Keskusrikospoliisi selvittää verkon kautta levitettäviä lapsiin kohdistuvia seksuaaliväkivaltarikoksia ja saa laittoman materiaalin ilmiantojen keräämisessä merkittävää apua Pelastakaa Lasten Nettivihjeeltä.
Rikosylikonstaapelit Sami Sulosalmi ja Mikko Veijalainen työskentelevät Keskusrikospoliisin Lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjunta -yksikössä (Child Sexual Exploitation, CSE). Yksikön työ on kansainvälistä, kuten lapsiin kohdistuva seksuaalirikollisuuskin.
Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat vahingollisia, mutta arkaluonteisia rikoksia. Alastomuus ja seksuaalinen häirintä verkossa ovat monille lapsille ja nuorille lähes arkipäivää, eivätkä lapset ja nuoret välttämättä edes tunnista joutuneensa rikoksen uhriksi. Niinpä seksuaalisesta houkuttelusta, ahdistelusta tai alastonkuvien suostumuksen vastaisesta vastaanottamisesta ei ilmoiteta poliisille.
Aikuisten lapsiin kohdistamasta seksuaalisesta häirinnästä ja kaikesta materiaalista, jossa lapsiin kohdistetaan seksuaaliväkivaltaa, tulisi ilmoittaa poliisille, riippumatta miten materiaalin haitallisuutta itse arvioi.
– Ilmoittaminen voi estää uusia tekoja ja pysäyttää jo käynnissä olevat tapahtumat, muistuttaa Sami Sulosalmi. – Verkossa liikkuvan materiaalin määrä, joka todistaa lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa, on lisääntynyt ja lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta on materiaalina raaistunut.
Lapsi ei ole väline
Laiton materiaali liikkuu todella nopeasti. Aamulla saatu vihje saattaa jo iltapäivällä olla poistettu tai siirtynyt toiselle palvelimelle. Interpol auttaa eri maiden erikoisyksiköitä jäljittämään verkossa leviävää materiaalia. Käytettävissä olevan vertailuohjelmiston avulla pystytään välittömästi luomaan yhteyksiä uhrien, hyväksikäyttäjien ja paikkojen välille ja saadaan tieto, onko kyseinen kuva/video jo löydetty tai tunnistettu toisessa maassa.
– Vaikka kehittyneempi tekniikka on tehostanut verkkorikosten torjuntaa ja lisännyt mekanismeja lasten suojeluun verkossa, kone ei kykene analysoimaan ja seulomaan etsimäämme lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa. Lajittelu tehdään manuaalisesti. Lajiteltu materiaali siirretään suodatuslistalle, jonka pohjana on Interpolin ylläpitämä lista, jolle kohdennetaan eri puolilta maailmaa kerätty lapsiin kohdennettu seksuaaliväkivaltamateriaali, kertoo Mikko Veijalainen.
Teleoperaattoreilla on, niin halutessaan, mahdollisuus blokata asiakkaidensa pääsy listalla julkaistuille sivustoille. Käyttäjien pääsyn estämistä pidetään arvokkaana kyseisen rikollisuuden torjuntamuotona.
– Kuvissa ja videoilla on aina lapsi, todellinen ihminen, jonka keho on välineellistetty karkeasti aikuisten viihdykkeeksi. Lapset ja lapsen oikeudet ovat se syy, miksi tätä taistelua tulee käydä, sanoo Sami Sulosalmi.
Mikko Veijalainen nostaa esiin lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia, joka on lasten itsensä tuottamaa.
– Yhdestä alastonkuvasta saattaa tienata vaikkapa kalliin kännykän. Alastomuuden markkina-arvo tiedostetaan myös lasten keskuudessa, mutta oman kehon kaupallistamisen haitallisuutta ei osata ymmärtää.
Jokainen vihje merkitsee
Keskusrikospoliisi ja Nettivihje ovat toimineet yhteistyössä vuodesta 2002. Mitä enemmän vihjeitä poliisi saa, sen useamman seksuaaliväkivaltaa kokeneen lapsen jäljille kansainvälisen poliisin on mahdollista päästä.
Pelastakaa Lasten Nettivihje ottaa vastaan nimettömiä vihjeitä lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivaltaa todistavasta materiaalista, eikä vihjeen antaja ole mukana poliisijutussa, vaikka materiaali siirtyisi poliisin arvioitavaksi.
– Olemme kiitollisia ilmoittajille, ja kykenemme käsittelemään kaikki meille Pelastakaa Lasten Nettivihjeen kautta tulevat vihjeet, sanoo Mikko Veijalainen.
Teksti: Raili Mykkänen
Julkaistu Pelastakaa Lapset -lehdessä 1/2022.
ILMOITA NETTIVIHJEELLE
Tällä sivulla olevan lomakkeen kautta voit tehdä Nettivihjeelle ilmoituksen laittomaksi epäilemästäsi lapseen kohdistuneesta seksuaalisesta häirinnästä, houkuttelusta tai seksuaaliväkivallasta netissä tai lapseen kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyvästä kuva- tai videomateriaalista.
Ilmoita matalalla kynnyksellä. Sinun ei tarvitse tietää, onko kyseessä rikos.
Ilmoittamalla suojelet lasta.