Netari-palvelukokonaisuudessamme kohdataan vuosittain noin 15 000 lasta ja nuorta. Koulutetut ohjaajamme tarjoavat luotettavaa seuraa ja psykososiaalista tukea useilla eri alustoilla. Otamme myös vastaan ilmoituksia groomingista, seksuaaliväkivallasta ja siitä todistavasta materiaalista Nettivihje-palvelussa.

Vahvistamme lasten verkkoturvallisuutta

Lapset kohtaavat verkossa erilaisia hyvinvointia, turvallisuutta ja oikeuksia uhkaavia ilmiöitä. Meidän tehtävämme on varmistaa, että lapsilla, vanhemmilla ja ammattilaisilla on ajantasaiset välineet ja taidot näiden uhkien ehkäisemiseen.

Edistämme lasten digitaalista hyvinvointia

Digitaaliset ympäristöt tarjoavat mahdollisuuden sosiaalisten suhteiden ylläpitoon ja luomiseen sekä mielekkääseen tekemiseen kuten pelaamiseen ja uuden oppimiseen. Joskus kuitenkin laitteiden käyttö voi olla liiallista tai muilla tavoin haitata lapsen hyvinvointia. 

Tuotamme ja jaamme tietoa

Toimintamme perustuu aina tutkittuun tietoon. Julkaisemme taajaan tuoretta tietoa ja ohjeita lasten digitaalisen elämän turvaamiseksi ja parantamiseksi. Olemme koonneet Huippula-palveluun alakouluille suunnatun, digitaalista hyvinvointia ja turvallisuutta käsittelevän materiaalipankin.

Parannamme toimintaympäristöä

Olemme aktiivisesti yhteydessä yhteiskunnallisiin ja yritysmaailman päättäjiin ja vaikuttajiin parantaaksemme lasten asemaa ja oikeuksia digitaalisissa ympäristöissä. Vaikutamme myös lainsäädäntöprosesseihin ja poliittisiin ohjelmiin kotimaassa, Euroopassa ja maailmalla.

Tule kumppaniksi

Kidital on yhteistyöalusta, jolla lasten digitaalisesta hyvinvoinnista ja turvallisuudesta kiinnostuneet toimijat yhdistävät voimansa. Pääyhteistyökumppanimme ovat Accenture, Gigantti, Microsoft ja Telia.

Jos haluat tukea osaamisellasi, taloudellisesti tai jollakin muulla tavalla vaikuttavaa työtä paremman digitaalisen lapsuuden hyväksi, olethan yhteydessä.

Ajankohtaista

Nuori tyttö pimeässä huoneessa katsoo kännykkää.
Tarinat 25.9.2023

Verkko näyttää synkän puolensa haavoittuvassa asemassa oleville lapsille

Jo valmiiksi heikommassa asemassa oleva lapset ja nuoret kokevat muita enemmän ikäviä tilanteita verkossa. On tärkeää huolehtia yhdessä siitä, että verkko on turvallinen paikka ihan kaikille lapsille.

Kiditalin julkaisut

Blogit 22.9.2023

6 vinkkiä: Näin suojaat nuorta harhaanjohtavan tiedon vaikutuksilta

Verkon informaatiotulvan edessä lapset ja nuoret ovat muita heikommassa asemassa, sillä he vasta harjoittelevat luotettavan tiedon tunnistamista. Siksi meidän aikuisten tehtävä on suojella lapsia ja nuoria harhaanjohtavan tiedon haitallisilta vaikutuksilta. Lue 6 vinkkiä.

Kansikuva Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa -julkaisusta
Julkaisut 19.9.2023

Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa

Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa -julkaisussamme kerrotaan mitä harhaanjohtavalla tiedolla tarkoitetaan, miksi sitä uskotaan, ketkä sitä levittävät ja mikä suojaa disinformaation vaikutuksilta.

Kansikuva Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa -julkaisusta
Uutiset 19.9.2023

Netin täyttävät valeuutiset ja salaliittoteoriat ovat erittäin haitallisia lapsille 

Pelastakaa Lasten tuoreessa julkaisussa Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa havaitaan, että lapset ja nuoret ovat erityisen alttiita harhaanjohtavalle tiedolle, jota leviää erityisen paljon verkossa nuorten käyttämissä medioissa. Harhaanjohtavan tiedon tunnistaminen on vaikeaa lapsille ja nuorille. Monet lapset kärsivät lisääntyneen turvattomuuden tunteen vaikutuksista.

Tapahtumat

Nuori punaisessa hupparissa istuu tuolilla ja katsoo kännykkää
Verkkovalmennus Teams Valmennus

Digifrendien koulutus syksy 2023

Kiinnostaako verkkovapaaehtoisuus? Digifrendi-toiminnan tavoitteena on vahvistaa 15–20 -vuotiaiden nuorten jaksamista ja voimavaroja tarjoamalla heille matalan kynnyksen pitkäaikaisempaa keskustelutukea.

Lapsi istuu penkillä ja roikottaa nallea kädessään.
Helsinki Pasilan virastokeskus, Opastinsilta 12, Helsinki / Striimi Seminaari

TUNNISTA JA TURVAA – Tutkimusten ja käytännön näkökulmia lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta

Pelastakaa Lapset ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestävät Helsingissä 15.11.2023 klo 8.30–15.30 seminaarin lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta. Seminaaria voi seurata myös striimin välityksellä.  Tervetuloa kuulemaan tutkijoiden, ammattilaisten ja…

Yhteistyössä

Ota yhteyttä

Antti Järventaus

Kehittämispäällikkö, digitaalinen lapsuus

Tanja Simola

Kehittämispäällikkö, Nettivihje

Elina Pitkäranta

Viestinnän asiantuntija (kotimaa)