Useat maailman rikkaimpiin maihin lukeutuvat maat eivät ole onnistuneet kotiuttamaan suurinta osaa alaikäisistä kansalaisistaan kahdelta leiriltä Koillis-Syyriasta. Leireillä olevien nuorten mukaan heidän elämänsä on pelkkää päivittäistä selviytymistä väkivallan ja sairauksien riskien varjossa.
Pelastakaa Lapset julkaisi tänään uuden raportin jossa todetaan, että al-Holin ja al-Rojin leireillä oleville noin 40 000 lapselle elämä on jatkuvaa selviytymistaistelua.
Leireillä lapsia uhkaa sairaudet sekä kuolema, joiden syitä ovat tulipalot, likainen vesi, heikot hygieniaolot, aliravitsemus sekä hädin tuskin toimiva terveydenhuolto. Kuluvana vuonna al-Holissa on kuollut tähän mennessä 62 lasta. Lisäksi siellä on murhattu tähän mennessä 73 ihmistä, joiden joukossa on ollut myös kaksi lasta.
Vain 40 prosenttia al-Holin lapsista saa opetusta, ja vuosien traumaattiset kokemukset verottavat heidän mielenterveyttään. Al-Rojissa yli puolet kotitalouksista raportoi olevansa tietoisia alle 11-vuotiaiden lapsityövoiman käytöstä.
Pelastakaa Lasten mukaan on tärkeämpää kuin koskaan, että valtiot, joilla on kansalaisia al-Holissa ja al-Rojissa kantavat vastuunsa ja kotiuttavat lapset ja heidän perheensä.
Uudet luvut osoittavat, että EU:n jäsenvaltiot, UK, Kanada ja Australia eivät ole ryhtyneet riittäviin toimenpiteisiin kansalaistensa kotiuttamiseksi.
Esimerkiksi Iso-Britannia on kotiuttanut ainoastaan neljä lasta, ja yli 60 lapsen uskotaan olevan vielä leireillä. Ranskalla on leireillä vähintään 320 lasta, mutta se on tähän mennessä tuonut kotiin ainoastaan 35 lasta. Viime kuukausina Saksa ja Belgia ovat kotiuttaneet suuriakin lapsista ja äideistä koostuvia ryhmiä leireiltä. Suomi kotiutti heinäkuussa kaksi lasta ja heidän äitinsä al-Rojin leiriltä. Onnistuneet kotiuttamiset osoittavat jälleen, että monia ihmishenkiä on mahdollista pelastaa, kun poliittista tahtoa löytyy.
Leireillä olot hyvin puutteelliset
Väkivalta on arkipäivää al-Holissa. Leirillä elävät lapset kertoivat Pelastakaa Lapsille, että he tuntevat olonsa turvattomaksi pelkästään kävellessään leirillä, ollessaan kaupassa tai käydessään käymälöissä tai peseytymispaikoilla. Myös murhat, murhan yritykset, pahoinpitelyt ja tuhopoltot ovat yleisiä.
Libanonista kotoisin oleva 11-vuotias Maryam* asui al-Holin leirin lisäosassa, joka on vain 0,5 neliökilometrin suuruinen alue. Aluetta asuttaa noin 8 800 ihmistä, joista 6 200 on lapsia. Tämän vuoden toukokuussa Maryam kertoi Pelastakaa Lapsille näin: ”En jaksa tätä elämää enää. Emme voi tehdä muuta kuin odottaa.”
Maryam* on sittemmin tiettävästi saanut surmansa. Hänen äitinsä loukkaantui ja hänen veljensä ilmoitettiin kadonneeksi epäonnistuneen pakoyrityksen jälkeen. Perhe yritti paeta leiriltä vedenkuljetusrekan kyydissä.
10-vuotias turkkilainen Bushra* kertoi seuraavaa: ”Pelkään leirillä asumista. Ihmiset täällä tappelevat taukoamatta. Suljen korvani käsilläni aina, kun kuulen tappelun ääniä. En halua päästää äitiäni lainkaan ulos, koska ihmiset saattavat vetää veitsen esiin. He myös kiroilevat ja uhkailevat toisiaan kasvojen repimisellä ja kaulan leikkaamisella.”
