Tällainen on lapsiystävällinen tila, jossa autetaan Ukrainan sotaa paenneita

Suomeen on virallisten tietojen mukaan saapunut Ukrainasta jo yli 19 000 pakolaista.

Pelastakaa Lapset on maaliskuusta lähtien auttanut Ukrainan sotaa Suomeen pakenevia lapsia ja perheitä lapsiystävällisissä tiloissa, jotka tuovat lasten elämään mielekästä tekemistä ja vahvistavat lasten selviämistä poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Olemme jakaneet Ukrainasta saapuville perheille myös lahjakortteja ruokakauppaan akuuttien hankintojen tekemiseen.

Mikä on lapsiystävällinen tila?

Lapsiystävällinen tila tarjoaa laajoissa kriisitilanteissa lapsille turvallisen ympäristön, jossa lapsi saa ensisijaisesti olla lapsi ja tehdä lapselle ominaisia asioita, kuten leikkiä ja pelata, sekä hetkeksi unohtaa huolet ja pelot. Lapsiystävällisessä tilassa lapset voivat:

  • levätä
  • osallistua järjestettyyn toimintaan
  • käsitellä turvallisesti kokemuksiaan
  • saada tietoa
  • oppia uusia taitoja.

Tila mahdollistaa myös vanhemmille hengähdyshetken sekä omien asioiden hoitamisen samalla, kun lapsi on turvallisessa ympäristössä. Toiminnalla voidaan tarjota tärkeää tukea viranomaisten ja muiden yhteistyötahojen toiminnalle.

Liity vapaaehtoiseksi

Miksi lapsiystävällisiä tiloja tarvitaan?

Lapsiystävällisten tilojen toiminnalla tuetaan lapsen hyvinvointia ja vahvistetaan kriisitilanteessa olevien lasten ja aikuisten kykyä tukea ja suojella lapsia. Toiminnan tavoitteena on auttaa kaikkia osapuolia selviytymään ja vahvistumaan kriisin ja poikkeusolojen keskellä. Toiminnasta voidaan ohjata lapsi tarvittaessa myös lisätuen piiriin.

Lapsiystävällisiin tiloihin ovat tervetulleita kaikki lapset kielestä, etnisestä taustasta tai sukupuolesta riippumatta. Kaikenikäiset ja myös vammaiset lapset pyritään huomioimaan toiminnassa.

Yleensä toiminta on lyhytaikaista ja väliaikaista kriisin keston ajan.

Auta lahjoittamalla

Miten lapsiystävälliset tilat toimivat?

Pelastakaa Lasten keskusjärjestö koordinoi toimintaa, ja järjestön kautta tarjotaan toimintaan lasten tarpeisiin vastaavat tarvikkeet ja tekijät. Yhteistyötaho nimeää tilan, jossa lapsiystävällisen tilan toimintaa voidaan toteuttaa.

Pelastakaa Lapset toteuttaa toimintaa kansainvälisesti ja Suomessa muun muassa

  • pakolaisleireillä
  • perheiden läpikulkureiteillä, kuten satamissa, rautatieasemilla ja lentokentillä
  • vastaanottokeskuksissa
  • evakuointikeskuksissa

Suomessa Pelastakaa Lapsilla on lapsiystävällisiä tiloja Helsingin Länsisatamassa sekä vastaanottokeskuksissa ja pakolaisten tilapäismajoituksessa. Toiminta laajenee jatkuvasti.

Lapsiystävällinen tila -toimintaa pyörittävät Pelastakaa Lasten työntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset. Rekrytoimme ja koulutamme lisää vapaaehtoisia eri puolilla Suomea.

Millaisia kokemuksia perheillä on lapsiystävällisten tilojen toiminnasta?

Helsingin Länsisataman lapsiystävällisessä tilassa suurin osa toimintaan osallistuvista lapsista on alle kouluikäisiä, joten auto- ja junaleikit, korttipelit, piirrokset ja mahdollisuus piiloutua lasten telttaan ovat saaneet ujoimpiakin lapsia rohkaisemaan mielensä.

Usein vanhemmat pysyttelevät lähellä, toisinaan jättävät lapsensa hetkeksi tilaan, kun käyvät juttelemassa poliisille tai maahanmuuttoviranomaiselle. Odotusaika voi venyä usean tunnin mittaiseksi. Väsymystä ja kuormitusta on näkynyt niin lapsissa kuin vanhemmissa, mutta myös hymyä ja naurua.

Terminaalin nurkkaan perustetussa tilassa voi hetkeksi keskittyä muuhunkin kuin pakomatkaan. Eräs isä kolmivuotiaan lapsensa kanssa kertoi, etteivät he olleet nukkuneet kolmeen päivään. Totinen lapsi palkitsi meidät lopulta hymyllä, kun leikimme kukkuu-leikkiä leikkiteltan sisäänkäynnillä.

Vanhemmat kirjoittavat välillä kiitoksensa kännykän käännösohjelmaan. ”Suomessa ollaan niin hyviä meille”, kirjoitti eräs äiti.

Teksti: Elina Pitkäranta
Kuva: Mira Ahlstedt


Lahjoittamalla voit auttaa Suomeen paenneita lapsia ja perheitä.

Vapaaehtoistyöntekijäksi voit ilmoittautua täällä.

Tutustu tarkemmin Lapsiystävällinen tila -toimintaan.