Kaksi nuorta takaapäin kuvattuna

Y-Säätiö ja Pelastakaa Lapset ry jakavat huolen lapsiperheköyhyyden kasvusta 

Yhteiskunnalliset muutokset ja taloudellinen epävarmuus vaikuttavat entistä voimakkaammin lapsiperheiden arkeen, erityisesti asumisen osalta. Pienituloiset perheet kamppailevat arjen haasteiden keskellä, kun nousevat elinkustannukset, inflaatio ja sosiaalitukien leikkaukset horjuttavat turvallista asumista. Huoli lapsiperheköyhyyden kasvusta on todellinen. 

Y-Säätiö ja Pelastakaa Lapset ry ovat huolissaan lapsiperheköyhyyden kasvusta ja siitä, kuinka asumisen turvaaminen on muuttunut yhä vaikeammaksi. Tämän vuoden Pelastakaa Lasten Lapsen ääni 2024 -kyselyssä nousi voimakkaasti esille lasten ja nuorten huoli kodin pysyvyydestä ja sen vaikutuksista heidän hyvinvointiinsa.  

Y-Säätiön ja Pelastakaa Lapset ry:n yhteistyön tavoitteena on tuoda esille tietoa ja herättää keskustelua pienituloisten lapsiperheiden asumisen ja hyvinvoinnin vaikeuksista ja haasteista sekä vaikuttaa lapsen oikeuksia loukkaavien epäkohtien korjaamiseen.  

”Vakaa ja turvattu asuminen on lapsiperheiden elämän perusta. Kohtuuhintaista asumista tarjoamalla voidaan helpottaa lapsiperheiden tilanteita ja sitä, että perheen rahat riittävät lasten tarpeisiin. Se mahdollistaa vakaan arjen, tukee lasten hyvinvointia ja varmistaa, että jokaisella lapsella on mahdollisuus harrastaa ja osallistua”, painottaa Y-Säätiön toimitusjohtaja Teija Ojankoski

Asumisen epävarmuus heijastuu suoraan lasten hyvinvointiin 

Pelastakaa Lapset ry:n toteuttaman Lapsen ääni -kyselyn tulokset ovat pysäyttäviä: kyselyyn vastanneista pienituloisten perheiden lapsista peräti 84 prosenttia on ollut huolissaan perheen taloudellisesta tilanteesta.  

Lasten vastauksissa nousi esille asumisen epävarmuus ja huoli kodin pysyvyydestä. Kyselyyn vastanneet kertoivat, kuinka jatkuvat muutot, kodin vaihtuminen ja pienempään kotiin sopeutuminen vaikuttavat lasten arkeen ja turvallisuuden tunteeseen. 

Palkkatuloista huolimatta rahaa ei riitä perheissä välttämättömiin menoihin. Kun perheiden perusasiat, kuten ruokahuolto ja vuokranmaksu, ovat jatkuvan stressin kohteena, se heijastuu myös lasten arkeen. Monet lapset ovat tietoisia perheensä taloudellisesta tilanteesta ja kantavat siitä huolta. Vanhempien kokema stressi toimeentulon riittämättömyydestä lisää köyhyyden ylisukupolvisuuden riskiä, mikä tarkoittaa lasten kohdalla suurempaa riskiä päätyä köyhäksi aikuiseksi. 

Lapsiperheiden ääntä esille 

Sosiaalitukien muutosten vaikutuksista perheiden asumisen heikkenemiseen on jo monia esimerkkejä perheiden nykyarjesta. Toistuvat muutot heijastuvat lasten hyvinvointiin, varhaiskasvatuksen ja koulunkäynnin muutoksiin, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuuteen ja lasten kehittymisen kannalta merkittäviin kaverisuhteisiin.  

Sekä Y-Säätiö että Pelastakaa Lapset ry korostavat, että lapsiperheillä on valtava tarve saada tietoa ja konkreettista tukea selviytyäkseen haastavista tilanteista. Yhteistyön avulla pyritään nostamaan pienituloisten perheiden haasteet esiin ja tuomaan ne osaksi yhteiskunnallista keskustelua.  

“Päättäjien on tärkeää ymmärtää, miten tehdyt päätökset vaikuttavat lapsiperheiden tilanteeseen. Lapsiperheköyhyyden ja lasten ja nuorten syrjäytymisriskin on arvioitu kasvavan sosiaaliturvaleikkausten seurauksena. Tämä kehityssuunta on huolestuttava ja se on pysäytettävä”, toteaa lapsiperheköyhyyteen perehtynyt erityisasiantuntija Aino Sarkia Pelastakaa Lapset ry:stä.