Gazassa siirtymään joutuneet perheet kertovat kokevansa hidasta kuolemaa

Gazan kaistaleella monet perheet ovat joutuneet pakenemaan jo viidettä kertaa viimeisten seitsemän kuukauden aikana. Samalla kun pakenevat yrittävät huolehtia ikääntyneistä perheenjäsenistään sekä loukkaantuneista lapsistaan, Israelin joukot ovat kaistaleen pohjoisissa ja eteläisissä osissa antaneet väestölle uusia käskyjä siirtymisestä.

YKN mukaan noin 450 000 ihmistä on jo paennut Rafahin kaupungista toukokuun alusta lähtien.

Eri puolilla Gazan kaistaletta raportoidaan jatkuvista pommituksista samalla kuin taistelut kiihtyvät. Rafahin ja Kerem Shalomin rajanylityspaikat ovat olleet suljettuina 5.5. lähtien ja alueella on loppumassa polttoaine, lääkkeet ja muut elintärkeät avustustarvikkeet.

”Tämä on viides kerta, jolloin olemme joutuneet siirtymään uusien käskyjen myötä. Ensin jouduimme lähtemään Gazan kaupungista Khan Yunisiin, minkä jälkeen siirrymme eri puolille Rafahia ja nyt Deir Al Balahiin. Tämä on henkisesti tuhoisaa. Minulla on mukanani poikani sekä 70-vuotias äitini. Joka kerta kun olemme asettautuneet jonnekin, meidät pakotetaan uudestaan siirtymään”, kertoo Pelastakaa Lasten työntekijä.

”Äidilläni on sokeritauti ja korkea verenpaine. Hänelle ei ole tarvitsemiaan lääkkeitä, eikä niitä saa hankittua mistään. Tuntuu kun kokisimme hidasta kuolemaa.”

Pelastakaa Lasten terveystyöntekijät al-Mawasissa ovat hoitaneet pommituksissa loukkaantuneita lapsia.

Ilmapommituksessa Deir al-Balahin kapupungissa kaksivuotias Lara* haavoittui vakavasti ja hänen tätinsä kuoli. Kyseisen alueen piti olla turvallinen ja ihmisiä oli kehotettu siirtymään sinne. Kohta pommituksen jälkeen perhe hakeutui al-Mawasiin. Tuolloin Lara tuotiin kenttäsairaalaan, jossa Pelastakaa Lapset ja tarjoaa hoitoa lapsille.

Pelastakaa Lasten kirurgi John Lawrence kertoo, että Lara pääsi leikkaukseen. Hänen haavansa oli tulehtunut ja vaati jatkuvaa seurantaa.

”Heti pommituksen Lara vietiin terveydenhoitolaitokseen Deir al-Balahissa. Siellä hänen vammojansa hoidettiin ilman puudutusta. Nyt hän on täällä al-Mawasissa ja saa hoitoa lastenosastollamme. Häntä ei voi kotiuttaa niin kauan, kun hänellä on avohaavoja. Olosuhteet al-Mawasissa ovat hyvin huonot. Puhtaan veden puute ja puutteellinen sanitaatio muodostavat liian suuren riskin lapsille kuten Laralle.”

“Sanat eivät enää riitä kuvaamaan sitä kauhua, jota lapset ovat kokeneet jo lokakuussa. Täällä kuitenkin olemme ja yritämme jollain tavalla kuvata sitä, miten julmaa tämä sota on ja miten lapsia vahingoitetaan niin fyysisesti kuin henkisesti, sanoo Pelastakaa Lasten miehitetyn Palestiinalaisalueen maajohtaja Xavier Joubert.

Pelastakaa Lapset vaatii välitöntä ja kestävää tulitaukoa alueelle, jotta lapset saisivat suojelua. Kaikki rajanylityspaikat on avattava ja humanitaariselle avulle on varmistettava esteetön pääsy koko alueelle. Maailman kaikkien valtioiden on painostettava Israelin valtiota keskeyttämään hyökkäyksensä Rafahin. Asetoimitukset Israelille sekä aseistetuille palestiinalaisryhmille on keskeytettävä, koska on olemassa vaara siitä, että näitä aseita käytetään kansainväliseen humanitaariseen oikeuden vastaisesti.

Pelastakaa Lapset on vuodesta 1953 lähtien tarjonnut palestiinalaislapsille apua ja välttämättömiä palveluja. Järjestömme toimii tukeakseen ja suojellakseen henkilöstöään sekä jatkaa avustustoimiaan lasten ja perheiden hyväksi Gazan kaistaleella. Rafahin tilannetta seurataan jatkuvasti ja toimintaa jatketaan siellä, kun tämä on mahdollista.