Pelastakaa Lapset ry tekee tänä vuonna yhteistyötä alakoulujen kanssa Espoossa, Kirkkonummella ja Vihdissä vahvistaakseen lasten digiturvataitoja. Lisäksi järjestö vahvistaa Microsoftin tuella opettajien ja vanhempien osaamista, jotta lapsilla olisi turvallinen ja hyvinvoiva digiarki.
Kuluvan vuoden kestävä yhteistyö toteutetaan osana Pelastakaa Lasten Huippula-palvelua. Viime vuonna lanseerattu Huippula on maksuton kaksikielinen digitaalinen palvelu, jonka valmiit oppituntikokonaisuudet sekä viidesluokkalaisille suunnattu interaktiivinen kysely auttavat opettajia integroimaan mediakasvatuksen helposti osaksi opetusta.
Tämän lisäksi Huippula tarjoaa huoltajille ilmaisia materiaaleja perheen digiarjen tueksi. Huippulan avulla on vahvistettu valtakunnallisesti jo yli 5 500 lapsen digiturvataitoja.
Nyt käynnistyvän yhteistyön tavoitteena on luoda lapsille turvallinen ja syrjimätön pääsy digitaalisten mahdollisuuksien äärelle sekä vahvistaa oppilaiden, opettajien ja huoltajien ymmärrystä digiympäristöissä tarvittavista turvallisuutta ja hyvinvointia tukevista tiedoista ja taidoista.
“Kaikki lapset eivät ole verkkoympäristöissä tasa-arvoisessa asemassa, vaan osa kohtaa haasteita ja haittoja enemmän kuin toiset johtuen esimerkiksi puutteista kielitaidossa tai vanhempien tarjoamassa tuessa. Tässä yhteistyössä kiinnitämme erityistä huomiota lapsiin, jotka tarvitsevat vahvempaa tukea voidakseen olla turvassa verkossa”, sanoo digitaalisen hyvinvoinnin tiimivastaava Laura Sillanpää Pelastakaa Lapset ry:stä.
Yhteistyö tiivistyy uuden datakeskusalueen myötä
Nyt käynnistyvä yhteistyö on jatkoa Pelastakaa Lasten ja Microsoftin yhteistyölle alakouluikäisten digiturvataitoja vahvistavan Huippula-palvelun parissa. Microsoftin rakentaessa uuden datakeskusalueen pääkaupunkiseudulle yhteistyötä tiivistetään juuri Espoossa, Kirkkonummella ja Vihdissä.
Microsoftin tuella Pelastakaa Lapset tuottaa oppimateriaaleja Huippula-palveluun sekä järjestää digiturvataitoja käsitteleviä työpajoja 5.–6.-luokkalaisille. Erityistä huomiota kiinnitetään materiaalien saavutettavuuteen. Lisäksi yhteistyön osana tuotetaan selkokielinen opas vanhemmille siitä, miten tukea lasten verkkoturvallisuutta.
Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin peruskoulujen kanssa tehtävän yhteistyön ohella yhteistyötä vahvistetaan myös muiden paikallisten perheitä kohtaavien toimijoiden ja palveluntarjoajien kanssa, jotta vahvempaa tukea tarvitsevat perheet saavat apua digiarjen kasvatustyöhön.