Maailman mielenterveyspäivänä Pelastakaa Lapset varoittaa Afganistanin olevan katastrofin edessä talouskriisin ja vuosikymmeniä jatkuneiden väkivaltaisuuksien vaikuttaessa lasten henkiseen ja psykososiaaliseen hyvinvointiin. Maassa vain joka neljäs lapsi ja aikuinen saa tarvitsemaansa hoitoa ja tukea.
Afganistanissa lapset ovat jatkuvan henkisen ja psyykkisen paineen alla. Monet menevät nukkumaan nälkäisenä ilta toisensa jälkeen ja jättävät koulun kesken mennäkseen töihin ja elättääkseen perhettään. Puutteellisen terveydenhuollon seurauksena moni on menettänyt läheisiään ja lapsilla on hyvin vähän toivoa tulevaisuudesta.
Afganistanissa arvioidaan lähes 4,5 miljoonan lapsen ja aikuisen olevan mielenterveydellisen ja psykososiaalisen tuen tarpeessa. Vain joka neljäs heistä on uusien tietojen mukaan päässyt palveluihin ja hoitoon.
Pelastakaa Lasten elokuussa julkaistussa raportissa todettiin, että joka neljäs tyttö osoittaa masennuksen tai ahdistuneisuuden merkkejä. Kaksi kolmasosaa selvitykseen osallistuneista lapsista kertoi negatiivisista tuntemuksista, kuten huolesta, surusta tai vihasta. Vanhemmat ovat kertoneet havainneensa lastensa käytöksessä muutoksia, kuten hallitsematonta itkua, painajaisia, aggressiivisuutta ja itsensä vahingoittamista.
Suurin osa tukea tarvitsevista lapsista ja aikuisista ei saa psykososiaalisia palveluita, koska näitä ei ole tarjolla heidän yhteisöissään. Afganistanin terveydenhuolto ja lastensuojelu ovat pitkään olleet alimitoitetut, ja palveluyksiköissä ei ole riittävästi pätevää henkilöstöä ja muita resursseja. Perheillä on myös vaikeuksia maksaa hoidosta ja matkoista.
Vaikka tilanne Afganistanissa on rauhoittunut viimeisen vuoden aikana, kohtaavat lapset edelleen väkivaltaa. Monet menettävät yhä läheisiään ja ovat itse alttiina tuhoisille hyökkäyksille, jotka kohdistuvat myös opiskelijoihin ja oppilaitoksiin.
Talebanin asettamat rajoitukset ovat vaikuttaneet lasten ja erityisesti tyttöjen mielenterveyteen. Rajoitusten myötä moni tyttö jää koulutuksen ulkopuolelle, ei voi seurustella, käydä puistossa tai kaupassa. Talouskriisi on pakottanut useat tytöt varhaiseen avioliittoon, koska heidän vanhempansa tarvitsevat rahaa perheen muiden lasten ruokkimiseen.
Rahima*, 17, menestyi opinnoissaan ja rakasti käydä koulua ennen kuin hänen vanhempansa joutuivat sopimaan hänen kihlauksestaan vanhemman miehen kanssa. Perheen taloudellinen tilanne oli hyvin vaikea ja ruoasta oli jatkuva pula. Äiti Marzia* oli jo aiemmin menettänyt viisi vauvaa, koska perheellä ei ollut varaa terveydenhuoltoon. Pian kihlauksen jälkeen Rahima keskeytti koulun ja lakkasi puhumasta perheelleen ja ystävilleen.
– Ennen kihlausta hän oli täysin terve, hän hoiti kaikki tehtävänsä hyvin ja oli kiinnostunut elämästä. Kihlauksen jälkeen kaikki muuttui… hän irtautui elämästä ja koulusta ja riiteli sisarustensa kanssa. Kun kysyin häneltä koulusta, hän löi päätään jatkuvasti seinään ja sitten hänelle tuli päänsärkyä, kertoo Marzia.
Pelastakaa Lasten työntekijä Rasheeda kertoo, että Rahima itki jatkuvasti ja löi itseään. Rasheeda tarjosi tytölle psykososiaalista tukea ja rohkaisi häntä palaamaan kouluun. Rasheeda neuvotteli myös perheiden kanssa avioliiton lykkäämisestä, kunnes tyttö olisi täysi-ikäinen ja päättänyt opintonsa.
– Tunsin olevani eksyksissä ja koin paineita joka puolelta – konflikti ja painostus perheeni taholta – enkä uskonut voivani jatkaa koulutustani. Nyt olen hitaasti paranemassa, ja tämä on tapahtunut Pelastakaa Lasten tuen ansiosta. Rasheeda on kuin opettajani, ja hän on auttanut minua paljon.
– Pelastakaa Lapset on äärimmäisen huolissaan siitä, että tukiverkostoja ja psykososiaalisia palveluita, joiden pitäisi auttaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevia lapsia, ei yksinkertaisesti ole saatavilla useimmissa Afganistanin yhteisöissä. Jos lapset eivät saa heidän tarvitsemaansa tukea ja hoitoa, tämä voi johtaa pitkäaikaisiin terveydellisiin ja psyykkisiin vaikeuksiin. Nämä pitkän aikavälin seuraukset voivat pahentaa ja ylläpitää konflikteja sekä köyhyyden kierrettä ja vahvistaa epävakautta perheissä ja yhteisöissä, sanoo Pelastakaa Lasten Afganistanin virkaa tekevä maajohtaja Nora Hassanien.
Maailman mielenterveyspäivänä Pelastakaa Lapset kehottaa kansainvälistä yhteisöä varmistamaan Afganistaniin riittävän humanitaarisen avun, jotta perheet selviytyisivät vaikeuksien yli. Resursseja on myös kohdistettava pitkäaikaiseen työhön mielenterveyden ja psykososiaalisen tuen palveluiden vahvistamiseksi. Afganistanin lasten, ja heidän maansa tulevaisuus riippuu siitä.
Afganistanissa Pelastakaa Lapset tarjoaa muun muassa ulkoministeriön ja suomalaisten lahjoittajien tuella kriittisesti tarvittavaa mielenterveydellistä ja psykososiaalista tukea lapsille. Järjestö jakaa myös käteisapua, jotta perheet eivät joutuisi turvautumaan epätoivoisiin selviytymiskeinoihin, kuten lapsiavioliittoihin.
*Nimet muutettu henkilöllisyyden suojaamiseksi
Pelastakaa Lapset on toiminut Afganistanissa vuodesta 1976, myös konfliktien, vallanvaihtojen ja luonnonkatastrofien aikana. Järjestöllä on käynnissä ohjelmia yhdeksässä maakunnassa ja toimii lisäksi yhteistyökumppaniensa kautta kuudessa muussa maakunnassa. Syyskuusta 2021 lähtien Pelastakaa Lapset on tavoittanut yli 3 miljoonaa ihmistä, joista 1,7 miljoonaa on lapsia.