Kuvassa henkilö ja koira kävelyllä metsässä.

Riannan tarina: kummikodit toivat uusia ystäviä, oppeja ja toisen kodin

Kummikodit voivat tuoda elämään niin uusia ihmisiä kuin helpotusta arkeen. Rianna asteli ensimmäiseen kummikotiinsa ollessaan kolmannella luokalla. Nyt 17-vuotiaana hän haluaa kertoa, millaisia asioita kummikotitoiminta on tuonut mukanaan.

“Aloitin käymään ensimmäisessä kummikodissani ollessani noin 8- tai 9-vuotias. Vierailin perheen luona tasaisesti kuukausittain aina 12-vuotiaaksi asti. Sitten kuudennella luokalla vaihdoin nykyiseen kummikotiin. Ensin vietin sielläkin aikaa säännöllisemmin, viikonloppuisin ja lomilla, nyt ammattikoulun tuoman välimatkan myötä harvemmin. 

Minulla on molemmista kummikodeistani erittäin lämpimiä muistoja, ja olemme tehneet niissä asioita laidasta laitaan. Muun muassa ulkoilua, pelailua ja ratsastamista. Nykyisessä kummikodissani on aina ollut koiria, joiden kanssa olen päässyt uusien harrastuksien pariin. Esimerkiksi Leia-nimisen koiran kanssa kävimme agility-leirillä sekä näyttelyissä. Ne ovat olleet isoja juttuja.  Vuosi sitten taisimme sijoittua Dara-koiran kanssa kolmanneksi. 

Kummikotiartikkelia varten haastateltu henkilö ja koira koiranäyttelyssä.
Kummikotitoiminnan kautta Rianna on päässyt kokeilemaan uusia aktiviteetteja, kuten harrastukset koirien parissa.

“Sillä tavoin kummikodit tukevat arkea paljon, etenkin jos perheessä on useita lapsia.”

Rianna

Kummikoti tuo uusia näkemyksiä

Tämä on ollut hieno kokemus. Olen oppinut paljon elämästäni, saanut uusia ystäviä sekä näkemystä siitä, miten monella tapaa asioita voi toteuttaa. 

Perheeseeni kuuluu vain minä ja äitini, joten vierailujeni aikana hänkin on päässyt hengähtämään. Sillä tavoin kummikodit tukevat arkea paljon, etenkin jos perheessä on useita lapsia. Kotonakin arki helpottui, kun lapsena pystyin opettelemaan tärkeitä taitoja myös oman kodin ulkopuolella.  

Kummikotiartikkelia varten haastateltu henkilö koiran kanssa talvella jäällä.
Rianna ja kummikotiperheen koirat ulkoilemassa.

Jos jotkut pohtivat toimintaan mukaan lähtemistä, toteaisin heille, että tämä on tosi hyvä juttu. Vaikka aluksi uudessa ympäristössä käyminen saattaa jännittää, siihen tottuu. Esimerkiksi nykyinen kummikotini sijaitsee maalla, ja minusta tuntuu, että olen oppinut kasvamaan maalaisympäristöön. On ollut ihanaa, kun ei ole aina tarvinnut viettää aikaa samoissa kotiympyröissä. 

Uskon myös, että lapselle tai nuorelle tekee hyvää, kun voi hieman irrottautua äidistä ja alkaa itsenäistymään. Siinä kasvaa ihmisenä, kun on täytynyt itse uskaltaa tutustua uusiin ihmisiin.  

“Ajan saatossa kummikodin perheestä tulee itselle kuin toinen koti ja perhe.”

Rianna

Ajattelen, että kummikodit antavat paljon sekä itselle että muille. Ajan saatossa kummikodin perheestä tulee itselle kuin toinen koti ja perhe. Vaikka lopettaisin käymästä perheen luona, tulen olemaan heihin yhteydessä pitkälle tulevaisuuteen. Yhteys ei siis katkea, vaikka vierailut harvenisivat.” 

Teksti: Sini Mari Karhu

Kuvat: Riannan kotialbumi


Pienelläkin ulkopuolisella avulla on suuri vaikutus lasten hyvinvointiin ja vanhempien jaksamiseen. 

Kummikodit ovat vapaaehtoisia aikuisia tai lapsiperheitä, jotka haluavat tukea perheitä ja heidän lapsiaan. Lapset vierailevat kummikodissa 1–3 päivää kuukaudessa, usein miten viikonloppuisin, mutta vierailuja voi olla myös viikolla.  

Kummikotina ei tarvita erityisiä taitoja vaan yhdessä oleminen ja tekeminen on lapselle tärkeintä. Kummikodiksi voi ryhtyä täysi-ikäiset yksin elävät, pariskunnat tai perheet. 

Kiinnostuitko? Lue lisää toiminnasta.