Tyttö kännykkä kädessä

”Paljosta yksin olemisesta tulee lopulta yksinäinen olo”

Eräänä erityisen yksinäisenä hetkenä Weera alkoi hakea netistä jotain. Ei hän oikein itsekään tiennyt tarkalleen, että mitä. Epämääräisesti hän toivoi löytävänsä jonkun juttukaverin lievittämään yksinäisyyttä.

”Asun maaseudulla. On täällä ihmisiä, mutta ei oikein itselle kavereita. Siksi selaan paljon nettiä. Yhtenä iltana halusin vain löytää jotain seuraa”, Weera muistelee.  

Sattumalta hän löysi Pelastakaa Lasten verkkonuorisotalo Netari WA Whatsapp-palvelun.

”Nyt jälkeenpäin tuntuu oikeastaan hyvältä, ettei tullut vastaan vaan jotain juttuseuraa.”

Weera kertoo, että siitä illasta tuli erilainen kuin aiemmista illoista, mukava. Sinä iltana ajatukset eivät pyörineet yksinäisyyden ympärillä. Hän oli löytänyt turvallisen palvelun, joka on tarkoitettu 15–20-vuotiaille nuorille juuri niitä hetkiä varten, jolloin on tarve saada jutella jollekin ja samalla luotettavalle tyypille.

”Tiesin, että voin olla varma, että juttelumme on luottamuksellista, eikä minun asioistani puhuta muille.”

Illoista tuli kivoja

”Aluksi kirjoitin Netarin Whatsappiin joka ilta”

Netarin WA-palvelu on auki arki-iltaisin. Puhelimen päässä on aina tavattavissa aikuinen juttukaveri.

”Alkuun viestittelytilanne jännitti minua. Tuntui vaikealta löytää mitään sanottava. Olihan siellä joka tapauksessa vieras ihminen. Puhuin usein hevosista.”

Weera opiskelee eläintenhoitajaksi ja viihtyy etenkin hevosten parissa. Eläimiä hän ei jännitä. Ihmisiä kyllä. Eläimiin hän kokee saavansa yhteyden, eivätkä hevoset mieti toisten vikoja, vaan sitä, onko ihminen ystävällinen ja reilu.

”Pidän siitä rauhasta, jota hevosten äärellä koen.”

”Hyvin voin sanoa muille nuorille, ettei ainakaan kannata jäädä huonoissa tunnelmissa pelkästään olemaan itsensä seurassa.” - Weera

Koulu alkoi sujua helpommin

Kevyempi ja luottavaisempi mieli helpottaa kaikkien asioiden hoitamista. Saman totesi Weera.

“Juttutuokiot Netarin WA:ssa auttoivat myös koulunkäynnin sujumista, kun mieli keventyi.”

Tutustuttuaan verkkonuorisotalo Netariin paremmin Weera kysyi Netarin kautta myös digifrendiä, henkilökohtaista juttukaveria, henkilökohtaisempien asioiden pohtimiseen.

”Digifrendilläkin oli lemmikki. Ihmisten, jotka pitävät eläimistä, on helppo puhua niistä. Eläimistä puhumisen kautta minulle ja digifrendille syntyi yhteys. Sen jälkeen oli helppo puhua omistakin asioista.”

”Sovimme heti ensimmäisellä tekstailukerralla, milloin ollaan taas yhteydessä. Toivoin, että pidetään yhteyttä kerran viikossa. Digifrendi-toiminnassa juttukertoja on kymmenen. Minusta vain kymmenen, koska pidin paljon niistä hetkistä.”

Kyky kuunnella on tärkeä

Weera muistelee olleensa tuolloin masentunut, ja olo oli monin tavoin epämukava. Netarin ihmiset osasivat kuunnella ja kysyä.

”Minua auttoi, kun tiesin, että ensi viikolla tapaan saman juttukaverin uudestaan. Oli jotenkin turvallisempi olo, kun tiesin, milloin voin taas viestitellä digifrendin kanssa.”

Juttutuokiot Digifrendin ja Netarin WA-palvelun kanssa auttoivat Weeraa jaksamaan opiskelujen parissa.  

”Joskus, kun on alakuloinen olo, on vaikeampi kiinnostua koulusta, vaikka pidänkin opiskelusta. Olen edelleen yhteydessä Netarin WA-palveluun.”

”Hyvin voin sanoa muille nuorille, ettei ainakaan kannata jäädä huonoissa tunnelmissa pelkästään olemaan itsensä seurassa. Aikuisen ihmisen kanssa ajatusten vaihtaminen selkeyttää omia ajatuksia. Netarin ihmiset osaavat kuunnella ja kysyä.”

Moni hakee apua

Vuonna 2023 Netari WA -palveluun tulleista yhteydenotoista 35 % liittyi ahdistukseen ja yleiseen pahaan oloon. Nuorten ahdistuneisuus on lisääntynyt ja se näkyy kaikissa Pelastakaa Lasten ylläpitämissä verkkonuorisotalo Netarin palveluissa.


Teksti Raili Mykkänen Kuvat Tuuli Nikki

Pelastakaa Lasten ylläpitämä Netari on Suomen suurin nettinuorisotalo. Se on ollut nuorten tukena jo vuodesta 2004. Netarissa – kuten muissakin nuorisotaloissa – työskentelee koulutettuja nuorisotyön ammattilaisia. Yhteistyökuntien nuorisotyöntekijöiden lisäksi Netarissa toimii myös Pelastakaa Lasten työntekijöitä ja koulutettuja vapaaehtoisia aikuisia. Netarilla on ryhmämuotoista toimintaa Twitchissä, Minecraftissä, Momiossa ja Discordissa ja mahdollisuus kahdenkeskiseen jutteluun esimerkiksi WhatsAppissa.