– Nämä lapset kokevat traumaattisia tapahtumia, joita yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua käymään läpi. Ja he joutuvat kokemaan tämän vuosien konfliktialueilla asumisen jälkeen. On käsittämätöntä, että he joutuvat elämään näin, sanoo Pelastakaa Lasten Syyrian avustustoimia johtava Sonia Khush.
– Tässä nähdään, että hallitukset yksinkertaisesti hylkäävät lapsia, jotka ovat ennen kaikkea konfliktin uhreja. Toteutuneista kotiuttamisoperaatioista 83 prosenttia on suuntautunut Uzbekistaniin, Kosovoon, Kazakstaniin ja Venäjälle. Muiden maiden hallitusten on täytettävä velvollisuutensa, otettava vastuu kansalaisistaan ja kotiutettava lapset yhdessä perheidensä kanssa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti.
– Jokainen päivä, jonka ulkomaalaiset lapset ja heidän perheensä joutuvat olemaan leireillä on päivä, jolloin heidän oman maansa hallitus laiminlyö heidät. Heiltä evätään joka päivä mahdollisuus palata kotiinsa ja saada kipeästi tarvitsemiaan palveluita. Lisäksi heiltä evätään oikeus elää turvassa ja toipua kokemuksistaan. Jokainen tällainen päivä on liikaa, toteaa Khush.
Al-Holin ja al-Rojin leireillä elää yli 60 000 ihmistä, joista 40 000 on lapsia. Syyrian ja Irakin kansalaisten (joista monet alun perin pakenivat Isisiä), lisäksi leireillä on naisia ja lapsia noin 60 maasta ympäri maailmaa. Monet heistä ovat eläneet tahtomattaan Isis-hallinnon alaisuudessa, ja heitä on saatettu manipuloida esimerkiksi seksuaaliseen hyväksikäyttöön tai salakuljettaa jo lapsina Syyriaan.
Lasten hyväksi on tehtävä enemmän
Pelastakaa Lapset kehottaa myös Suomea vahvistamaan toimiaan koskien alaikäisiä kansalaisiaan Syyriassa, ja
* tunnustamaan ja kohtelemaan lapsia ensisijaisesti sodan uhreina. Tämä pätee myös niihin, jotka on pakotettu liittymään Isisiin;
* kotiuttamaan kansalaisia ilman lisäviiveitä ja tukemaan heidän uudelleenkotoutumistaan kotimaihinsa;
* takaamaan perusoikeudet ja vastaamaan kiireellisiin humanitaarisiin tarpeisiin. Avun on syytä ulottua myös syyrialaislapsiin, jotka saattavat jäädä leireille vielä joksikin aikaa.
- Luku al-Holin leirillä kuolleista lapsista pitää sisällään sairauksista johtuvat kuolemat, tapaturmaiset kuolemat ja väkivaltaiset kuolemat. Yhteensä 13 lasta on kuollut tulipaloihin liittyen. Tiedot ovat ajalta 29.8.2021.
- Al-Holin leirillä lähes puolet (47 %) niistä lasten huoltajista joita Pelastakaa Lapset on haastatellut, kertoi, että lapset ovat yleisesti ottaen joko aina tai useimmiten poissa tolaltaan tai hermostuneita, ja 37 prosenttia huoltajista raportoi lasten olevan aina tai useimmiten vihaisia.
- Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Reprieve on selvittänyt Syyriassa leireille suljettujen ulkomaalaisten taustoja: Trafficked to ISIS: British families detained in Syria after being trafficked to Islamic State, April 2021
- Vuodesta 2017 alkaen Syyriasta on kotiutettu noin 1 163 lasta. Lähes 59 prosenttia lapsista kotiutettiin vuoden 2019 aikana. Kotiutukset vähenivät jyrkästi koko vuoden 2020 ajan. Kuluvana vuonna on tehty noin 14 kotiutusoperaatiota 3.9.2021 mennessä.
* Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.