Kaksi pientä lasta lakanoista tehdyn teltan edustalla.

Oletko unohtanut nämä 8 kriisiä?

Huomiomme keskittyy usein vain yhteen tai kahteen kriisiin kerrallaan. Mitkä kriisit jäävät taustalle ja miten ne vaikuttavat lasten elämään eri puolilla maailmaa? Median otsikoista pois ovat jääneet ainakin nämä kahdeksan.

Vuonna 2024 lähes 300 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua. Konfliktialueilla asuvien lasten määrä on noussut 468 miljoonaan, eli jopa kaksinkertaistunut 1990-luvulta. Konfliktien lisäksi lasten elämiin vaikuttavat esimerkiksi luonnonkatastrofit, ilmastokriisi ja talouskriisit.

Pelastakaa Lasten vuoden 2024 humanitaarisen avun suunnitelma kattaa 46 katastrofien ja kriisien koettelemaa maata. Alla on listattu kahdeksan kriisialuetta, jotka eivät tällä hetkellä ole olleet korkeimmalla otsikoissa.

Kongon demokraattinen tasavalta

Konflikti Kongon demokraattisessa tasavallassa on kääntänyt lasten elämän päälaelleen ja lisännyt sairauksia, nälkää ja köyhyyttä. Perheet ovat menettäneet elinkeinonsa ja kotinsa, ja lapset kohtaavat väkivaltaa ja vaaraa. Lasten pääsy terveydenhuoltoon tai koulutukseen on erittäin rajallista.

Sudan

Käynnissä oleva aseellinen konflikti Sudanissa puhkesi hetkellä, jolloin Sudanin humanitaarinen tilanne oli jo äärimmäisen vakava. Konfliktien, luonnonkatastrofien, tautiepidemioiden ja talouden rappeutumisen takia 25 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua.

Syyria

Lähes 13 vuotta jatkunut konflikti ja syvenevä talouskriisi estävät perheitä pääsemästä elämän perusedellytysten äärelle Syyriassa. Helmikuun 2023 maanjäristys on aiheuttanut kriisin kriisin sisällä. Kokonainen sukupolvi nuoria, jotka ovat elämänsä aikana tunteneet vain konfliktin, kärsivät nyt myös maanjäristyksen seurauksista.

Jemen

Pitkittyneen konfliktin aiheuttama humanitaarinen kriisi on koetellut Jemeniä jo lähes yhdeksän vuotta. Lapset ovat menettäneet raajojaan, joutuneet kodittomiksi ja nähneet koulujensa ja sairaaloidensa tuhoutuvan. Useat ovat menettäneet henkensä. Yli 21 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua Jemenissä.

Afganistan

Afganistan kohtaa historian pahimman taloudellisen ja ruokakriisin peräkkäisten kuivuuskausien, kehitysavun keskeyttämisen ja viimevuotisen tuhoisan maanjäristyksen takia. Lasten pääsy perusoikeuksiin, kuten terveydenhuoltoon, suojeluun ja koulutukseen, on dramaattisesti heikentynyt.

Haiti

Kasvava väkivalta, paheneva poliittinen ja taloudellinen kriisi, laaja köyhyys, lisääntyvä ruokaturvattomuus ja koleraepidemia Haitissa ovat jättäneet lähes 3 miljoonaa lasta humanitaarisen avun varaan.

Myanmar

Humanitaariset tarpeet Myanmarissa jatkavat kasvuaan konfliktin, syvän talouskriisin ja korkean inflaation yhteisvaikutuksesta. Arvioidaan, että lähes kolmannes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua, ja joka viides kotitalous joutuu rajoittamaan aikuisten ruoankäyttöä varmistaakseen tarpeeksi ruokaa lapsille.

Cox’s Bazar

On kulunut yli kuusi vuotta siitä, kun rohingya-pakolaiset pakenivat Myanmarin väkivaltaa Bangladeshin puolelle. Olosuhteet Cox’s Bazarin pakolaisleireillä pahenevat, ja yli miljoona pakolaista on lähes täysin riippuvainen avusta selviytyäkseen.


Kuluvanakin vuonna Pelastakaa Lapset vastaa katastrofeista ja kriiseistä kärsivien lasten ja heidän perheidensä hätään eri puolilla maailmaa. Aiomme tavoittaa 27,4 miljoonaa ihmistä, joista 15,9 miljoonaa on lapsia. Suunnitelman toteuttamiseen tarvitaan noin 1,2 miljardia euroa.

Lahjoittamalla voit auttaa meitä varautumaan paremmin, reagoimaan nopeammin ja toimimaan pidempään.