Tarina erään hankkeen seikkailuista dialogin ja lapsen oikeuksien maailmassa

Olipa kerran hanke, jossa yritettiin oppia lasten kanssa, mitä on olla dialogissa lapsen oikeuksista yhdessä lasten kanssa. Haluttiin keskustella lapsen hyvästä elämästä lasten kanssa ja siinä samalla kertoa, mihin asioihin lapsella on oikeus.

Oli huomattu, että pienet ja haavoittavassa asemassa olevat lapset eivät tiedä riittävästi omista oikeuksistaan, tai mitä tehdä, jos elämässä on lapsen oikeuksien epäkohtia. Tähän piti keksiä jotain.

Hanke lähestyi omaa järjestöään Pelastakaa Lapset ry:tä ja kaverijärjestöjä SOS-lapsikylää, Pesäpuu ry:tä ja Kasper ry:tä ja kysyi olisiko mahdollista tulla oppimaan heidän kanssaan ja kauttaan lapsen oikeuksien dialogeista. Kaverit sanoivat, että “joo, me halutaan auttaa ja oppia itsekin”.

Ja kuinka ollakaan, hanke pääsi leikkimään, juttelemaan ja oppimaan yhdessä 64 lapsen kanssa vuoden 2023 aikana. Lapsia oli ihan vauvasta aina kuudesluokkalaiseen saakka ja myös mahtavia vanhempia ja työntekijöitä tavattiin. Osa lapsista oli adoptoitu, osa oli muuttanut pakolaisena Suomeen, osalla oli perhehoidon tarvetta, ja osalla perhekuntoutuksen. Toiset odottivat tukihenkilöä tai tukiperhettä ja toisten vanhemmat olivat eronneet. Yhteistä heille oli se, että he olivat viisaita lapsia.

Yhdessä mietittiin, että mitä ne lapsen oikeudet ovat, mitkä asiat ovat hyvään elämään kuuluvia asioita tai millaiset asiat voivat harmittaa. Samalla kun lapset kertoivat elämästään ja leikittiin, kirjoitti hanke koko ajan ylös oppeja vuorovaikutukseen liittyen: Vauvakin osasi kertoa näkemyksiään!

Lapsen toiveen voi ymmärtää, vaikka ei olekaan yhteistä kieltä!

Lapsille on tosi tärkeää, että aikuinen on kiltti!

Lapsen tekemän aloitteen mukaan meneminen onkin vähän vaikeaa aikuisena, kun olisi niin hyvä suunnitelma mielessä!

Joulu oli tuloillaan ja opittua oli valtava määrä. Hanke päätti järjestellä oppimaansa ja lasten kertomaa. Hanke huomasi, että pienten ja haavoittavassa asemassa olevien lasten kanssa lapsen oikeuksista dialogissa oleminen on hyvin tavallisia asioita: kuuntelua, silmiin katsomista, selkeää puhetta, hyvän elämän kuvailua ja kuvien käyttämistä apuna. Aikuisen taidot kohdata lapsi oli tosi tärkeää! Hanke päätti koota tiedot ja neuvot internetsivuille, josta myös muut lapsia kohtaavat aikuiset voisivat lukea tärkeistä oivalluksista. Ja niin he tekivät. Sivun linkiksi muodostui:

https://www.pelastakaalapset.fi/lapsilta-opittua/lapsilta-opittua/dialoginen-kohtaaminen/

Oli kiitosten aika. Hanke oli nöyränä sen edessä, miten upeasti kaverijärjestöt ja ammattilaiset lähtivät mukaan yhteiseen kokeiluun. Hanke ymmärsi, että tällaisia lapsia arvostavia dialogeja käydään päivittäin ja jatkuvasti lasten kanssa ja tuli siitä iloiseksi. Hanke muisti jälleen kerran, miten viisaita lapset ovat ja tietenkin myös heidän vanhempansa, jotka tuntevat lapsensa parhaiten. Hanke arvosti, että lapset olivat kertoneet näkemyksiään, omilla tavoillaan. Kiitos.

Vuonna 2024 kesän jälkeen oli tulossa jälleen syksy. Hanke päätti vielä ennen päättymistään kouluttaa ammattilaisia ja painattaa lasten kanssa käytettäviä materiaaleja muiden käyttöön. Mutta se onkin jo toinen tarina se, joka kerrotaan kun lehdet ovat pudonneet puista. 

Kirjoittaja: Janica Laimio, suunnittelija, Pelastakaa Lapset