Tule sijaisvanhemmaksi

Tule sijaisvanhemmaksi

Lapsen arvoinen tehtävä – anna lapselle turvallinen koti

Sijaisvanhempana annat huostaanotetulle lapselle tai nuorelle mahdollisuuden turvalliseen lapsuuteen. Sinun ei kuitenkaan tarvitse tehdä tätä yksin, vaan me tuemme sinua kaikissa tilanteissa.

Kuka voi ryhtyä sijaisvanhemmaksi?

  • sijaisvanhemmaksi voi ryhtyä tavallinen aikuinen, jolla on kiinnostusta ja halua tarjota lapselle koti ja perhe lyhyt- tai pidempiaikaisesti.
  • sijaiskodin voi tarjota niin lapsiperhe kuin lapseton pariskunta. Myös yksin asuva aikuinen voi toimia sijaisvanhempana. 
  • sijaisvanhemman elämäntilanteen tulee olla tasapainoinen, sillä lapset tarvitsevat elämäänsä paljon tukea, luotettavia ihmissuhteita ja pysyvyyttä.

Miksi sijaisvanhempia tarvitaan?

  • sijaisvanhempia tarvitaan jatkuvasti lisää; Suomessa on lähes 19 000 lasta, jotka tarvitset kodin ulkopuolista hoivaa ja huolenpitoa.
  • lastensuojelulain mukaan perhehoito eli sijaisvanhemmuus on sijaishuollon ensisijainen hoitomuoto lastenkotien sijaan.
  • perhehoidon tavoitteena on löytää lapselle hänen yksilöllisiä tarpeitaan vastaava sijaisperhe sekä tukea lasta ja sijaisperhettä kaikissa tilanteissa.

Miten voin ryhtyä sijaisvanhemmaksi?

  • kaikki sijaisvanhemmuutta harkitsevat käyvät PRIDE -valmennuksen, joita järjestetään ryhmä- tai perhekohtaisesti ympäri Suomen.
  • valmennuksen jälkeen osallistujat voivat tehdä tietoisen päätöksen ryhtymisestään sijaisvanhemmaksi.
  • valmennuksen avulla varmistetaan, että jokainen sijaisperhettä tarvitseva lapsi pääsee hänen tarpeita vastaavaan perheeseen.

Sijaisvanhemmuus ei vaadi erityistä koulutustaustaa tai erikoiskykyjä. Tärkeää on tarjota lapselle tavallista ja turvallista perhe-elämän arkea kasvun ja kehityksen tueksi.

Jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää sijaisvanhemmuudesta, ota yhteyttä tai osallistu tukiperhetoiminnan ja sijaisvanhemmuuden infotilaisuuteen!

Katso tulevat valmennukset

Ole yhteydessä – kerromme mielellämme lisää!

Saat lisätietoa sijaisvanhemmuudesta täyttämällä alla olevan lomakkeen tai ilmoittaudu mukaan 19. päivä huhtikuuta etänä järjestettävään valtakunnalliseen infotilaisuuteen!

Haluan lisätietoa sijaisvanhemmuudesta

Lottovoittona oma perhe ❤

Satu huostaanotettiin, kun hän oli 4-vuotias. Nyt hän toimii itse sijaisvanhempana ja tarjoaa lapsille turvallisen kodin.

Tämä on hänen tarinansa.

Sijaisäidin tarina ❤

”Täytyy muistaa että sijaisvanhemmat ovat vain ihmisiä eikä meillä tarvitse olla mitään superkykyjä”.

Lue kysymys ja vastaus -haastattelu lähes 20 vuotta sijaisvanhempana toimineen Tainan kokemuksista sijaisvanhemmuudesta.

Tiesitkö, että Pelastakaa Lapset on perhehoidon pitkäaikaisin osaaja