Lapsi tablettitietokone kädessään, taustalla aikuisen käsi, jossa puhelin.

Digitaalisen lapsuuden keskus Kidital

Lasten turvana digiarjessa

Pelastakaa Lasten digitaalisen lapsuuden keskus Kidital on lasten turvana digiarjessa. Suomen laajimpana digitaalisen lapsuuden osaamiskeskuksena Kidital kokoaa yhteen järjestömme ja kumppaniemme monipuolisen osaamisen lapsen oikeuksien toteutumiseksi digiympäristöissä.

Tarjoamme lapsille ja nuorille tukea useilla digitaalisilla alustoilla. Tuotamme ja jaamme laadukkaita materiaaleja lasten, huoltajien ja ammattilaisten käyttöön. Koulutamme lasten parissa toimivia aikuisia. Viestimme ja vaikutamme digitaaliseen toimintaympäristöön lapsen oikeuksien edistämiseksi.

Monipuolinen digitaalisen lapsuuden asiantuntijatiimimme on käytettävissäsi!

Miksi Kidital?

21 %
lapsista saa seksuaalissävytteisiä viestejä aikuiselta vähintään kerran viikossa
50 %
lapsista on nähnyt väkivaltaista tai muuten ahdistavaa sisältöä
31 %
8.–9.-luokkalaisista on kokenut kiusaamista netissä viimeisen lukukauden aikana
29 %
vanhemmista kertoo viikoittaisista digilaitteisiin liittyvistä riidoista

Kiditalin tehtävät

Kiditalissa toimii noin 20 pääasiassa digitaalisen lapsuuden parissa toimivaa Pelastakaa Lasten asiantuntijaa. Verkostoomme kuuluu lisäksi laaja joukko asiantuntijoita yliopistoista, julkishallinnosta, järjestöistä ja vastuullisista yrityksistä. Olemme osa Finnish Safer Internet Centreä (FISIC) ja Save the Children -liikkeen globaalia Safe Online Taskforcea.

Tarjoamme tukea digitaalisilla alustoilla

Netari-palvelukokonaisuudessamme kohdataan vuosittain noin 15 000 lasta ja nuorta. Koulutetut ohjaajamme tarjoavat luotettavaa seuraa ja psykososiaalista tukea useilla eri alustoilla. Otamme myös vastaan ilmoituksia groomingista, seksuaaliväkivallasta ja siitä todistavasta materiaalista Nettivihje-palvelussa.

Vahvistamme lasten verkkoturvallisuutta

Lapset kohtaavat verkossa erilaisia hyvinvointia, turvallisuutta ja oikeuksia uhkaavia ilmiöitä. Meidän tehtävämme on varmistaa, että lapsilla, vanhemmilla ja ammattilaisilla on ajantasaiset välineet ja taidot näiden uhkien ehkäisemiseen.

Edistämme lasten digitaalista hyvinvointia

Digitaaliset ympäristöt tarjoavat mahdollisuuden sosiaalisten suhteiden ylläpitoon ja luomiseen sekä mielekkääseen tekemiseen kuten pelaamiseen ja uuden oppimiseen. Joskus kuitenkin laitteiden käyttö voi olla liiallista tai muilla tavoin haitata lapsen hyvinvointia. 

Tuotamme ja jaamme tietoa

Toimintamme perustuu aina tutkittuun tietoon. Julkaisemme taajaan tuoretta tietoa ja ohjeita lasten digitaalisen elämän turvaamiseksi ja parantamiseksi. Olemme koonneet Huippula-palveluun alakouluille suunnatun, digitaalista hyvinvointia ja turvallisuutta käsittelevän materiaalipankin.

Parannamme toimintaympäristöä

Olemme aktiivisesti yhteydessä yhteiskunnallisiin ja yritysmaailman päättäjiin ja vaikuttajiin parantaaksemme lasten asemaa ja oikeuksia digitaalisissa ympäristöissä. Vaikutamme myös lainsäädäntöprosesseihin ja poliittisiin ohjelmiin kotimaassa, Euroopassa ja maailmalla.

Tule kumppaniksi

Kidital on yhteistyöalusta, jolla lasten digitaalisesta hyvinvoinnista ja turvallisuudesta kiinnostuneet toimijat yhdistävät voimansa. Pääyhteistyökumppanimme ovat Accenture, Gigantti, Microsoft ja Telia.

Jos haluat tukea osaamisellasi, taloudellisesti tai jollakin muulla tavalla vaikuttavaa työtä paremman digitaalisen lapsuuden hyväksi, olethan yhteydessä.

Ajankohtaista

Vammainen lapsi älylaitteen äärellä
Blogit 1.12.2023

Turvalliset digiympäristöt kuuluvat jokaiselle lapselle – Kansainvälinen vammaisten päivä 3.12.  

Digitaaliset ympäristöt, kuten internet ja sosiaalinen media voivat tukea vammaisten lasten hyvinvointia ja turvallisuutta. Samanaikaisesti kyseiset ympäristöt voivat kuitenkin sisältää esteitä ja uhkia lapsille.

Kiditalin julkaisut

Vammainen lapsi älylaitteen äärellä
Blogit 1.12.2023

Turvalliset digiympäristöt kuuluvat jokaiselle lapselle – Kansainvälinen vammaisten päivä 3.12.  

Digitaaliset ympäristöt, kuten internet ja sosiaalinen media voivat tukea vammaisten lasten hyvinvointia ja turvallisuutta. Samanaikaisesti kyseiset ympäristöt voivat kuitenkin sisältää esteitä ja uhkia lapsille.

Blogit 30.11.2023

Vähemmistöviha ei voi olla trendi muiden joukossa – anti-gender-liike vaikuttaa myös nuoriin 

Ollapa nuori tässä ajassa, jossa viihde tarjoaa monenlaisille nuorille ihailua herättävää representaatiota ja samalla haastaa vähemmistöihin kohdistuvia ennakkoluuloja ja syrjiviä asenteita! Miten erilaista elämää se onkaan kuin omassa nuoruudessani.  

Blogit 17.11.2023

Estetiikkaa ja ekstremismiä TikTokissa – onko nuorilla toivoa?

Ekstremistit ovat hyödyntäneet internetiä niin tiedonvälitykseen, rekrytointiin, propagandaan kuin verkostoitumiseen jo vuosikymmenten ajan. Verkottumisen myötä organisaatioiden ja ideologisten auktoriteettien merkitys on vähentynyt. Tämän myötä ekstremismistä tulee aina arvaamattomampaa.

Tapahtumat

Digital citizenship conference banner
Scandic Park, Helsinki, FINLAND Seminaari

Nordic Digital Citizenship conference on Children's Rights in the Digital World

Save the Children is organizing a conference on December 12th to serve as a dynamic platform for cross-sectoral dialogue, collaborative innovation, and the exchange of…

Keltapipoinen tyttö katsoo kameraan ja hymyilee naisen sylissä
Suomi Teams Infotilaisuus

Infotilaisuus: tukiperhetoiminta ja sijaisvanhemmuus

Tunnin mittaisessa valtakunnallisessa infotilaisuudessa saat kattavan käsityksen tukiperhetoiminnasta ja sijaisvanhemmuudesta,

Save the Children Finland / Koskelantie 38, 00610 Helsinki, Finland Seminaari

Nordic Bi-annual learning meeting

Join us for a morning of inspiration and collaboration!   This exclusive event on December 13th is an opportunity to connect with Save the Children…

Yhteistyössä

Ota yhteyttä

Tanja Simola

Kehittämispäällikkö, Nettivihje

Elina Pitkäranta

Viestinnän asiantuntija (kotimaa)