Toimintaohjeita lapsille ja nuorille

Miten toimia, jos sinua on houkuteltu seksuaalisiin tarkoituksiin?

Miten toimia, jos alastonkuvasi on lähtenyt leviämään?

Miten toimia turvallisesti netissä?

Tutustu Mun keho mun rajat -oppaaseen nuorille (pdf), josta saat tietoa alastonkuvien jakamisesta ja seksuaalissävytteisestä viestittelystä! 

Miten toimia, jos sinua on houkuteltu seksuaalisiin tarkoituksiin?

Grooming, eli houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin tarkoittaa sitä, että aikuinen pyrkii saamaan lapsen tilanteeseen, jossa voi kohdistaa lapseen seksuaaliväkivaltaa. Groomingia voi tapahtua netissä ja netin ulkopuolella. Käytämme tällaisesta aikuisesta tällä sivulla sanaa “tekijä”. Groomingia voi olla esimerkiksi se, että tekijä kyselee lapselta seksiin liittyviä asioita, saa lapsen lähettämään itsestään intiimejä tai seksuaalissävytteisiä kuvia tai lähettää näitä itsestään lapselle. Tekijä voi myös pyrkiä saamaan lapsen live-videoyhteyteen tai fyysiseen tapaamiseen, jossa kohdistaa lapseen seksuaaliväkivaltaa.  

Groomingista käytetään aikuisten ja lasten keskuudessa puhekielessä eri termejä, kuten catfishing. 

  • Lopeta viestittely. Tekijä voi pyrkiä syyllistämään tai pelottelemaan sinua saadakseen sinut jatkamaan viestittelyä. Älä vastaa hänelle.
  • Kerro tapahtuneesta turvalliselle aikuiselle. Turvallinen aikuinen voi olla esimerkiksi oma huoltaja tai koulun tai oppilaitoksen aikuinen. Jos et kuitenkaan halua kertoa tapahtuneesta aikuiselle, noudata silti alla olevia. On tärkeää, että saat apua.
  • Ota kuvakaappaukset tekijän kanssa käymästäsi keskustelusta, saaduista ja lähetetyistä kuvista ja hänen profiilistaan.  Säilytä kuvakaappaukset, kunnes saat välitettyä ne poliisille.
  • Tee ilmoitus poliisille tai Nettivihje-palveluun. Nettivihje välittää tiedon laittomasta toiminnasta poliisille.
  • Muista, ettei tapahtunut ole sinun syytäsi. Tekijä, joka toimii näin, voi olla taitava manipuloimaan ihmisiä. Netissä ja somessa on myös helppo esiintyä feikkiprofiililla.
  • Mikäli tarvitset kodin ulkopuolista keskusteluapua, on olemassa apu- ja tukipalveluita lapsille ja nuorille. Voit myös saada neuvoja ja tukea siihen, miten kertoa tapahtuneesta huoltajallesi.  

Houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin voi olla hankala tunnistaa. Tästä syystä kaikista oudolta tai inhottavalta tuntuvista yhteydenotoista kannattaa kertoa turvalliselle aikuiselle tai tehdä ilmoitus Nettivihjeeseen. On aikuisten tehtävä auttaa sinua ja selvittää tilanne.  

Miten toimia, jos alastonkuvasi on lähtenyt leviämään?

Alaikäisen, eli alle 18-vuotiaan, alastonkuvan levittäminen on Suomessa laitonta. Jos sinun kuvaasi levitetään, voit saada apua.  

