Koulutus on jokaisen lapsen oikeus. Layla opiskelee ja saa apua traumoihinsa keskellä Syyrian konfliktia.
12-vuotias Layla* on kasvanut ja elänyt Syyriassa koko elämänsä. Layla ei tiedä elämästä ilman konfliktia, sillä Syyrian sota alkoi hänen ollessa vain 1-vuotias. Hän menetti isänsä neljä vuotta sitten, kun perheen koti joutui pommitusten kohteeksi.
“Ollessani toisella luokalla sain opettajaltani stipendin. Isäni oli niin iloinen ja ylpeä, että hän ripusti sen kotimme seinälle ja sanoi, että jättää viereen tilaa tuleville vastaaville”, Layla kertoo.
Isä menehtyi, ennen kuin ehti tehdä niin.
Laylalle ja hänen luokkakavereilleen oppiminen on ollut tärkeää pienestä pitäen. Syyrian Idlibin kaupungissa asuvat lapset kertovat, että heitä ei haittaa kävellä kouluun pitkää matkaa, sillä uuden oppiminen ja ystävien tapaaminen on heille hyvin tärkeää.
Konflikti vie lapsilta mahdollisuuden koulunkäyntiin
Oppiminen keskellä omaa kotimaata riepottelevaa sotaa ei ole helppoa. Lasten elämää ympäröivä väkivalta keskeyttää usein koulunkäynnin, kun koulut joutuvat tilapäisesti sulkemaan oviaan lasten ja henkilökunnan turvallisuuden vaarantuessa. Koulutuksen puute aiheuttaa lapsille elinikäistä haittaa ja voi johtaa köyhyyden kierteeseen.
Konflikteissa lapsia saatetaan myös tarvita huolehtimaan sisaruksistaan tai töihin, jolloin perheiden on pakko ottaa heidät pois koulusta. Tänä vuonna yli 880 000 lapsen odotetaan jäävän pois opetuksen parista Syyriassa.
Oppimista ja apua traumoihin
Pelastakaa Lapset tukee Syyrian lasten oppimista yhdessä paikallisen kumppanijärjestön kanssa. Koulun tulee olla lapsille turvallinen paikka, jossa he pääsevät kehittämään itseään ja tapaamaan ystäviään.
Tavoite on taata jokaiselle syyrialaiselle lapselle mahdollisuus oppia.
Layla osallistuu Pelastakaa Lasten järjestämille oppitunneille, jossa opetukseen on yhdistetty psykososiaalista tukea. Opettaja Ismail järjestää lapsille meditaatiota, joka auttaa heitä rauhoittumaan ja rentoutumaan. Meditaatio on lapsille keino käsitellä traumoja.
“Meditaatiotuntien aikana olen oppinut kuulemaan isäni äänen ja muistelemaan yhteisiä hetkiämme. Se tekee minut onnelliseksi”, Layla sanoo.
Psykososiaalisen avun tukitiimi vierailee Luoteis-Syyrian pakolaisleireillä, jossa lapset osallistuvat erilaisiin ryhmäaktiviteetteihin. Tiimi kouluttaa paikallisia opettajia ja lastensuojelun ammattilaisia kohtaamaan sodan kauheuksia kokeneita lapsia. Leireille toimitetaan myös liikkuvia kirjastobusseja ja oppivälineitä sekä etä- että lähiopetukseen.
Layla on päättänyt oppia ja unelmoida tulevaisuudestaan olosuhteistaan huolimatta.
Hän haluaa olla isona lääkäri. Tähän unelma-ammattiin Layla pyrkii opiskelemaan Syyriassa.