Digitaalisen lapsuuden keskus Kidital
Digitaalisen lapsuuden keskus Kidital
Lasten turvana digiarjessa
Pelastakaa Lasten digitaalisen lapsuuden keskus Kidital on lasten turvana digiarjessa. Suomen laajimpana digitaalisen lapsuuden osaamiskeskuksena Kidital kokoaa yhteen järjestömme ja kumppaniemme monipuolisen osaamisen lapsen oikeuksien toteutumiseksi digiympäristöissä.
Tarjoamme lapsille ja nuorille tukea useilla digitaalisilla alustoilla. Tuotamme ja jaamme laadukkaita materiaaleja lasten, huoltajien ja ammattilaisten käyttöön. Koulutamme lasten parissa toimivia aikuisia. Viestimme ja vaikutamme digitaaliseen toimintaympäristöön lapsen oikeuksien edistämiseksi.
Monipuolinen digitaalisen lapsuuden asiantuntijatiimimme on käytettävissäsi!
Miksi Kidital?
Kiditalin tehtävät
Kiditalissa toimii noin 20 pääasiassa digitaalisen lapsuuden parissa toimivaa Pelastakaa Lasten asiantuntijaa. Verkostoomme kuuluu lisäksi laaja joukko asiantuntijoita yliopistoista, julkishallinnosta, järjestöistä ja vastuullisista yrityksistä. Olemme osa Finnish Safer Internet Centreä (FISIC) ja Save the Children -liikkeen globaalia Safe Online Taskforcea.
Tarjoamme tukea digitaalisilla alustoilla
Netari-palvelukokonaisuudessamme kohdataan vuosittain noin 15 000 lasta ja nuorta. Koulutetut ohjaajamme tarjoavat luotettavaa seuraa ja psykososiaalista tukea useilla eri alustoilla. Otamme myös vastaan ilmoituksia groomingista, seksuaaliväkivallasta ja siitä todistavasta materiaalista Nettivihje-palvelussa.
Vahvistamme lasten verkkoturvallisuutta
Lapset kohtaavat verkossa erilaisia hyvinvointia, turvallisuutta ja oikeuksia uhkaavia ilmiöitä. Meidän tehtävämme on varmistaa, että lapsilla, vanhemmilla ja ammattilaisilla on ajantasaiset välineet ja taidot näiden uhkien ehkäisemiseen.
Edistämme lasten digitaalista hyvinvointia
Digitaaliset ympäristöt tarjoavat mahdollisuuden sosiaalisten suhteiden ylläpitoon ja luomiseen sekä mielekkääseen tekemiseen kuten pelaamiseen ja uuden oppimiseen. Joskus kuitenkin laitteiden käyttö voi olla liiallista tai muilla tavoin haitata lapsen hyvinvointia.
Tuotamme ja jaamme tietoa
Toimintamme perustuu aina tutkittuun tietoon. Julkaisemme taajaan tuoretta tietoa ja ohjeita lasten digitaalisen elämän turvaamiseksi ja parantamiseksi. Olemme koonneet Huippula-palveluun alakouluille suunnatun, digitaalista hyvinvointia ja turvallisuutta käsittelevän materiaalipankin.
Parannamme toimintaympäristöä
Olemme aktiivisesti yhteydessä yhteiskunnallisiin ja yritysmaailman päättäjiin ja vaikuttajiin parantaaksemme lasten asemaa ja oikeuksia digitaalisissa ympäristöissä. Vaikutamme myös lainsäädäntöprosesseihin ja poliittisiin ohjelmiin kotimaassa, Euroopassa ja maailmalla.
Tule kumppaniksi
Kidital on yhteistyöalusta, jolla lasten digitaalisesta hyvinvoinnista ja turvallisuudesta kiinnostuneet toimijat yhdistävät voimansa. Pääyhteistyökumppanimme ovat Accenture, Gigantti, Microsoft ja Telia.
Jos haluat tukea osaamisellasi, taloudellisesti tai jollakin muulla tavalla vaikuttavaa työtä paremman digitaalisen lapsuuden hyväksi, olethan yhteydessä.
Ajankohtaista
Lausunto koskien hallituksen esitystä tekoälyasetuksen toimeenpanoa koskevaksi lainsäädännöksi
Pelastakaa Lapset on antanut 4.12.2024 lausunnon koskien hallituksen esitystä tekoälyasetuksen toimeenpanoa koskevaksi lainsäädännöksi. Hallituksen esitysluonnos käsittelee EU:n tekoälyasetuksen ((EU) 2024/1689) implementointia kansalliseen lainsäädäntöön. Pelastakaa Lapset toteaa lausunnossaan, että lapsen oikeudet yksityisyyteen ja siihen liittyvät kysymykset, kuten myös muut lapsen oikeudet, tulisi huomioida uudessa lainsäädännössä. Tekoälyjärjestelmien valvonnassa ja riskikartoituksessa yksi keskeinen ohjaava tarkastelu tulisi olla lapsivaikutusten arviointi.…
Kiditalin julkaisut
SANAT LUOVAT TODELLISUUTTA – Ohjeita lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta kertomiseen
Tämän oppaan avulla haluamme auttaa toimittajia kertomaan lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta lapsen oikeuksia kunnioittavalla tavalla.
Selvitys arabiankielisten perheiden digiarjesta Suomessa
Selvitimme Suomessa asuvien arabiankielisten vanhempien näkemyksistä lastensa digitaalisesta hyvinvoinnista, turvallisuudesta sekä heidän tiedon ja tuen tarpeistaan. Selvitys antaa arvokasta tietoa erityisesti arabiankielisten perheiden parissa työskenteleville ammattilaisille.
Miten suojella lasta verkossa -opas arabian kielellä
Arabiankielinen Miten suojella lasta verkossa -opas tarjoaa arabiankielisille vanhemmille ja kasvattajille luotettavaa tietoa verkon vaaranpaikoista sekä keinoja lapsen turvallisuuden tukemiseen.
Tapahtumat
Yhteistyössä
Ota yhteyttä
Anna-Maija Ohlsson
Kehittämispäällikkö, digitaalinen lapsuus
Elina Pitkäranta
Viestinnän asiantuntija (kotimaa)