Taliban-hallinnon ensimmäisen 100 päivän jälkeen terveydenhuolto on romahtamaisillaan Afganistanissa. Yhä useammalla raskaana olevalla naisella ei ole muuta vaihtoehtoa kuin synnyttää kotona ilman kivunlievitystä ja lääkkeitä.
Talibanin elokuun puolivälissä tapahtuneen valtaannousun jälkeen on Afganistaniin syntynyt arviolta 333 200 lasta, eli kaksi joka minuutti. Raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten sekä pikkulasten mahdollisuudet saada hoitoa ovat hyvin heikot. Maan terveydenhuolto on ollut pitkälti riippuvainen kansainvälisestä avusta. Afganistanille annettavaa apua on nyt rajoitettu, mikä vaikuttaa suoraan terveydenhuollon toimintakykyyn.
Syyskuussa raportoitiin, että vähemmän kuin joka viides maan keskeisimmästä terveydenhoitolaitoksesta oli täydessä toiminnassa.
– Päädyin synnyttämään kotona. Toimitus oli hyvin vaikea. Kätilöitä ei ollut ja sairaalat olivat suljettuina. Synnytyksen jälkeen lapsi ei itkenyt tai hengittänyt lähes 15 minuuttiin, kertoo 25-vuotias Samira*.
Synnytyksen aikaan Samira asui maaseudulla sukulaisten luona. Lähimpään terveyskeskukseen olisi ollut yli viiden tunnin kävelymatka.
– Kotona synnyttävät naiset voivat kohdata monia uhkia, kuten verenvuotoa, astmaa ja muita ongelmia. On paljon naisia, jotka nyt pelkäävät synnytystä, sanoo Pelastakaa Lasten liikkuvan terveysklinikan lääkäri Medina*.
– On erittäin hyvä, että liikkuvat terveysryhmät ovat taas toiminnassa ja voivat tukea perheitä.
Afganistanin talouskriisin seurauksena monilla perheillä ei ole mahdollisuuksia huolehtia siitä, että kotisynnytykset olisivat turvallisia, ja että lapsilla olisi saatavilla edes välttämättömin, kuten lämmitetty tila ja puhtaita vaatteita.
Synnytys voi olla vaarallinen sekä äidille, että lapselle vaikka tämä tapahtuisi terveydenhoitolaitoksessa. Osaavista terveystyöntekijöistä, lääkkeistä ja hoitotarvikkeista on suurta puutetta, ja palveluja on yleisesti rajoitettu.
Talven tulo lisää vaikeuksia
– Jos vauva on syntynyt alipainoisena, meidän on varmistettava, että huone on riittävän lämmin. Muutoin voimme menettää lapsen. Sama pätee myös äiteihin. Jos huone on kylmä ja synnyttänyt äiti vuotaa verta, tulemme kohtaamaan haasteita hänen hoidossaan, sanoo Pelastakaa Lasten liikkuvan terveysklinikan kätilö Zuleika*.
Lämmittimiä ei ole riittävästi ja myös sähkökatkokset voivat lisätä riskejä varsinkin synnytyksissä, joihin liittyy komplikaatioita.
– Maaseutualueilla toimivat kollegani ovat kertoneet naisten synnyttävän täydessä pimeydessä. Joskus [terveysklinikalla] ei ole sähköä ja generaattoria varten ei ole polttoainetta, toteaa Zuleika.
Afganistanin kamppaillessa syvän talouskriisin sekä vakavasti heikentyneen ruokaturvan kanssa on vaarana, että yhä useampi vastasyntynyt ja imettävä äiti menehtyy aliravitsemuksen seurauksena tulevan talven aikana.
Pelastakaa Lapset vaatii kansainvälisiä avunantajia lisäämään kiireellisesti humanitaarista rahoitustaan Afganistaniin sekä varmistamaan, että apu tavoittaa kaikkein haavoittuvimpia vastasyntyneitä, muita lapsia sekä äitejä.
– Naispuoliset terveys- ja avustustyöntekijät ovat avainasemaassa pikkulasten, raskaana olevien sekä synnyttäneiden naisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Näiden työntekijöiden toimintamahdollisuuksiin liittyy yhä epävarmuutta eri osissa maata, toteaa Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja, ja jatkaa:
– Toivomme, että Suomen hallitus jatkaa vaikuttamistyötään naispuolisten avustustyöntekijöiden sekä lasten kannalta keskeisten palveluiden työntekijöiden aseman ja toimintaedellytysten varmistamiseksi.
Afganistanin kriisi on Lasten kriisi
Puolet Afganistanin lapsista, eli noin kymmenen miljoonaa on humanitaarisen avun tarpeessa.
– Jo ennen poliittista myllerrystä Afganistan oli yksi vaarallisimmista paikoista synnyttää tai olla lapsi. Tilanne on nyt käsittämätön, toteaa Pelastakaa Lasten Afganistanin väliaikainen maajohtaja Thomas Howells.
– Vaikka elintärkeiden lääkkeiden ja palvelujen saatavuus heikkenee koko maassa, syntyvien vauvojen määrä ei vähene. Liikkuvat terveysryhmämme kertovat, että viimeisen 100 päivän aikana syntyneet vauvat ovat erittäin heikossa kunnossa.
– Yhdenkään lapsen tai äidin ei pitäisi kuolla ehkäistävissä oleviin syihin. On äärimmäisen tärkeää, että lapsilla ja äideillä on mahdollisuus saada laadukasta terveydenhoitoa paikallisissa ja alueellisissa sairaaloissa.
Pelastakaa Lasten liikkuvat terveysryhmät tarjoavat perusterveyspalveluja, hoitoa vastasyntyneille sekä odottaville ja synnyttäneille äideille. Terveysryhmät edistävät myös lasten ravitsemusta ja mielenterveyttä.
* Nimet muutettu henkilöllisyyden suojaamiseksi