12 vuotta sotaa ja tuhoisat maanjäristykset – Paljonko Syyrian lasten pitää vielä kestää?

Syyriassa lapset ovat eläneet sodan varjossa jo 12 vuotta. Helmikuun maanjäristykset ovat lisänneet lasten kärsimystä entisestään. Yli 50 000 lasta on joutunut pakenemaan kodeistaan viimeisimmän maata ravistelleen kriisin seurauksena.

Jo 12 vuotta Syyriassa kestänyt konflikti on pakottanut ihmisiä jättämään toistuvasti kotinsa ja johtanut laajamittaiseen köyhyyteen. Miljoonat lapset ovat joutuneet yhä uudelleen kohtaamaan kärsimystä. Helmikuussa Syyriassa tapahtuneet maanjäristykset ovat entisestään syventäneet lasten ahdinkoa. Viimeisin katastrofi on ajanut yli 50 000 lasta pakoon kodeistaan.

Kokonaiset asuinalueet Pohjois-Syyriassa ovat muuttuneet asuinkelvottomiksi. Kodeistaan paenneiden leirit ovat ylikuormitetumpia kuin koskaan aiemmin. Maanjäristykset ovat suoraan vaikuttaneet vähintään 8,8 miljoonaan ihmiseen Syyriassa. Kyseisillä alueilla asuvat ihmiset ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa, koska he ovat joutuneet siirtymään asuinsijoiltaan jo useita kertoja konfliktin ja lamaannuttavan talouskriisin vuoksi.

Liika on liikaa

– Tämä viikko merkitsee miljoonille syyrialaisille alkua 13. vuodelle elämästä, jota eletään konfliktin ja pakolaisuuden varjossa. He eivät valinneet tätä kohtaloa itselleen. Nyt maanjäristykset ovat saaneet lapset pelkäämään maata, jolla he astelevat, ja hataria seiniä, joita he kutsuivat kodeikseen. Kuinka paljon Syyrian lasten voidaan odottaa kestävän vielä, kysyy Pelastakaa Lasten Syyrian vaikuttamistyön ja viestinnän johtajaa Kathryn Achilles.

– Lapset ovat osoittaneet harvinaislaatuista sinnikkyyttä kuluneen 12 vuoden aikana, mutta liika on liikaa. Emme voi tyytyä pelkästään auttamaan lapsia säilymään hengissä, asumaan teltoissa ja olemaan riippuvaisia humanitaarisesta avusta.

– Maanjäristysten jälkeen meidän on autettava lapsia toipumaan. On varmistettava, että he voivat käydä koulua turvallisesti ja että heidän vanhemmillaan on töitä, joilla elättää perheensä. Ennen kaikkea Syyrian lasten on voitava rakentaa valoisaa tulevaisuutta, johon he haluavat uskoa.

”Palaamme aina lähtöruutuun”

Diaa*, hänen vaimonsa ja heidän kaksi poikaansa menettivät Aleppossa sijanneen kotinsa helmikuun alun maanjäristyksissä. He olivat joutuneet jo aiemmin siirtymän asuinsijoiltaan monta kertaa.

– En enää muista, kuinka monta kertaa olen lähtenyt pakoon. Meitä on koeteltu paljon. Olemme olleet kahdesti piiritettyinä ja käyneet lähellä kuolemaa. Lopulta jouduimme siirtymään pohjoiseen. Olemme paenneet useita kertoja moniin eri paikkoihin, eli palanneet lähtöruutuun joka kerta, sanoo Diaa.

Tuhannet perheet Syyriassa asuvat keskeneräisissä rakennuksissa, epävirallisissa asumuksissa tai teltoissa.

– Elämämme on äärettömän traumaattista, emme koskaan kuvitelleet sen muuttuvan tällaiseksi. Jopa nämä teltat on valmistettu ohuesta muovista. Kun tuuli voimistui parin yön ajaksi, meidän oli oltava jatkuvasti kiinnittämässä telttaa maahan kaikilta puolilta kiviä käyttäen. Kaiken tämän lisäksi tuli vielä maanjäristys, sanoo Diaa.

Teltta kotina

Kymmenvuotias Fadel* on elänyt teltoissa suurimman osan elämästään.

– Muutimme telttoihin kahdeksan vuotta sitten. Minulla on kolmivuotias veli, jolla on erityistarpeita. Muistan ainakin kolme kertaa, jolloin meillä ei ollut ruokaa ja vaivuin uneen silkasta nälästä. Kerään polttopuita päivittäin, perjantaita lukuun ottamatta. Tiellä on vaikea kulkea, koska se on liukas ja siinä on reikiä, sanoo Fadel.

Lämpimänä pysyttelemisestä on tullut entistä vaikeampaa polttoaine- ja sähköpulan vuoksi. Monen lapsen raportoidaan haavoittuneen polttopuita kerätessään ja räjähtämättä jääneiden taisteluvälineiden räjähtäessä.

Uusimman Syyrian humanitaarisia tarpeita koskevan yleiskatsauksen mukaan yli 15 miljoonaa ihmistä tarvitsi humanitaarista apua. Arvioiden mukaan pelkästään Luoteis-Syyrian opposition hallitsemilla alueilla oli ennen maanjäristystä 1,9 miljoonaa asuinsijoiltaan siirtymään joutunutta, joista suurin osa oli naisia ja lapsia. Maanjäristysten jälkeen on raportoitu vähintään 86 000 ihmisen joutuneen jättämään kotinsa. Yli puolet heistä on lapsia.

– Syyriassa väkivalta ja turvattomuus on ollut lasten arkea jo 12 vuotta. Tuhoisat maanjäristykset ovat edelleen vaikeuttaneet tilannetta. Lasten suojeleminen on asetettava humanitaarisen työn keskiöön. Suomi voi osaltaan olla varmistamassa sodasta ja maanjäristyksistä kärsivien lasten selviytymisen vaikeuksien keskellä ja kriisien yli, toteaa Pelastakaa Lasten vaikuttamistyön neuvonantaja Emmi Pakkala.

Ruokaa ja lämpimiä vaatteita

Pelastakaa Lapset on auttanut Syyrian lapsia vuodesta 2012 lähtien. Elämää pelastavien toimien osana ja rinnalla tuetaan väestöä ja yhteisöjä toipumaan kriiseistä ja vahvistetaan lapsille keskeisiä peruspalveluita.

Pelastakaa Lapset on vastannut maanjäristyksestä kärsivien hätään yhteistyössä kumppaneidensa kanssa Idlibin, Aleppon ja Raqqan maakunnissa muun muassa jakamalla ruoka-apua, huopia, telttoja ja lämpimiä vaatteita. Toimittamalla lapsille ja perheille puhdasta vettä ja hygieniatarvikkeita sekä parantamalla sanitaatiota varmistetaan, että he voivat huolehtia puhtaudestaan sekä pysytellä terveinä.

* Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.

Auta humanitaarisista kriiseistä kärsiviä lapsia