Jopa 7,5 miljoonan lapsen elämä vaarassa, kun väkivaltaisuudet eskaloituvat Ukrainassa

Ukrainan 7,5 miljoonaa alle 18-vuotiasta lasta ovat vakavassa vaarassa haavoittua, kokea syvää henkistä ahdistusta sekä joutua jättämään kotiseutunsa väkivaltaisuuksien kiihdyttyä viime yön aikana, sanoo Pelastakaa Lapset.

Pääkaupunki Kiovassa ja muissa suurissa kaupungeissa, kuten Harkovassa, on kuultu räjähdyksiä, jotka ajavat lapset ja perheet kellareihin ja pommisuojiin. Vanhemmat kertovat yrittävänsä rauhoittaa kauhuissaan olevia lapsia. Tuhannet muut pakenevat pääkaupungista, enimmäkseen autoilla. Lämpötila pääkaupungissa laskee pakkasen puolelle, ja kotiseudultaan siirtymään joutuneet lapset voi joutua viettämään pitkiä öitä ja päiviä alttiina ankarille olosuhteille.

Itä-Ukrainassa asuu yli 400 000 lasta alueilla, joiden lapsilla on sotilaiden ja tykistön välittömän läsnäolon vuoksi vaara loukkaantua tai kuolla ampumisen, maamiinojen tai pommien seurauksena. Lapset joutuvat myös jättämään kotinsa tässä vallitsevassa tilanteessa. Ainakin 100 000 lasta ja heidän perhettään on jo lähtenyt kotoaan maanantain jälkeen, ja he asuvat tällä hetkellä ystävien, sukulaisten ja tuntemattomien luona, usein ahtaissa olosuhteissa.

Pelastakaa Lapset kehottaa kaikkia konfliktin osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet välittömästi, jotta lasten hyvinvointiin ja henkeen kohdistuvat riskit voidaan minimoida. Väkivaltaisuuksien jatkuessa on kaikkien toimijoiden noudatettava kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaisia velvoitteitaan, muun muassa varmistamalla, että siviilejä ja siviilikohteita, erityisesti kouluja ja sairaaloita, suojellaan hyökkäyksiltä. Räjähteiden käyttö asutuilla alueilla aiheuttaa vakavaa vahinkoa siviileille, erityisesti lapsille, ja sitä tulisi välttää kaikin keinoin.

Pelastakaa Lasten Itä-Euroopan aluejohtaja Irina Saghoyan sanoo:

– Ukrainan lapset joutuvat tämän aikuisten sodan ristituleen. Tilanne ei olisi koskaan saanut ajautua tähän.

– Välittömin huolemme on lasten terveyteen ja hyvinvointiin kohdistuva uhka – konflikteissa kaikki on mahdollista – kuolema, loukkaantuminen, seksuaalinen väkivalta, suojelun puute. Lapset ovat kauhuissaan. He kuulevat räjähdyksiä, heitä pyydetään pakenemaan pelkät vaatteet päällään. Heidän mielenterveyteensä kohdistuvaa riskiä ja pitkäaikaisten traumojen mahdollisuutta ei voida aliarvioida.

– Olemme myös vakavasti huolissamme pakkomuutosta ja sen seurauksena merkittävästi kasvavasta humanitaarisen avun tarpeesta. Jokainen kodistaan pois pakotettu perhe tarvitsee apua suojaa, ruokaa, puhdasta vettä – välttämättömiä perustarpeita. Elämme myös talven loppua, ja lämpötilat ovat säännöllisesti nollan alapuolella. Monilla konfliktialueella asuvilla lapsilla ei ole tarpeeksi ruokaa syötäväksi tai vaatteita, jotka pitäisivät heidät lämpiminä. Joukkopaon aikana monien näistä lapsista voi olla pakko tyytyä puutteellisiin suojapaikkoihin, missä he joutuvat alttiiksi jäätävälle sateelle, tuulelle ja lumelle. Ajatus on uskomattoman ahdistava.

Pelastakaa Lapset on toiminut Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien, ja toimittanut tärkeää humanitaarista apua lapsille ja heidän perheilleen. Tähän sisältyy lasten kouluun pääsyn tukemista, psykososiaalisen tuen tarjoamista, talvi- ja hygieniapakkausten jakamista sekä käteisavun myöntämistä perheille, jotta he voivat täyttää perustarpeensa, kuten riittävän ruoan, vuokran ja lääkkeet, tai perustaa uuden yrityksen.

Lisätietoja:

Anne Haaranen, kansainvälisten ohjelmien johtaja, Pelastakaa Lapset ry, puh. 040 823 9463, anne.haaranen@pelastakaalapset.fi

Satu Suontaa, viestintäpäällikkö, Pelastakaa Lapset ry, puh. 050 344 0242, satu.suontaa@pelastakaalapset.fi

Auta Ukrainan lapsia ja tee kertalahjoitus

Auta yrityksenä Ukrainan lapsia