Pelastakaa Lapset -järjestön tuoreen arvion mukaan yli 2 miljoonaa vauvaa on syntynyt 18 kuukautta kestäneen tuhoisan konfliktin aikana Sudanissa. Heistä jokainen on vaarassa, koska maan terveydenhuoltojärjestelmä on tuhoutunut ja nälkä on kriisitasolla.
Arvio perustuu YK:n tuoreisiin tietoihin, joiden mukaan Sudanissa syntyy noin 1,3 miljoonaa vauvaa vuonna 2024, sekä Pelastakaa Lasten arvioon konfliktin ensimmäisestä vuodesta. On arvioitu, että Sudanissa, jossa on noin 50 miljoonaa asukasta, syntyy keskimäärin noin 4 000 vauvaa joka päivä.
Viime vuoden huhtikuun 15. päivänä alkanut väkivaltainen konflikti on tehnyt terveydenhuollon tarjoamisesta yhä haastavampaa. Mukaan luetaan lisääntymisterveys ja vastasyntyneiden hoito. Äidit ja lapset ovat vaarassa saada komplikaatioita, joilla voi olla elinikäisiä ja jopa kuolemaan johtavia seurauksia.
Jopa 80 prosenttia sairaaloista on suljettu pahiten kärsineillä alueilla, ja kahdella kolmesta ihmisestä ei ole mahdollisuutta saada keskeisiä terveyspalveluja. Lääkintähenkilökunnasta, tarvikkeista, puhtaasta vedestä ja sähköstä on pulaa. Lääkintähenkilökunta, -kuljetukset ja -tilat ovat usein hyökkäyksen kohteena.
Lapsen elämän ensimmäisiin 28 päivään liittyy suurin kuolemanriski. Se on vaarallisin ajanjakso myös vastasyntyneen äidille. Jo ennen sotaa Sudanin äitiyskuolleisuusluku oli YK:n mukaan yksi maailman korkeimmista.
YK:n terveysjärjestö (WHO) on todennut yli 100 hyökkäystä terveydenhuoltoa vastaan Sudanissa konfliktin alkamisen jälkeen, ja sen mukaan tämä luku on suuresti aliarvioitu. YK:n terveysjärjestö tuomitsi äskettäin Pohjois-Darfurissa sijaitsevan El Fasherin ainoaan synnytyssairaalaan kohdistuneen hyökkäyksen, ja Sudanin suurin synnytyssairaala Khartumissa on ollut poissa käytöstä konfliktin vuoksi vuodesta 2023 lähtien. Se suljettiin jälleen elokuussa, päivä uudelleen avaamisen jälkeen.
Amar Osman*, kuuden lapsen isä, työskentelee El Fasherissa lastensuojelutyöntekijänä. Hänen nuorin lapsensa syntyi sodan alkamispäivänä tulituksen alla. Aikaisemmin tänä vuonna hän teki vaikean päätöksen lähettää vaimonsa ja lapsensa pois El Fasherista heidän turvallisuutensa vuoksi.
”Vaimoni synnytti nuorimman lapsemme, tyttövauvan, sinä päivänä, kun sota alkoi neljältä iltapäivällä. Taistelut olivat juuri saavuttaneet El Fasherin ja kaikki olivat liikkeellä. Lääkintähenkilökunta pyysi meitä evakuoimaan sairaalan, koska se oli kohteena. Pakenimme vaimoni ja vastasyntyneen vauvamme kanssa sairaalasta. Kun pääsimme kotiin, löysin lapseni kauhuissaan tätinsä hoivissa. Lasten täti oli suojellut heitä pommitukselta piilottamalla heidät keittiöön.”
Vauvoihin ja heidän äiteihinsä kohdistuvia riskejä ovat lisänneet korkeat nälkä- ja aliravitsemusluvut. Yli puolet Sudanin väestöstä eli 25,6 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä kriisitasolla tai sitä pahemmin, ja joka neljäs eli 8,5 miljoonaa ihmistä on nälänhädän partaalla tai kärsii nälänhädän kaltaisista olosuhteista.
Aliravittujen äitien synnyttämillä lapsilla on suurempi riski sikiön kasvun hidastumiseen, mikä puolestaan heikentää myöhempää terveydentilaa ja lisää vastasyntyneiden kuolleisuutta.
Pelastakaa Lasten väliaikainen Sudanin maajohtaja Mohamed Abdiladif sanoi:
”Juuri nyt vauvat syntyvät Sudanissa painajaiseen yhdessä maailman pahimmista humanitaarisista katastrofeista. Koska 80 prosenttia terveydenhuoltolaitoksista on suljettu romahtavan terveydenhuoltojärjestelmän vuoksi, monet raskaana olevat naiset synnyttävät ilman heidän ja lastensa tarvitsemaa hengenpelastavaa hoitoa. Ruokakriisin takia äidit jäävät vaille tarvitsemaansa ravintoa raskauden ja synnytyksen aikana, millä on vaarallisia ja peruuttamattomia seurauksia heidän lastensa selviytymiselle, kasvulle ja oppimiselle.”
Pelastakaa Lapset vaatii kansainvälistä yhteisöä ryhtymään kiireellisiin poliittisiin toimiin kriisin ratkaisemiseksi. Alueella on saatava välitön tulitauko ja pysyvää rauhansopimusta on edistettävä päättäväisesti. Terveydenhuoltojärjestelmää on vahvistettava lisärahoituksella.
YK:n koordinoimasta 2,7 miljardin dollarin Sudania koskevasta humanitaarisesta rahoitussuunnitelmasta on rahoitettu vain 51 prosenttia, kun taas terveydenhuolto-ohjelmille on myönnetty rahoitusta alle puolet (47 prosenttia).
Pelastakaa Lapset on työskennellyt Sudanissa vuodesta 1983 lähtien, ja tällä hetkellä se tukee lapsia ja heidän perheitään eri puolilla Sudania tarjoamalla terveydenhuoltoa, ravitsemusta, koulutusta, ruokaturvaa ja toimeentulotukea. Pelastakaa Lapset tukee myös Sudanin pakolaisia Egyptissä ja Etelä-Sudanissa. Khartumissa Pelastakaa Lapset tukee kahta terveydenhuoltolaitosta. Järjestö jakaa myös käteisapua perheille, jotta he voivat ostaa ruokaa lapsilleen.
* Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.