Kaksi nuorta sporttikummia hymyilee.

Ihan intona tähän sporttikummihomman – motivaatiota ja riemua lasten liikkumiseen

Rasmuksen sporttikummitarina alkoi puolivahingossa. Kävi nimittäin niin, että vesiliikunnasta innostunut puoliso Matleena tarvitsi apua uimahalliin, hän kun ei voinut mennä sporttikummilapsensa Petterin avuksi miesten pukuhuoneeseen. Rasmus lähti siis avuksi, ja palasi sporttikummiajatuksesta innostuneena.

”Parasta lasten kanssa liikkumisessa on heidän eläytymiskykynsä”, Rasmus, 34, toteaa. Hänellä ja Matleenalla on tänä päivänä molemmilla oma sporttikummilapsi.

Matleena, 28, valmistui vasta opettajaksi ja Rasmus valmistuu piakkoin. He molemmat pitävät liikkumisesta, ja siksi sporttikummeina toimiminen sopii heille. Nuoret aikuiset nauttivat sporttikummilasten Sofian ja Petterin kanssa liikkeellä olosta. He viihtyvät hyvin nelisin.

”Sofialla ja Petterillä on tosi positiivinen suhtautuminen liikuntaan, heidän kanssaan on helppoa ja hauskaa keksiä tekemistä” , kertoo Matleena.

Lapset ja nuoret liikkuvat liian vähän

Lasten ja nuorten liikkumattomuus on yhä suurempi ongelma. Pelastakaa Lapset tarjoaa sporttikummitoimintaa erityisesti niille lapsille, joiden omilla huoltajilla on rajalliset mahdollisuudet tukea lasta liikkumaan ja harrastamaan. Sporttikummius ei ole urheiluvalmennusta, vaan iloa siitä, että liikutaan yhdessä.

Sporttiporukka on käynyt usein myös uimassa niin luonnonvesissä, uimahallissa kuin kylpylässäkin. Tämä on ollut lähinnä jalkapalloa ja skeittausta harrastaneelle Rasmukselle uusi aluevaltaus.

”Ennen sporttikummiksi lähtemistä uimahalli oli itselleni aika vieras paikka, en ollut käynyt sellaisessa sitten kouluaikojen. Sen sijaan Matleena, Sofia ja Petteri ovat aikamoisia vesipetoja, ja he ovat saaneet minutkin innostumaan uimisesta”, Rasmus kertoo.

”Vaikka sporttikummitapaamiset eivät mitään treenaamista olekaan, niin kyllä usein tulee liikuttua ihan hiki hatussa. Esimerkiksi TrampolinParkissa oli niin hauskaa, että parin tunnin loikkimisen jälkeen olimme kaikki aivan poikki. Kevyempää liikuntaa taas on esimerkiksi keilailu, ja välillä otamme ihan rennosti lautapelejä pelaillen. Mukava yhdessäolo on kaikkein tärkeintä ”, Matleena kertoo.

Suhde liikkumiseen omaksutaan lapsena

Sporttikummien oma liikuntamyönteisyys auttaa lapsia omaksumaan positiivisen asenteen liikkumista kohtaan ja erilaisten liikuntalajien kokeiluun. Liikkuminen on myös oleellista lasten luuston ja motoristen taitojen kehittymiselle. Liikkuminen varmistaa hyvät yöunet, ja hyvä fyysinen kunto vaikuttaa myönteisesti myös muistiin ja ongelmanratkaisukykyyn.

”Ideoimme sporttikummitapaamiset aina yhdessä Sofian ja Petterin kanssa, kaikki saavat heitellä omia ideoita”, Rasmus kertoo.

”Viime kesänä meillä kävi hyvä tuuri, kun Pelastakaa Lapset kustansi meille reissun Linnanmäelle. Sekin kävi liikunnasta!”

Vapaaehtoistyössä tärkeintä on vastuullisuus

Rasmuksesta on ollut hauskaa huomata, miten luonnollista monipuolinen liikkuminen on lapsille.

”Sofialla ja Petterillä on aina niin vauhdikas meno, että siinä jää helposti kakkoseksi. Seuraavana päivänä kropassa kyllä tuntuu, että on tullut liikuttua”, Rasmus kertoo iloisesti.

Matleenasta ja Rasmuksesta sporttikummiudessa, kuten kaikessa lasten kanssa tapahtuvassa vapaaehtoistyössä, tärkeintä on vastuullisuus. Luottamusta ei saa rikkoa.

”Luottamus on perustana sille, että kaikilla on hauskaa. Yhdessä puuhaileminen on huoletonta, kun voi luottaa siihen, että sanassa pysytään”, Matleena tiivistää. Sitten hän katsoo Rasmukseen ja toteaa, ettei siitä ainakaan haittaa ole ollut, että Rasmus on lapsia useammin ensikertalainen monen lajin kohdalla.


Nainen ja tyttö pelaavat koripalloa.

Sporttikummitoiminta

Sporttikummitoiminta on tarkoitettu 4–17-vuotiaille lapsille, joiden vanhemmilla on rajalliset mahdollisuudet tukea lasta liikkumaan tai harrastamaan. Sporttikummit ovat vapaaehtoisia aikuisia, jotka ovat käyneet  Sporttikummi-valmennuksen ja tapaavat lasta 1-4 kertaa kuukaudessa.