Vuosittain julkaistavassa Lapset aseellisissa konflikteissa -raportissaan, YK kertoo maailman lasten tilanteen olleen vuonna 2022 edellistä vuotta synkempi. YK raportoi vähintään 27,180 tunnistettua vakavaa rikkomusta lapsia kohtaan sodissa ja konflikteissa eri puolilla maailmaa. Kasvua on edelliseen vuoteen verrattuna 13 %.
Suurin osa vakavista rikkomuksista pitivät sisällään lasten tappamista ja vammautumisia. Seuraavaksi eniten tehtiin kaappauksia ja pakkovärväämisiä aseellisiin joukkoihin. Kouluihin ja sairaaloihin tehtyjen hyökkäysten määrä kasvoi 112 % verrattuna vuoteen 2021.
Vaarallisimmat konfliktit lapsille ovat Kongon demokraattisessa tasavallassa, Israelissa ja Palestiinassa, Somaliassa, Syyriassa, Ukrainassa, Afganistanissa ja Jemenissä.
Kongossa edelleen vaarallisinta olla lapsi, Ukraina vie mediahuomion
Jo toista vuotta peräkkäin Kongon demokraattinen tasavalta on vaarallisin paikka olla lapsi. Lähes puolet lapsiin kohdistetuista rikkomuksista olivat aseelliseen konfliktiin värväämistä. Jopa viisivuotiaita lapsia on pakotettu mukaan aseellisten ryhmittymien toimintaan.
Lapsia käytettiin sodassa taistelutehtävissä tai esimerkiksi vartijoina tai vakoojina. 26 lasta on läpikäynyt rituaalisen vatsan alueen silpomisen, jonka tarkoituksena on ollut selvittää onko lapsilla paikallisten uskomusten mukaisia taikavoimia. Toimenpiteestä selvinneet lapset on laitettu etulinjoihin taistelemaan heidän oletettujen voimiensa vuoksi.
Kongon demokraattisessa tasavallassa riehuva konflikti on lapsille katastrofaalinen, mutta siitä on tullut yksi maailman unohdetuista konflikteista. Esimerkiksi Ukrainan sota sai viisinkertaisen mediahuomion kymmeneen lapsille pahimpaan konfliktiin verrattuna tammikuusta syyskuuhun 2022.
Pelastakaa Lapset peräänkuuluttaa kansainväliseltä yhteisöltä päättäväisiä toimia Kongon sekä muiden unohdettujen konfliktien keskellä elävien lasten tukemiseksi.
“Ympäri maailman sota-alueilla elää lapsia käsittämättömissä olosuhteissa. Noin 468 miljoonaa lasta elää tälläkin hetkellä sodan tai konfliktin keskellä, peläten henkensä ja turvallisuutensa edestä, nähden nälkää, ilman mahdollisuuksia koulunkäyntiin. On ensisijaisen tärkeää, että suojelemme lapsia vakavimmilta rikkomuksilta kaikkialla ja turvaamme heidän mahdollisuutensa tulevaisuuteen”, muistuttaa Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.