  • Kerro tapahtuneesta turvalliselle aikuiselle. Turvallinen aikuinen voi olla esimerkiksi oma huoltaja tai koulun tai oppilaitoksen aikuinen. Jos et kuitenkaan halua kertoa tapahtuneesta aikuiselle, noudata silti alla olevia. On tärkeää, että saat apua.
  • Ota tapahtuneesta kuvakaappaus ja ilmianna kuva tai sitä levittävä profiili ylläpidolle. Säilytä kuvakaappauksia, kunnes saat välitettyä ne poliisille.
  • Tee ilmoitus poliisille tai Nettivihje-palveluun. Nettivihje välittää tiedon laittomasta toiminnasta poliisille.
    • Muista, ettei tapahtunut ole sinun syytäsi. Vaikka olisit itse lähettänyt kuvan henkilölle, johon luotit, ja kuva olisi sen jälkeen lähtenyt leviämään, ei tapahtunut ole sinun syysi. Kuvan levittäjät toimivat väärin ja laittomasti.
  • Mikäli tarvitset kodin ulkopuolista keskusteluapua, apu- ja tukipalveluita lapsille ja nuorille on saatavilla. Voit myös saada neuvoja ja tukea siihen, miten kertoa tapahtuneesta huoltajallesi.

Miten toimia turvallisesti netissä?

  • Muista salasanat. Suojaa kännykkäsi, tablettisi tai tietokoneesi salasanalla. Pidä laite kiinni tai salasanalla suojattuna aina, kun laite ei ole näköpiirissäsi. Älä kerro salasanojasi muille.
  • Pidä kamera kiinni. Jos et käytä laitteesi kameraa, pidä se suojattuna tai suljettuna.
  • Nettiin ladattua sisältöä ei saa sieltä helposti pois. On hyvä käyttää harkintaa, voisiko osan kuvista ja videoista julkaista vain rajatulle yleisölle tai pitää tili yksityisenä.
  • Kuvat päätyvät helposti vääriin käsiin. Seurustelusuhteessa luottamuksella jaettu intiimi kuva voi myöhemmin lähteä leviämään. Mieti aina tarkkaan, kenelle jaat ja millaisia kuvia jaat. Jos riskeistä huolimatta haluat jakaa kuvia itsestäsi, pohdi, miten riskejä voisi mahdollisesti minimoida. Voisitko esimerkiksi rajata kuvia siten, ettei sinua voida kuvista tunnistaa, jos ne lähtevätkin leviämään myöhemmin?
  • Käytä harkintaa toisen kuvan muokkauksessa. Vaikka muokkaaminen voi itsestä tuntua hauskalta, voi toinen kokea sen kiusaamiseksi.
  • Muista, että lapsen ja nuoren alastonkuvan levittäminen on laitonta. Älä koskaan jaa kenenkään muun intiimiä tai seksuaalisesti loukkaavaa kuvaa eteenpäin tai näytä sitä kaverille. On tärkeä kertoa aina aikuiselle, jos näkee somessa tai muualla netissä levitettyjä alastonkuvia lapsista tai nuorista.
  • Henkilökohtaiset tiedot tulee pitää vain itsellä. Omia tietoja, kuten osoitetta ja puhelinnumeroa, ei koskaan kannata jakaa julkisesti. Näitä tietoja ei myöskään saa jakaa kenestäkään muusta.
  • Sinä määräät omista asioistasi myös netissä. Vastusta netissä tai somessa painostamista ja houkuttelua asioihin, joita sinä itse et tahdo. Aina saa sanoa EI ja poistua tilanteesta.
  • Ole varovainen. Netissä on paljon hyvää, mutta on tärkeä muistaa, että kaikki ei ole siellä sitä, miltä se vaikuttaa. Netissä on helppo esiintyä feikkiprofiililla. Jos tutustut netissä uusiin ihmisiin, älä tapaa heitä livenä edes web-kameran välityksellä, ilman että keskustelet asiasta ensin huoltajasi kanssa. Jos joku on kovasti huoltajalle kertomista vastaan, on syytä olla entistä varovaisempi ja kertoa kielloista huolimatta asiasta turvalliselle aikuiselle!
Euroopan unionin osarahoittama logo

Tämän julkaisun sisällöstä vastaa yksinomaan Pelastakaa Lapset, eikä se välttämättä vastaa Euroopan unionin näkemystä.