Huippula-palvelu Huippula-palvelu

Huippula-palvelu

Huippula –vauhtia ja eväitä lasten hyvään digielämään!

Huippula on Pelastakaa Lasten tarjoama ilmainen palvelu viidesluokkalaisten digiturvataitojen vahvistamiseksi.  

Seikkailu Huippulassa vahvistaa oppilaiden taitoja toimia digitaalisen arjen erilaisissa tilanteissa. Opettajalle palvelu tarjoaa näkymän oman luokan osaamiseen ja suosituksia, joilla paikata sen puutteita. Käytännöllisistä materiaaleista hyötyvät myös digitaalisen arjen aallokossa navigoivat huoltajat.

Digitaalisuus on tuonut lasten elämään uusia mahdollisuuksia, mutta myös uhkia. Lapset sekä heidän elämässään olevat aikuiset tarvitsevat ajantasaista tietoa verkon hyvinvointivaikutuksista, riskeistä sekä mahdollisuuksista pitää itsestään verkkoympäristöissäkin hyvää huolta. Tarvitsemme kattavaa ja päivittyvää tietoa lasten osaamisesta digitaalisen hyvinvoinnista ja turvallisuudesta.

Ratkaisuna tähän tarjoamme kaikille Suomen viidesluokkalaisille Huippula-palvelun. Huippulan interaktiivisessa kyselyssä suloiset eläinhahmot Timma ja Vili johdattavat lapset matkalle digielämän keskeisten kysymysten äärelle. Teemoina ovat tasapainoinen digiarki, osallisuus ja vuorovaikutus, digiturvallisuus sekä kriittinen medialukutaito.

Huippulan kyselyssä oppilaat kuvaavat toimintaansa erilaisissa tilanteissa ja vastauksista piirtyy kuva heidän osaamisestaan. Sen perusteella opettaja saa suosituksia tuntisuunnitelmista ja lisämateriaaleista oppilaiden taitojen vahvistamiseen.

Kyselyn data antaa kuvan oppilaiden valtakunnallisesta osaamistasosta digihyvinvoinnin ja turvallisuuden kysymyksissä. Tätä tietoa voidaan hyödyntää opetuksen suunnittelussa ja päätöksenteossa.

Huippulan tavoitteena on kaikkiaan 90 000 viidesluokkalaisen digitaitojen vahvistaminen vuoden 2025 loppuun mennessä. Palvelu on kouluille maksuton ja saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi. Toivomme, että jatkossa palvelua voisi hyödyntää myös kansainvälisesti.

Huippula löytyy suomeksi osoitteesta: huippula.fi ja ruotsiksi nimellä Toppen osoitteesta: toppen.fi.

Huippula on helppo, hauska ja turvallinen tapa vahvistaa lasten digitaalisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden välttämättömiä taitoja.

Pääyhteistyökumppaneita Huippulassa ovat Opetushallitus, Accenture, Gigantti, Microsoft ja Telia. Huippulan kehitystyötä ovat tukemassa Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö, Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA), Brita Maria Renlundin muistosäätiö ja Google-säätiö. Asiantuntijakumppaneina mukana ovat Edita, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Mediakasvatusseura.

Huippula on osa Pelastakaa Lasten digitaalisen lapsuuden osaamiskeskus Kiditalin toimintaa.

HALUATKO MUKAAN? Haemme kumppaneita mukaan Huippulan kehittämistyöhön. Onko organisaatiosi kiinnostunut yhteistyöstä tai Huippulan toiminnan tukemisesta?

Ole rohkeasti meihin yhteydessä, niin jutellaan lisää! 

Ota yhteyttä

Laura Sillanpää
tiimivastaava, digitaalinen hyvinvointi
p. 050 438 7413
etunimi.sukunimi@pelastakaalapset.fi

Sophie Feldt
planerare, Huippula-Toppen
p. 050 433 8916
etunimi.sukunimi@pelastakaalapset.fi