Oppilas on luokassa tietokoneen ääressä ja opettaja on kumartunut iloisena hänen viereensä.

“Jokaiselle opettajalle jotakin” – Huippula laajentaa mediakasvatuksen materiaalitarjontaa 

Pelastakaa Lasten Huippula-palvelu on täydentynyt uusilla oppimateriaaleilla, joiden avulla opettajien on helppo tukea eri-ikäisten ja erilaisten oppijoiden digitaalisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden taitoja.  

’Ole loistava netissä – koulujen työkalupakki’ palvelee alakouluja vaikkapa monialaisena oppimiskokonaisuutena 

Koulujen työkalupakki on kehitetty kansainvälisen mediakasvatuksen Be Internet Awesome -ohjelman pohjalta.   

“Oli hienoa saada tämä maailmalla tutkittu ja tunnustettu oppimateriaalikokonaisuus myös suomalaisten opettajien käyttöön Google-säätiön tuella”, iloitsee Pelastakaa Lasten asiantuntija Veera Träskelin

Työkalupakki sisältää medialukutaidon lisäksi tunne- ja vuorovaikutustaitojen helposti käyttöönotettavia harjoituksia eri vuosiluokille. Työkalupakin viiden teeman ympärille on helppo rakentaa vaikkapa monialainen oppimiskokonaisuus, jolla voi vastata opetussuunnitelman laaja-alaisiin tavoitteisiin. 

Kolme eriväristä robottihahmoa.

Materiaalia nyt myös selkokielellä – “On tarpeen tukea erityisen haavoittuvassa asemassa olevien lasten digitaalista turvallisuutta”  

Tutkimukset ovat osoittaneet, että erityisen haavoittuvassa asemassa digitaalisissa ympäristöissä ovat muun muassa sellaiset lapset ja nuoret, joilla on oppimisen vaikeuksia tai haasteita kielen kehityksessä. Selkokieliselle oppimateriaalille, joka käsittelee digitaalista turvallisuutta ja hyvinvointia, on paljon tarvetta. 

“Tutkimuksesta tiedämme, että on tarpeen tukea erityisen haavoittuvassa asemassa olevien lasten digitaalista turvallisuutta. Tähän tarpeeseen olemme pyrkineet vastaamaan luomalla nämä uudet, ihanat selkokieliset ja -kuvitetut tarinallistetut oppimateriaalit yhdessä Kehitysvammaliiton kanssa”, Pelastakaa Lasten asiantuntija Marjaana Hulkko kertoo. 

Huippulan uudet erityisryhmille suunnatut selkokieliset mediakasvatuksen materiaalit on kehitetty yhteistyössä Kehitysvammaliiton kanssa, ja niiden suunnittelussa on ollut mukana kehitysvammaisia lapsia. 

Selkokuvitukset, joissa toisessa lapsi on älypuhelimen äärellä ja toisessa koira juoksee.

Lasten kanssa kehitetyt alkuopetuksen materiaalit mahdollistavat digiarjessa tarvittavien taitojen harjoittelun ikätasoisesti  

Digilaitteet ovat kasvavassa roolissa jo pienten lasten elämässä, ja on tärkeää antaa lapsille jo varhaisessa vaiheessa työkaluja digitaalisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin tueksi.  

Huippulan uudet alkuopetuksen mediakasvatuksen materiaalit on kehitetty yhdessä lasten ja varhaiskasvatuksen opettajien kanssa.  

“Digitaalista arkea ja lapsen oikeuksia käsitellään oppimateriaaleissa alkuopetusikäisen lapsen ikätaso huomioiden”, kuvaa Marjaana Hulkko. “Materiaalissa on hyödynnetty lapsille arjesta tuttuja ilmiöitä, mikä tekee sisällöistä erityisen helposti lähestyttäviä myös pienemmille oppijoille.” 

Kuvitus alkuopetuksen oppimateriaaleista, missä lapsihahmoja pohtimassa asioita.

Huippula-palvelun tavoitteena on palvella jatkossa entistäkin paremmin opettajia lasten digitaalisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin tukemisessa 

Tämä ei kuitenkaan tarkoita materiaalitarjonnan jatkuvaa laajentumista, vaan tarkoituksena on kuratoida Huippulaan helppokäyttöisiä ja ajankohtaisia oppimateriaaleja, joista opettajan on helppo valita juuri omalle oppilasryhmälle sopivat materiaalit. 

“Tärkeintä on, että tulevaisuudessa Huippulasta löytyy pedagogisesti laadukasta sisältöä, jokaiselle opettajalle jotakin!” Veera Träskelin summaa.